İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, 'İnsan var, mal var, taşımacı var, ticaret yapılacak ama AB mevzuatı gelip önümüzü tıkıyor. AB'nin bir an evvel, her iki tarafa da zarar veren bu yaklaşımı terk etmesini bekliyoruz' dedi.
İTO tarafından düzenlenen 'Karayolu Taşımacılığında Verimlilik ve 2023 Vizyonu' toplantısı, İTO Başkanı İbrahim Çağlar ev sahipliğinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantının açılışında kısa bir hoşgeldin konuşması yapan İTO Başkanı Çağlar, sonrasında yaptığı açıklamada Avrupa Birliği'nin (AB) karayolu taşımacılığında uyguladığı kota engeline dikkati çekti.
'Hakikaten anlaşılır gibi değil. Hem bizim maliyetimizi artırıyorlar. Hem de kendilerine yansıyan faturayı kabartıyorlar' diyen Çağlar, AB'nin karayolu taşımacılığında kota ve geçiş izinleri gibi engellerin kaldırılması gerektiğini belirterek, 'İnsan var, mal var, taşımacı var, ticaret yapılacak ama AB mevzuatı gelip önümüzü tıkıyor. AB'nin bir an evvel, her iki tarafa da zarar veren bu yaklaşımı terk etmesini bekliyoruz' çağrısında bulundu.
İTO Başkanı Çağlar, son 13 yılda ulaştırma sektöründe yaşanan ilerlemelerinin Türkiye’yi 'Yeni Türkiye'ye hazırladığı değerlendirmelerinde bulunarak şunları kaydetti:
'Ne kadar üretirseniz üretin, ya da pazarlamada ne kadar başarılı olursanız olun. Bir ekonomi, taşımacılık noktasında düğümleniyorsa o ekonomide sorun var demektir. Sayın Bakanımız yaptığı çalışmalarla Türkiye'nin jeostratejik konumu gerçeğini 'jeostratejik fırsat'a çevirmek için stratejiler ortaya koydu.
Hava, deniz ve demiryollarıyla birlikte karayolu taşımacılığı, ülkemizin küresel lojistik aktarma merkezi olmasının ayrılmaz parçasıdır.'
-'Sektöre koordinasyon kurulunun kurulmasını istiyoruz'
Toplantının açılışında konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, Bakan Yıldırım'a sektör sorunlarından bahsederek, çözüm önerilerinde bulundu.
Ulaştırma hizmetlerinin dünyada baş döndürücü bir hızla değişmekte ve gelişmekte olduğuna işaret eden Yıldırım, bu değişimin beraberinde yeni talepleri getirdiğini, sistemler arasında dengeler kurmak üzere Ulaştırma Bakanlığı'nın ciddi çalışmalar yaptığını söyledi.
Bakan Binali Yıldırım'ın bu kapsamda görevde olduğu süre boyunca sektöre ciddi katkılar sağladığının altını çizen ve kendisine teşekkür eden Mustafa Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:
'Türkiye ulaşım yatırımlarında, özellikle kamu sektörlerinin bulunduğu havayolu, demiryolu, denizyolu yatırımlarında 80 yıldır yapılmayanları yaparak dünya ile yarışır hale geldik. Havayollarında iç hatlarda 2000'li yıllardaki 5,5 milyon yolcudan 65-70 milyonlara gidiyoruz, dünya ile yarışır hale geldi. Atatürk'ten sonra hiç yapılmayan demiryolları da hızlı şekilde yapılmaya başlandı.
Havayolu taşımacılığı ve taşıma sistemlerinin payı artarken doğal olarak karayolu taşımacılığının payı daraldı, ve bu daralan pazar sektörde ciddi sıkıntılar yarattı. Doğal tabi, uzun mesafede havayolu taşımacılığı kullanılmak zorundadır buna karşı değiliz ama bizler karayolu taşımacılığı olarak Türkiye'de, havayolunun, demiryolunun, denizyolunun tamamlayıcı unsuruyuz. Bugün uçaktan, trenden inen otobüse binmek zorunda.
Bu yüzden ulaştırma sistemlerimizin bütünleşik bir yapı içinde, ulusal kimliği oluşturacak şekilde, altyapıda ve işletmede birleştirilmesi doğal ve kaçınılmaz bir süreçtir.'
Mustafa Yıldırım, dördüncü dönemde Bakan Binali Yıldırım'ın göreve gelmesinden sektör olarak duydukları memnuniyeti dile getirerek, bu dönemde ulaştırma ana planının yeniden yapılandırılmasının zorunluluğuna işaret etti.
Bu planın içinde karayolu yolcu taşımacılığının layık olduğu yere oturtulması gerektiğini dile getiren Yıldırım, 'Bizde daralan kapasitenin bir şekilde yeniden yapılandırılarak mevzuatla düzenlenmesi lazım. Her taşıma modu kendi işini yapacak şekilde düzenlemelerin gelmesi lazım. Bizim sivil insiyatif olarak daha aktif olarak işin içine katılmamız lazım. Engelli düzenlemesinde getirilmesi konuşulan şartlar bizim sektörün taşıyabileceği yükler değildi' değerlendirmesinde bulundu.
Bu gibi kararların Ulaştırma Bakanlığı'na sorulması gerektiğini söyleyen Mustafa Yıldırım, 'Turizm taşımacılığı ve karayolu yolcu taşımacılığı koordinasyon kurulunun kurulması lazım, bizimle ilgili karar verilirken bizim fikrimizin alınması gerekir' diye konuştu.
Toplantının sonunda sektör temsilcileri talep ve önerilerine ilişkin hazırladıkları raporu Bakan Yıldırım'a sundular.
LOJİPORT