2011 yılından beri yapımına 2 kez ara verilen Karasu Demiryolu projesi yeniden başlıyor. Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü hazırlanan Etüt projesini kısa süre içerisinde teslim alarak 2021 yılında demiryolunu açmayı planlıyor.
Karasu Demiryolu projesi 2012 ve 2017’de iki kez durmasının ardından yeniden start alıyor. Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından projenin 2018 yılında yapılan proje revize ihalesini kazanarak işe 2019’da başlayan firma, hazırlanan yeni projeyi Genel Müdürlüğe teslim etmeye hazırlanıyor.
İtalyan RPA S.R.L. firması tarafından hazırlanan Karasu-Akçakoca-Ereğli Limanı-Çaycuma-Bartın Limanı Demiryolu Bağlantısı Revize Etüt Proje Ve Mühendislik Hizmetleri İşinin teslim edilmesi ile inşaat kısa sürede başlayacak. 2019’da projeyi revize etmeye başlayan firmanın 1 yıllık iş teslim süresi ise Mart 2020 itibariyle sona eriyor. Yani Sakarya’nın rüya projesinin inşaatının yeniden başlaması için hazırlanan proje resmen Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğüne teslim ediliyor.
Karasu Demiryolu Arifiye İstasonuna bağlanacak ve böylece Ulusal Demiryolu Ağı ile birleşmiş olacak. Bu sayede Karasu Limanı Türkiye'nin tüm demiryolu hattının ulaşabildiği önemli bir liman haline gelecek.
Hazırlanan ETÜT projesinin teslim edilmesinin ardından ise inşaat yeniden başlayacak. Genel Müdürlüğün planlarına göre ise Karasu Demiryolu hattı 2021 yılında 469 milyon 569 bin TL’ye mal olacak. Karasu Demiryolu ise Sakarya Valiliğinin hazırladığı rapora göre de 2021 yılında hizmet açılacak. Yani 2010 yılında start alan proje 11 yıllık inşaat ve proje çalışmalarının ardından 1 yıl sonra resmen hizmet vermeye başlayacak. Yük ve yolcu trenlerinin çalışacağı 55 kilometrelik hatta trenler 120 kilometreye kadar hıza çıkacak.
Karasu Demiryolu Hattının ilk etabı Karasu-Arifiye arası olacak. Demiryolu daha sonra Bartın'a kadar devam edecek.
Karasu Demiryolu üzerinde Arifiye (1.OSB çevresi) Ferizli ve Karasu Limanında toplam 4 adet tren istasyonu olacak. Projenin ilk etabının 2021’de tamamlanmasının ardından ise demiryolu Bartın’a kadar uzayacak ve Kocaali’ye de bir istasyon inşa edilecek.
PROJE NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?
Arifiye’den başlayıp Karasu limanına kadar devam edecek olan Karasu Demiryolu projesi, Sakarya’nın dört gözle beklediği en önemli projelerden biri. Özellikle Sakarya’da bulunan fabrika ve sanayi tesisleri için büyük bir kolaylık olan proje ile, Karasu Limanı daha işlevsel hale gelecek.
Projede 1 ve 3.OSB ile Ferizli ve Karasu OSB’lerin lojistik çalışmalarında büyük bir yükü ortadan kaldırırken, Karasu Limanı üzerinden yapılacak ihracatları da büyük boyutlara taşıyacak.
1.OSB VE TOYOTA İÇİN İSTASYON OLACAK
Proje kapsamında istasyonlardan biri de Sakarya ekonomisinin dinamosu olan Sakarya 1.OSB içerisinde yer alacak. Bu istasyon, OSB’de konuşlu firmalar kadar Toyota fabrikasına da hitap edecek. Halen ihracat çalışmalarında liman ihtiyacını Kocaeli’den karşılayan Türkiye’nin en büyük ihracat yapan firmalarından olan Toyota, Karasu Demiryolu bağlantısı ile Karasu Demiryolunu aktif bir şekilde kullanma alternatifine de sahip olacak.
BARTIN’A KADAR UZANACAK
Demiryolunun ilk etabının ardından ise raylar Bartın’a kadar uzanarak Akçakoca, Ereğli, Çaycuma ve Bartın Limanlarını birbine bağlayacak. Demiryolunun Karasu-Bartın arasındaki mesafesi ise 281 kilometre olacak. Yani dev proje Arifiye, Bartın arasında tam 336 kilometre boyunca uzanacak.
ULUSAL DEMİRYOLU AĞINA BAĞLANACAK
Projenin en önemli özelliklerinden birisi ise Sakarya 1.OSB bölgesinde yer alacak istasyon ile Arifiye İstasyonu arasına inşa edilecek hat ile demiryolunun ulusal demiryolu ağına bağlanması olacak. Yani Karasu Limanı, bu bağlantı ile Türkiye’nin en ucunda yer alan şehirler için bile hizmet verebilecek ve Sakarya’nın dünyaya açılmasını sağlayacak.
DEMİRYOLUNDA KAÇ İSTASYON OLACAK?
Tüm etapları ile birlikte toplam 336 kilometrelik demiryolu hattında 8 adet istasyon bulunacak. Bu istasyonların 5’i ise Sakarya sınırlarında yer alacak. Sakarya’da bulunacak istasyonlar ise Adapazarı, Ferizli, Yuvalıdere (Durak-1), Karasu ve Kocaali’de bulunacak. Yani Kuzey’de bulunan ilçeler bu istasyonlar ile ulusal demiryoluna bağlanacak. Projenin diğer illerdeki durakları ise Akçakoca, Alaplı ve Çaycuma’da yer alacak. Demiryolu ile Bartın’da inşa edilecek gar ile sona erecek.
LOJİPORT