Kentsel lojistikte uyum şart

Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Uluslararası Lojistik Kulübü’nün düzenlediği ‘Kentsel Lojistik Zirvesi’nde yerleşim bölgelerindeki lojistik faaliyetler...

Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Uluslararası Lojistik Kulübü’nün düzenlediği ‘Kentsel Lojistik Zirvesi’nde yerleşim bölgelerindeki lojistik faaliyetler masaya yatırıldı.

Zirvede bir konuşmaya yapan Lojistik Derneği (LODER) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, “Kentsel lojistikte başarı için; yerel yönetim, üreticiler, aracılar, satıcılar ve tüm kamu ve özel sektör taraflarının birlikte çalışması şart. Günümüzde kent içi yük lojistiği hayati bir önem arz ediyor. Kentler sosyal, kültürel ve ticari etkinliklerin merkezidir” dedi.

Avrupa nüfusunun %75’inden fazlasının kentsel alanlarda yaşadığını ve endüstriyel üretim alanları, organize sanayi bölgeleri, sanayi site ve kooperatifleri, serbest bölgeler, limanlar, gümrükler, haller, demiryolu kargo platformları vb. yük üretim, geçiş ve tüketim noktalarının da bu alanların etrafında yoğunlaştığını belirten Tanyaş şöyle devam etti: “Kentsel Lojistik, lojistik ve taşımacılık faaliyetler sürecinin; kentsel alanlarda, trafik koşulları ve çevresel etkiler ile birlikte enerji tüketimini de göz önüne alınarak, pazar ekonomisi bütünlüğü içinde en iyilenmesi çalışmalarıdır. Yerleşim bölgelerindeki lojistik faaliyetlerinin incelenmesi, planlanması, sürdürülmesi ve iyileştirilmesi konuları da kentsel lojistiğin ilgi alanında yer alır. Kentsel lojistik çalışmaları temelde lojistik hizmetlerinin daha az maliyetli, daha güvenli ve hızlı verilmesi için yapılmaktadır. Ancak bu kapsamda kent lojistiği faaliyetlerinin kentin ekonomik, sosyal ve doğal hayatına etkileri unutulmamalıdır. Kentsel lojistikte başarı için yerel yönetim, üreticiler, aracılar, satıcılar ve tüm kamu ve özel sektör taraflarının birlikte çalışması  şart.”

 

Trafik yoğunluğu artıyor

Günümüzde kent içi yük lojistiğinin hayati bir önem arz ettiğine değinen Tanyaş, “Kentler sosyal, kültürel ve ticari etkinliklerin merkezidir. Birçok kentte olduğu gibi İstanbul’da da yerleşik nüfus şehrin merkezinden dışına doğru göç etmektedir. Buna karşılık iş merkezleri ve iş yerleri de kent merkezinde yer almaktadır. Üretici şirketler depolarını, zincir market ve mağazalar dağıtım merkezlerini kent merkezini lojistik anlamda destekleyecek şekilde kent dışında konuşlandırmaktadır. Sonuç olarak kent merkezi ve kentin yakın çevresi (kentsel alan) arasındaki trafik artmaktadır. Üretim merkezlerinden kent merkezlerine yapılan taşımalar trafiğin olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır” dedi

Taşıma araçlarında hız düştükçe yakıt tüketiminin önemli oranda arttığını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, yakıt tüketiminin de ithalat giderlerimizi yükselttiğini belirtti.Bu durumun kent lojistiğinin ekonomik boyutunu ortaya koyduğunu dile getiren Tanyaş, “Kent içi karayolu taşımacılığı arttıkça hava ve görsel kirlilikler kenti olumsuz yönde etkimektedir” dedi.

 

Organize lojistik bölgeler hayata geçirilmeli

Kentsel alanlarda lojistik konusunun, sadece kent merkezlerine yönelik ürün dağıtımı sorunu ile sınırlı olmadığına değinen Tanyaş şöyle devam etti: “Dağıtım merkezleri konunun yalnız bir aşamasına yönelik olduğu için Kentsel Lojistik açısından etkin ve verimli bir çözüm değildir. Bunun yanı sıra kentsel lojistikte birleştirme (consolidation), farklı taşımacılık modlarının kullanımı, gümrük, uzun mesafeli taşımalar, serbest bölge kullanımı, TIR, konteyner park alanları, çevresel etmenler ve trafik de söz konusudur. Dolayısıyla kentsel lojistik sorunlarına bütünsel yaklaşım organize lojistik bölgelerdir (logistics villages, freight transport centres). Organize lojistik bölgeler kentsel lojistiğin en önemli unsurlarıdır ve biran önce hayata geçirilmelidir.”

Son olarak, konu esas itibarıyla bölge ve şehir planlamacılarını da yakından ilgilendirdiğini belirten Yanyaş, “Dolayısıyla lojistik ile bölge ve şehir planlamacılarının Kentsel Lojistik kapsamında yakın işbirliği içinde olmaları gerekmektedir” dedi.

 

Metin Çancı:

Lojistik Çalışma Grubu oluşturuldu

 

Zirvede bir konuşma yapan Dr. Metin Çancı da, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın yaklaşık 2 yıl önce İstanbul Metropolitan Planlama çalışmalarını başlattığını belirtti. Bu kapsamında Lojistik Çalışma Grubu oluşturulduğunu, akademisyen ve uzmanlardan oluşan bu grubun önerilerini sunduğunu belirten Çancı şöyle devam etti: “Öneriler belediye meclisinde kabul edildi. İstanbul’un kent lojistiği için Avrupa ve Asya yakalarında sırasıyla 1000 ve 300 hektarlık iki organize lojistik bölge öngörülüyor. Kent içi taşımacılığın Ro-La (Marmaray kullanılarak) ve Ro-Ro yöntemleri ile deniz ve demiryoluna kaydırılması öngörülüyor.

 

PERŞEMBE ROTASI – Hüdaverdi YILDIRIM

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

DFDS, Avrupa’dan Mısır’a kolay ulaşımın yolunu açtı
Solmaz, eğitim üssüyle ürünleri daha etkili ticarileştirmeyi hedefliyor
"Atlas Lojistik Ödülleri, limanlarımızın tanıtımı için iyi bir fırsat"
Parsiyel Yük Nedir? Parsiyel Yük Taşımacılığı Hakkında
Japonya, şoför açığını 'konveyör bant' yolu ile aşma hedefinde