Kışla gidecek meydan gelecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, şehir merkezlerindeki askeri kışlaların taşınması durumunda ağırlıkla yeşil alan olan bu bölgelerin...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, şehir merkezlerindeki askeri kışlaların taşınması durumunda ağırlıkla yeşil alan olan bu bölgelerin ranta açılarak, beton yığınına dönüştürüleceği eleştirilerine yanıt verdi. Bayraktar, Başbakan'ın talimatıyla kışlaların yeşil alan ve meydan olacağını açıkladı. Hürriyet'in haberine göre, kışlaların taşınması durumunda şehirlerin nefes alacağını ifade eden Bayraktar, bunların genellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır gibi büyük illerde bulunduğunu anımsattı. Milli Savunma Bakanlığı'nın kışlaları şehir dışına taşıma kararı alması durumunda, buraların büyük ölçüde meydan ve park olacağını söyledi.

"İMARA AÇILMALI"

Şehir merkezindeki bazı askeri arazilerin de imara açılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, “Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı’yla karşılıklı kışlaların şehir dışına çıkarılması yönünde anlaşma yapılabilir. Böyle bir anlaşma olursa,  bunun bir tarafında Maliye, Hazine, Milli Emlak Genel Müdürlüğü, diğer tarafında ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ olur. Ayrıca bu kışlaların bulunduğu alanların mülkü Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne aittir” dedi.

"YETERİNCE MEYDAN YAPAMADIK"

Kışlaların şehir dışına taşınması yönünde bir anlaşma olması halinde ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın buraları şehirlerin nefes alacağı yerler haline getirilmesi yönümde talimatı olduğunu açıklayan Bakan Bayraktar, “Biz de bu alanları şehirlerin nefes alacağı yeni mekânlar yapmak istiyoruz. Meydan yeteri kadar yapamadık. Gelişmiş ülkeler caddelerini, yollarını, meydanlarını çok büyük yaptılar. Bizim benzediğimiz Brezilya, Meksika gibi ülkelerde meydanlar az. Hem şehir içindeki askeri alanları kullanarak, hem de kentsel dönüşümle bir meydan kültürü ortaya çıkarmayı istiyoruz” diye konuştu.

MSB, ONAYI ŞART!

Yetkililer, askeri bölgelerde kentsel dönüşüm konusunda ise Milli Savunma Bakanlığı'nın onayının şart olduğuna dikkat çekerek, bu onayın alınması durumunda askeri bölgeleri de kentsel dönüşüm projeleri için 'rezerv alan' olarak kullanmak istediklerini söylediler. Yetkililer, “Buralar hem kaynak yaratmak için hem de afet riski altında olduğundan yıkılacak konutların yerine yenilerinin yapılması için kullanılacak. Yeni kentsel tasarım projeleri yapmak suretiyle kente kimlik kazandırmak, oradan kaynak temin etmek için kullanılacak" dediler.

189 SAYILI KANUN

Askeri alanlar 1960 yılında çıkarılan 189 sayılı Kanun çerçevesinde değerlendirilebilecek. Bu yasaya göre, askeriyeye tahsis edilen alanlarda Genelkurmay’ın izni olmadan tahsis kaldırılamıyor. Yasa, bu arazilerin satışından elde edilecek gelirin de Genelkurmay adına açılacak özel hesaba aktarılmasını öngörüyor. Askeri bölgelerin bu yasa çerçevesinde Bakanlık tarafından devralınması halinde, şehir dışında ya da başka şehirlerde yapılacak askeri birlik ve kışlaların inşa işini yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üstlenmiş olacak.

LOJİPORT

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Ek belgelerle Yunan, Macar, Rus ve Kazakistan yolu açıldı
Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak