Teknik ve teknolojik halat üretimi yapan Kaya Ropes, yılda yaklaşık 2.5 milyon metrelik üretim kapasitesine sahip. Dünya üçüncülüğüne doğru emin adımlarla ilerleyen firma, 2013 yılı itibariyle 1.5 milyon Euro’luk yatırım ile askeri alanda deniz kuvvetleri, hava kuvvetleri ve kara kuvvetlerinin hemen hemen tüm halat ihtiyacını, en modern teknolojiye sahip makine parkurunda karşılıyor.
Kaya Ropes Pazarlama ve Satış Müdürü Burak Emin, “Can ve mal güvenliğinin amaçlandığı her alanda, konum ve şartlara uygun teknik özelliklerde, standart veya konuya özel, uluslararası sertifikasyona sahip, çok çeşitli konstrüksiyonda ve hammaddeden, her tipte halatın üretimini yapmakta. Kaya Ropes, en gelişmiş hammaddeler ve üretim teknolojisiyle ürettiği teknolojik halatlarla, Türkiye’de yeniliklerin öncüsü, dünyada ise tanınan ve aranan bir marka konumunda. Gelişmiş makine parkuruyla birçok farklı sektöre hizmet vermekte olan Kaya Ropes’un ürün gamında hobi denizcilik (yarış, gezi teknesi, dingi, yat bağlama, yelken yapım, su sporları halatları), ticari denizcilik (gemi bağlama, römorkör, balıkçılık halatları), askeri operasyon halatları, dağcılık, kurtarma, sivil savunma, iş güvenliği ve özel amaçlı halatlar önemli bir paya sahip. Gemi İnşa Sektörü için özellikle Tuzla bölgesinde konuşlanmış tersanelerde, inşası süren askeri gemilerin bağlama ve çeki halatlarının üretimi de tarafımızdan yapılmakta” şeklinde konuştu.
Coating makinesi yatırımı yaptı
2012 yılı sonuna doğru, büyük gemi halatları üretmek için 12 kollu halat makinesi ve bu ürünleri kaplama yaparak ömrünü arttıracak coating makinesi siparişi verdiklerini ifade eden Burak Emin, “Makinalarımız geldi. 8 mm’den 80 mm’ye kadar 12 Kollu halatları üretebiliyoruz. 12 kollu halatın özelliğini gam yapmaması, 8 kollu halatlara göre daha dayanıklı ve ekonomik ömrünün uzun olması olarak açıklayabiliriz. Hem hobi denizcilik hem de ticari denizcilikte bağlama halatı olarak kullanılır. Ayrıca konvansiyonel liflerle üretilirse bağlama halatı ve şok halatı, eğer yüksek modüllü üretilirse çeki halatı, bağlama halatı, vinç halatı, Off-Shore halatı olarak kullanılır. Kısaca Coating işleminden bahsedecek olursak; son kullanıcıların gereksinimleri ile halat konstrüksiyonları karşılaştırılarak formüle edilmiş polimerlerdir” ifadesinde bulundu.
Her geçen yıl üretim artıyor
Kaya Ropes olarak 2011 yılında 500 çeşit, 7 bin 700 tip ve 2 milyon metre olan üretimlerinin, 2012 yılında 600 çeşit 9 bin 200 tip ve 2 buçuk 5 milyon metreye ulaştığını söyleyen Emin, “AR-GE çalışmalarının öneminin bilincinde olan şirketimizde, ürün ve üretim teknolojileri ve mesleki eğitimler üzerine araştırma geliştirme çalışmaları öncelik verilen konular arasındadır. Tüm bu çalışmalar ve ardımızda bıraktığımız 32 yıllık deneyim, Kaya’ya yeni ve köklü atılımlar için özgüven ve kaynak sağladı. 2005 yılından itibaren ‘Yeniden Yapılanma ve Gelişim Projesi’ tarafımızdan başlatılırken, en önemli projemiz diyebileceğimiz GOSB 2020 Projesi bu kapsamda geliştirildi. Yeni Kurumsal Kimlik çalışmalarımızı yine bu kapsamda gerçekleştiriyoruz” açıklamasında bulundu.
Cengiz TEPEBAŞ-LOJİPORT