Karsan için asıl yarış şimdi başlıyor

New York taksi ihalesinde finalist olma başarısını gösteren, ancak dün ihaleyi kazanamadığı açıklanan Karsan, Türkiye’nin yerli otomotiv markasını...

New York taksi ihalesinde finalist olma başarısını gösteren, ancak dün ihaleyi kazanamadığı açıklanan Karsan, Türkiye’nin yerli otomotiv markasını yaratma projesini gerçekleştirmek için çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor!

45 yıldır Türk otomotiv sanayinde faaliyet gösteren, Bursa’daki iki fabrikasında kendi markası dahil olmak üzere hafif ticari araçtan otobüse, kamyonetten kamyona kadar geniş bir yelpazede 6 farklı marka için üretim gerçekleştiren Karsan; New York taksi ihalesi için geliştirdiği V1 ile Türkiye’nin yerli otomotiv marka yaratma projesini gerçekleştirmek için çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor.

New York taksi ihalesi için sıfırdan geliştirdiği “V1” modeli ile markalaşma yolunda önemli bir rol üstlenen Karsan, Türk otomotiv sanayinin kilometre taşlarından birini koymak için yola koyuldu. Cumhuriyet’in 100. yılının kutlanacağı 2023 için hedef konulan 125 milyar dolarlık otomotiv üretimi ve 75 milyar dolarlık otomotiv ihracatı hayalini gerçekleştirmek için Türkiye’nin kendi markası olan yıllık yüz binlerce aracın üretilmesinin gerektiği bu kritik süreçte; New York taksi ihalesini bu amaca ulaşmak için bir fırsat olarak değerlendiren ve ihale şartnamesi kapsamında sıfırdan bir araç tasarlayan Karsan, aracını tüm dünya metropollerine sunarak Türkiye’nin küresel marka yaratma hayalini gerçekleştirmek üzere çalışacak. Karsan, V1 ile girmeyi hedeflediği 40 büyük metropol ile yıllık 3 milyar dolarlık bir pazarın kapısını çalacak.

Mayıs 2010 tarihinde açılan New York Taksi ihalesinin finalistlerinin açıklandığı Kasım 2011 tarihinden itibaren ilgi odağı haline gelen Karsan, bu süreç boyunca aynı zamanda ABD’deki milliyetçi karşıt görüşlerin de hedefi oldu. Sadece tasarım olarak değil politik açıdan da mücadelesini veren Karsan, New York Taksi ve Limuzin Komisyonu tarafından tercih edilmemiş olsa da Türkiye’nin kazananı oldu. Projenin her aşamasında Hükümet’in, medyanın ve kamuoyunun desteğini arkasına alan Karsan, ihale kapsamında Şubat başında Amerika’da gerçekleştirilen “Geleceğin Taksisi” (Taxi of Tomorrow – ToT) araştırma sonuçlarına göre de aldığı yüzde 66 oy ile New Yorkluların da favorisi oldu.

Şubat ayında Dünya Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Kadir Topbaş’ın New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg’i ziyareti, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Sn. Zafer Çağlayan’ın Karsan Akçalar fabrikasını ziyareti ve takdiri, Sanayi Bakanı Sn. Nihat Ergün’ün New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg’e göndermiş olduğu destek yazısı ve Başbakan Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın Karsan Murahhas Azası Jan Nahum ile yapmış olduğu görüşme Hükümetin Karsan’ın markalaşma sürecinde attığı adımları ne kadar yakından takip ettiğinin ve ciddiye aldığının bir göstergesi oldu.

New York taksi ihalesini kaybetseler de Karsan V1 ile yüzde 100 Türk markası araç yaratma hedefini devam ettirdiğini vurgulayan Karsan Murahhas Azası Jan Nahum Karsan’ın gelecek 10 yıla ilişkin stratejisinin bir parçası olan V1 ile markalaşma ve bu yolla dış pazarlara açılma stratejisinin sürdüğünü belirtti.

Nahum; “Karsan’ın stratejik olarak bir marka yaratma planı var. Bugün çıktığımız bu zorlu yolda emin adımlarla ilerlediğimizi görüyoruz. Bizler Karsan olarak evrensel ve belli bir ihtiyacı tespit edip o ihtiyaca cevap veren bir ürün konsepti yaratmayı amaçladık ve New York taksi ihalesi bizim bu amacımızı yerine getirebileceğimiz büyük bir fırsat oldu. Bugün ihaleyi kaybetmiş olsak da V1 ile global pazarlara açılma hedefimiz tam hızıyla devam ediyor. Engelli yolculara diğer vatandaşlarla eşit ulaşım hakkı sağlayacak olan tasarımımızla dünya otomotivinde büyük bir boşluğu doldurmuş olacağız. Aynı zamanda yaratmış olduğumuz eşsiz tasarım ile taksi yolculuğunu bir mecburiyetten keyfe dönüştüreceğiz. Karsan’ın ve dolayısıyla Türkiye’nin uluslararası arenada elde ettiği bilinirliği daha da artıracak ve böylece Türk otomotiv sanayinin ismini tüm dünyaya duyuracağız. İhaleyi kazanamasak da elde ettiğimiz bu başarı Türk otomotiv sanayinin başarısıdır”.

Yürüyen prototip Temmuz sonuna hazır

Mevcut bir aracını geliştirmek yerine ihale şartnamesi kapsamında tamamen New York’a özel bir aracı sıfırdan tasarlama yolunu seçen Karsan; “Geleceğin Taksisi” (Taxi of Tomorrow – ToT) ihalesinde tekliflerin toplandığı 27 Mayıs 2010 tarihinden önceki 6 ay boyunca kardeş şirketi Hexagon Studio ile birlikte endüstriyel tasarım ve konsept oluşumu üzerinde çalıştığı yoğun bir hazırlık süreci geçirdi. Bu süreç içerisinde V1’in tasarımından, teknik ayrıntılara, tüm taraflar ve tasarım paydaşları ile yapılan yazışmalardan maliyet hesaplarına kadar binlerce sayfalık bir teklif dökümanı hazırlandı.

Marka yaratma yolculuğunun her adımını kamuoyu ile paylaşan Karsan, “V1” kod adlı konsept modelin video’sunu ilk kez 22 Temmuz 2010’da düzenlediği bir “Bilgilendirme Toplantısı”nda gösterdi. Yolculuğun önemli adımlarından biri olan gerçek boyutlu model geliştirme sürecini takip eden 3 ay içerisinde tamamlayan Karsan, söz verdiği gibi modeli 29 Ekim – 7 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen İstanbul Autoshow’da sergiledi.

Autoshow öncesinde konsept model ilk kez 26 Ekim’de Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen bir davet ile tanıtılmıştı. Yolculuktaki bir sonraki aşama olan gerçek boyutlu iç tasarım modelinin hazırlıklarını tamamlayan Karsan’ın iç modelini ilk kez gerçek boyutlu dış model ile birlikte 1 -2 Şubat tarihlerinde New York’ta sergiledi.

Bu süreçte platform konsepti testlerinin üstünde yapılması öngörülen P0 prototipi Kasım ayı sonunda tamamlandı ve platform dinamik testlerine iki ay boyunca aralıksız devam edildi. İlk alınan sonuçlar ile, benzeri olmayan platformun her türlü dinamik sürüş neticeleri başarılı bir şekilde gerçekleşti.

Aracın geliştirme sürecine devam eden Karsan; Temmuz ayı sonunda ilk yürüyen prototipi bitirip test sürüşlerine başlamayı planlıyor. 2012 yılının başında ise fonksiyonel ve çarpma testlerinin yapılacağı nihai prototipler üretilip test programına sokulacak. Bu arada V1 Mart 2012’de Cenevre Otoshow’da sergilenecek. 2012’nin ilk yarısının sonunda ise üretim yatırımının yapılmasına imkan verecek, mühendisliği tamamlanmış nihai prototiplerin üretilmiş olması planlanıyor. 2013 yılının ortalarında da Karsan V1’in üretimine geçilmesi hedefleniyor.

Karsan V1’in dikkat çeken panaromik cam tavanlı ikonik tasarımının yanı sıra çevreci bir araç olması ve engelli vatandaşlara diğer yolcular gibi seyahat etme imkanı tanıyor olması önem taşıyor.

Karsan için yarış asıl şimdi başlıyor!

· Araç sürüş özellikleri ve dinamik performansının geliştirildiği (P0) prototip üzerinde mühendislik faaliyetleri programlandığı şekilde devam etmekte.

· Tamamen fonksiyonel ilk yürüyen prototip (P1) Temmuz 2011 sonunda hazır olacak.

· Proje kapsamında toplam 54 adet prototip araç üzerinde tasarım doğrulama faaliyetleri yürütülecek.

· Farklı safhalarda 52 çarpışma testi gerçekleştirilecek.

· 3 farklı prototip seviyesinde 300.000 km kullanıma denk dayanım ve kullanım testleri yapılacak.

· Motor soğutma, iklimlendirme, titreşim, gürültü, yol tutuşu, konfor, parça dayanım, gibi testler gerçekleştirilecek. -20?C altında, 40?C üstünde ve 2500 metre yüksek rakımda 1000 km boyunca tecrübe sürüşleri yapılacak.

· 2013 yılında araç üretimine geçilmesi hedefleniyor.


LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Firmalar-dernekler Haberleri

"Otokar ile Güçlü Yarınlar" Projesi Başladı
DFDS, güçlü başladı; Krone’den 450 treyler satın aldı
DB Schenker Arkas’ın “Taşıdığımız En Güzel Sorumluluk” projesi taç taktı
MAN Kamyon ve Otobüs, ödüllerle taçlandırdığı 2024'ü değerlendirdi
Türk Telekom ve Petrol Ofisi'nden dijital dönüşüm hamlesi