Karbon atıklarından üretilen yakıt ilk kez ticari bir uçuşta kullanıldı

Virgin Atlantic, geri dönüştürülmüş karbon atıklarından üretilen havacılık yakıtını ilk kez bir ticari uçuşta kullandı. Karbon atıklarından yılda milyonlarca litre jet yakıtı üretme potansiyeli var.

Virgin Atlantic isimli havayolu şirketi, geri dönüştürülmüş karbon atıklarından üretilen sürdürülebilir havacılık yakıtını ilk defa bir  ticari uçuşta kullandı. Yakıt, Florida'nın Orlando şehrinden Londra'ya sefer yapan bir Boeing 747 tipi yolcu uçağında kullanıldı.

LanzaTech tarafından üretilen yakıt, karbon açısından zengin atık gazların, çelik ve alüminyum imalathanelerindeki duman yığınları aracılığıyla atmosfere salınması yerine toplanarak sıvı yakıthaline dönüştürülmesi ile elde ediliyor.

Atmosferi kirletmek yerine jet yakıtına dönüşüyor

Virgin Grup CEO'su Richard Branson konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Fabrikaların uçaklar için çelik üretmesi ve daha sonra atık ürünün uçağa güç vermek için kullanılabilmesi inanılmaz bir şey" dedi. Branson ve LanzaTech, söz konusu teknolojinin İngiltere’de yılda 473 milyon litre yakıt üretme potansiyeline sahip olduğu iddia ediyor.

Karbon toplama ve yakıt olarak geri dönüştürme stratejisi ile yılda bir milyon ton CO2 tasarrufu sağlanabileceği belirtildi. LanzaTech, bu sürecin dünya çelik üreticilerinin yüzde 65'ine uyarlanması halinde, her yıl kullanılan tüm havacılık yakıtının yaklaşık beşte birinin ticari olarak uygun fiyata üretilebileceğini düşünüyor.

Donanımhaber

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Havayolu Haberleri

En çok ülkeye uçan THY, Guinness dünya rekoru kırdı
Pegasus Hava Yolları’ndan tarihi uçak siparişi
BookingAgora ve Lufthansa arasında iş birliği!
SunExpress, 2025 Yılında Birleşik Krallık’ta Büyüyor
Hava taşımacılığı geliri 1 trilyon doları, yolcu sayısı da 5.2 milyarı aşacak