İlk kez Aralık 2020’de açıkladığı üzere “Avrupa Komisyonu (AK)”, daha fazla insanı ve işletmeyi Avrupa kıtasında demiryolu hizmetlerini kullanmaya teşvik etmek için demiryolu ile yolcu ve yük taşımacılığının sürdürülebilir, akıllı ve güvenli bir ulaşım aracı olarak yararlarını vurgulamayı amaçlayan iddialı girişimi “2021 Avrupa Demiryolu Yılı” aktivitesini geçtiğimiz 1 Ocak Cuma günü resmen başlattı. Komisyon, söz konusu girişimini içinde bulunduğumuz seneye çok sayıda sektörel aktivitenin yanı sıra çeşitli sanat etkinlikleriyle de yayarak pekiştirmeyi planlamakta. Böylece “Avrupa Komisyonu”, çağdaş uygarlığın öncüsü anakaranın bu niteliğine başından beri büyük destek veren köklü ve yenilikçi demiryolu endüstrisinin Avrupa’da sadece ülkelerle insanlarını ticaret ve turizm hedefleriyle birbirine bağlamasını değil, ortak bir zengin kültürel yapının inşasına olan yadsın(a)maz katkısıyla da öne çıkarma şansını elde edecek.
Komisyon özellikle yolcu ve yük taşımacılığında Avrupa’daki yaygın kullanımına rağmen güvenli ve çevreci bir nakliyat sistemi olmaktan her yıl daha fazla uzaklaşan karayolunun kıta genelindeki kullanım payını peyderpey azaltma hattına girmiş olduğunu -otomotiv endüstrisinin hiç hoşuna gitmese de- artık saklamıyor. Komisyon’un gözünde, örnek ve kalıcı bir taşımacılık politikasının Avrupa’daki sağlam geleceği demiryoluna her zamankinden daha fazla yatırım yapmaktan geçiyor. Anlaşılan o ki, “Avrupa Komisyonu”nun öncülüğünde dinamik ve üretken “Yaşlı Kıta”, demiryoluyla trenlerinin benzersiz potansiyelini âdeta yeniden keşfedip kucaklayacak 2021 yılında.
“AB” üyesi devletlerden bağımsız bir niteliğe sahip olan Komisyon, Birliğin yürütme organı konumundadır (Yürütme göreviyle donatılmış Komisyon, antlaşmalarda da belirtilen ulaştırma-taşımacılık, sosyal politikalar, çevre, tarım, enerji, bölgesel gelişme, ticari ilişkiler gibi alanlarda öneriler geliştirir). Bu doğrultuda Birliğin bütçesini ve politikalarını icra eden Komisyon, “AB” hukukunun uygulanmasının idari bakımdan gözetilmesi görevini de üstlenmiştir. “AB” hukukunu ihlal ettiği iddiasıyla üye devletleri “Avrupa Birliği Adalet Divanı” önünde dava edebilir. Komisyonun bir diğer önemli görevi ise yasama organını oluşturan “Avrupa Parlamentosu” ve “Avrupa Konseyi”ne sunduğu mevzuat önerileri aracılığıyla yasama sürecini başlatmasıdır. 27 üye devletli [Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, GKRY, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan] Komisyon’un başkanlık görevini 1 Aralık 2019’dan bu yana 63 yaşındaki Alman vatandaşı Bayan “Ursula von der Leyen” yürütmektedir.
Verimli günler ve gelecek yazımda yine bu sütunda görüşmek üzere.