"Kırmızı hattı bırak, ithalatçıya bak!"

Gümrük Bakanlığı’nın son günlerdeki uygulamalarıyla ihracatçının hayal kırıklığı yaşadığını ifade eden BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, Habur...

Gümrük Bakanlığı’nın son günlerdeki uygulamalarıyla ihracatçının hayal kırıklığı yaşadığını ifade eden BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, Habur ve Suriye sınırındaki gümrük kapılarında ‘Kırmızı Hat’ uygulamasının ihracatı kilitlediğini söyledi

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Gümrük Bakanlığı’nın kendi ülkesindeki ihracatçılara ‘Kırmızı Hat’ uygulamasına geçerek gümrük kapılarında TIR’larda tüm malların sayımını yaptığını, bunun da ihracatı engellediğini söyledi. Ekonomi Muhabirleri Derneği Antalya Temsilciliği üyesi gazetecilerle bir araya gelen Satıcı, Gümrük Bakanlığı’nın son günlerdeki uygulamalarıyla ihracatçıları şaşırttığını söyledi. Satıcı, şunları kaydetti: “Gümrük Bakanlığı bizi şaşırtmaya devam ediyor. Habur ve Suriye sınırındaki gümrük kapılarında ‘Kırmızı Hat’ uygulaması var. İhraç ürünlerde tam sayım uygulamasına başladı. O bölgede ihracatımız kilitlendi. Bütün ürünleri tek tek açıyor, indiriyor ve kontrol ediyor, bir daha yüklüyorsunuz. Bu uygulama yaklaşık 2 aydır devam ediyor.”

İhracatçıların yüzde 100 kayıtlı çalışan ve denetimlerden de hiçbir zaman kaçmadığını ifade eden Satıcı, “Ancak ürünlerin açılması, indirilmesi, bindirilmesi sorun oluyor. Fiziki alanlar yetersiz. İhracatta teslim sürelerine uyamıyoruz. Kapılarda yığılma oluyor. Bir uygulama yapacaksanız önce altyapısını oluşturursunuz. Veya risk esaslı yaparsınız. Bütün ürünlere denetim yapılıyor. Ürün ayrımı yapılmadı. Bunun yanlış olduğunu ifade ettik. Şimdi de bütün ürünlerin X-ray cihazından geçirilmesi gibi bir uygulama başlatılacağı ifade ediliyor” dedi.

Zaman kaybına tahammülleri bulunmadığını anlatan Satıcı, “Bu uygulamanın dünyada başka örneği yok. Yüzde 100 mal kontrolü diye bir şey söz konusu olamaz. Risk esaslı yaparsınız. Denetim yapacaksanız ihracatçıyı değil, ithalatçıyı denetleyin. Türkiye’nin ithalattan çok ihracata ihtiyacı var. Gümrük Bakanlığı’nın uygulamaları bizi hayal kırıklığına uğrattı” diye konuştu.

NAVLUNLAR KATLANDI

Dahilde İşleme Rejimi'nde (DİR) birtakım usulsüzlük ve yolsuzluk olduğu şeklinde yorumlar olduğunu anlatan Satıcı, "Bu her dönem için vardır, olacaktır da. Yüzde 100 uygulama yapsanız da olacaktır. Bunların da kesinlikle yakalanıp sektörden uzaklaştırılması gerekiyor. Ama burada böyle bir uygulama yaparken sektörün yüzde 100’ünü mağdur edecek bir yapıya sokmanız mevcut durumdan çok daha kötü sonuçlar doğurur. Navlun fiyatları iki katına çıktı. 3-4 günde Irak’a gidip gelen araçların transit süreleri 10-12 güne çıktı.Burada ciddi bir mağduriyet olduğu ortada.”

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Ticaret Bakanlığı'ndan hızlı kargo dolandırıcılığı uyarısı
Bir türlü güncellenemeyen gümrük sistemi, milyon dolarlık kayıplar getirdi
Ticaret Bakanlığı ‘NCTS Faz 5’ krizine çözüm için harekete geçti
Capella Logistics, Fransa taşımalarını 2 yılda yüzde 200 artırdı
Mars Hava ve Deniz Kargo, iki fuara 339 Türk markasını taşıdı