Kargocu, TIR'lara LPG taktıracak

Zamların şirketlere getirdiği aylık maliyet 1 milyon YTL'ye yaklaştı. Akaryakıt fiyatlarındaki artıştan olumsuz etkilenenler listesinde ilk sıralarda...

Zamların şirketlere getirdiği aylık maliyet 1 milyon YTL'ye yaklaştı. Akaryakıt fiyatlarındaki artıştan olumsuz etkilenenler listesinde ilk sıralarda gelen kargo sektörü, rekabet için tasarruf tedbirlerini artırıyor.

Daha düşük maliyet için TIR'lara LPG dönüşümü gibi radikal kararlar alan Sürat Kargo'nun Operasyon Müdürü Sezgin Şen, "Mazotlu araçlara LPG takılmasıyla ilgili araştırmalar yapıyoruz." diyerek, mesailerinin bir bölümünü yakıttan tasarruf üzerine geliştirdikleri projeler üzerinde çalışmakla geçirdiklerini anlatıyor. Şirket, daha az yakıt tüketen motosiklet sayısını da artırıyor. 500 kilo yük taşıyabilen 18 yeni motosiklet siparişi veren şirket, bu sayede yakıt masrafını 3-4 kat azaltmayı hedefliyor. Sürat, 120'si şehirlerarası taşımacılık yapan TIR ve kamyon olmak üzere bin 100 araçla hizmet veriyor. Sezgin Şen, geçen yıl 400 litrelik bir depoyu 912 yeni liraya dolduran bir kamyon sahibinin şimdi aynı depo için bin 300 YTL ödediğini belirtiyor. Nakliyecilerin ucuz olduğu için mazot yerine kullanmaya başladıkları yağ fiyatlarının da sürekli artış gösterdiğini söyleyen Şen, "Nakliyeciler zarar edince bizim de elimiz kolumuz bağlanıyor. Araçlarımız şehiriçi ve şehirlerarası yollarda her ay 3 milyon kilometre yol yapıyor. Nakliyecilerden deniz araçlarında olduğu gibi Özel Tüketim Vergisi alınmasa biz de bir nebze olsun rahatlayacağız." diyor.

Tasarrufa yönelen kargocuların aldıkları tedbirlerin başında, yakıt maliyetinin düşürülmesi geliyor. Bu çerçevede öncelikle acenta ve şubelerindeki çalışan araç sayısı düşürülüyor. Güzergâh ve durak düzenlemesi yapılıyor. Şoförlerden yolun karşı tarafına bırakılacak koli için kavşaktan dönüp gelmemeleri, aracı yol kenarına park edip koliyi karşıya geçirmeleri isteniyor.

'200 bin YTL tasarruf sağladık'

Günlük kat edilecek mesafe hesap edilip fazla görünen kilometre için şoförden açıklama isteniyor. Araç sürücülerinden günlük ortalama 100 kilometrenin üzerine çıkılmaması isteniyor. Araçlarında tasarruf cihazlarını da deneyen Sürat'in Operasyon Müdürü Şen, "Yaptığımız ince hesapların faydasını gördük. Bu sayede ayda 150-200 bin YTL tassarruf ediyoruz. Siparişlerini verdiğimiz 18 motosikletten verim alırsak önemli bir tasarruf kalemi daha oluşturmuş olacağız." ifadelerini kullanıyor. Türkiye'nin en büyük kargo şirketlerinden Aras Kargo ise yakıt tasarrufuna şehirlerarası direkt hatları birleştirerek başlamış. Örneğin, hiçbir yere uğramadan Ankara'ya giden araçlar, şimdi Düzce'ye de yönlendiriliyor. Buradaki kolileri de aldıktan sonra yoluna devam ediyor. Şehiriçindeki şubeleri verimli kullanabilmek için bazı şubelerde üç olan araç sayısını ikiye düşüren şirket, araç parkının tamamını dizele çeviriyor. Şirket bin 500'ü şehir içinde olmak üzere 2 bin 500 araçla hizmet veriyor. Araçları ayda 4 milyon kilometre yol yapan Aras, her ay 5,5 milyon gönderiyi sahiplerine ulaştırıyor. Sayıları 34'e ulaşan kargo şirketleri 70 bin kişilik istihdamıyla günde 3 milyon kişi ve kuruma hizmet veriyor.

Yakıtın maliyet içindeki payı yüzde 40'a yükseldi

Akaryakıt fiyatlarındaki artışlar, kargo sektöründe bu harcama kaleminin genel maliyet içindeki payının yüzde 40'a kadar çıkmasına yol açtı. Akaryakıtın navlun fiyatı içindeki payının yüzde 60'lara dayandığını vurgulayan Kargo Kurye ve Lojistik İşletmeciler Derneği (KARİD) Başkanı Ajlan Yanaşan, artık bazı maliyet unsurlarını karşılayamaz hale geldiklerini kaydediyor. Yanaşan, "Geçmişte bu oranların yüzde 20-25 arasında olduğunu düşünecek olursak, sektörün kaybının ne denli yüksek olduğu ortaya çıkmaktadır." diyor. Kargo firmalarının maliyetlerini azaltmak adına son yıllarda kullandıkları araç parklarında ciddi değişiklikler yaptığını aktaran Yanaşan, şirketlerin özellikle taşımacılıkta kullanılan araçların taşıma kapasitelerini artırmak amacıyla çekici, yarı römork ve römork kullanmaya başladıklarını söylüyor. Şirketlerin buna rağmen henüz istediği tasarrufu sağlayamadığını ifade eden Ajlan Yanaşan, "Yılbaşından bu yana akaryakıta gelen artışın yüzde 33'e dayanması, kargo işletmecisinin maliyet azaltma çabalarını sonuçsuz bırakmıştır." ifadesini kullanıyor. Ekonomideki genel dalgalanma yüzünden iş hacminin düştüğünü aktaran KARİD Başkanı, pazar küçüldüğü için giderleri taşıma fiyatlarına yansıtamadıklarından yakınıyor. Yanaşan, "Sıkıntılı bir sezon geçiriyoruz. Bir de kayıt dışı taşımacılık var. Bu haksız rekabet ortamında nasıl fiyat artıralım?" siteminde bulunuyor.

BUS&TRUCK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kamyon - Treyler Haberleri

Doğum yeri Aksaray olan Yeni Actros L Türkiye yollarına çıkıyor
Ekay&Aytaş, ağır yükleri Tırsan Low-Bed’ler ile taşıyacak
Metalog, verimlilik için Tırsan'ı seçti
Volvo'nun elektrikli kamyonu 115 ton yükü çekebiliyor
Mercedes-Benz, eActros 600 elektrikli kamyonun teslimatlarına başladı