Karayolu taşımacılığındaki yeni kısıtlamalar Avrupa Birliği'ni karıştırdı

Avrupa Birliği’nin eski üyelerinden gelen karayolu taşıma paketi teklifi Avrupa Birliğini karıştırdı.

Bugüne kadar çoğunlukla Türk taşımacılarına uygulanan kısıtlamalar en çok Doğu Avrupalı taşımacıları etkilemesi beklenirken başta Bulgaristan ve Romanya olmak üzere protesto sesleri yükseliyor.

Avrupa Birliği son günlerde başını Fransa’nın çektiği yeni karayolu taşımacılığındaki kuralları tartışıyor. Daha rekabetçi ve sürücülerin daha iyi koşullarda çalışması amacıyla Taşımacılık Komitesi tarafından 3 Temmuz 2018 tarihinde onaylanan yeni kuralların uygulanması için gereken oylama ise 4 Temmuzda yapılacaktı. Şimdilik ertelenen yeni kurallardan en çok tartışma yaratan konu ise sürücülerin her üç haftada bir ülkelerine dönme zorunluluğu getirmesi oldu.

Özellikle Orta ve Doğu Avrupalı taşımacıların büyük tepki gösterdiği yeni Mobilite Paketi başta Fransa olmak üzere AB’nin eski üyeleri Almanya, Avusturya ve İtalya tarafından destekleniyor.  

Oylamaya sunulacak taslak kurallar denetimleri ve yol kenarı kontrollerini hızlandırmayı ve çalışma süresi, dinlenme süreleri, “kabotaj” ve sürücülerin gönderilmesiyle ilgili hile ile mücadele etmek için ulusal makamlar arasındaki işbirliğini hızlandırmayı da amaçlıyor.    

Avrupa Parlamentosu, mevcut sınır yerine "kabotaj" için yeni zaman sınırlamaları da  (yani, bir sınır ötesi dağıtımdan sonra başka bir AB ülkesinde teslimatlar yapma) getirmek istiyor.  Sahtekarlığın tespit edilmesine yardımcı olmak için sınır geçişlerinin, çekicinin takografına kaydedilmesi gerektiği savunuluyor.

Yeni öneriler arasında kabotaj işlemlerinin, uluslararası gönderimin yapıldığı üye devlette veya komşu üye devletten toplam yedi gün boyunca dönmesi gerektiğine işaret ediyor. 7 günlük süre içerisinde, bir üye devletteki kabotaj operasyonlarının, ulusal piyasaları bozan sistematik bir temelde gerçekleştirilmesini önlemek için 48 saat ile sınırlandırılması gerekiyor. Taşıtın, üye ülkeye geri gönderilmesinden 72 saat geçmeden önce aynı ülkede kabotaj yapılmasına izin verilmeyeceği de en çok tepki çeken konular arasında yer alıyor.

Ayrıca posta kutusu şirketler olarak bilinen (örneğin başka bir üye devlette kayıtlı şirketlerin vergi kuralları ile ilgili maliyetleri azaltmak için başka ülkelerde şirket kurması) yapılara karşı rekabetin daha adil olması yönünde de çeşitli adımların atılması bekleniyor.

Kargohaber

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Ek belgelerle Yunan, Macar, Rus ve Kazakistan yolu açıldı
Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak