Uluslararası uçuşlarda ambargoya tabi tutulması nedeniyle direk uçuşların yapılmadığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) gemi yoluyla ambargoyu aşacak. Bu amaçla İspanya'dan gemi satın alan Kuzey Kıbrıs, Temmuz ayında başlayacak seferlerle haftada üç kez 600 İsrailli'yi KKTC'ye getirecek.
Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acentaları Birliği (KITSAB) ile Turizm Yazarları ve Gazeteci Derneği (TUYED) tarafından yapılan gezi toplantısında konuşan Doğu Akdeniz Üniversitesi Uzman Görevlisi ve Turizm Sektörü Koordinatörü İ. Nazmi Buldanlıoğlu, İspanya'dan satın alınan ve içinde gazinolar bulunan Med Dream isimli geminin İspanya'dan satın aldığını, birkaç gün içinde Kıbrıs'a ulaşacağını söyledi. Geminin haftada 3 kez 600'lü İsrail'li turisti Kuzey Kıbrıs'a getireceğini belirten Buldanlıoğlu, "Temmuz ayında başlayacak seferlerle gelen gruplar 6-7 gün burada kalacak. Bu yıl ilk etapta 30-40 bin kişiye buraya getireceğiz" diye konuştu. Şu anda uygulanan ambargonun sadece uluslararası uçuşlarda olduğunu, gemi ile yapılan ticarette ise bir sıkıntı yaşanmadığını anlatan Buldanlıoğlu şöyle konuştu: "Güney Kıbrıs'a ambargo olmadığı için her yıl 3 milyona yakın turist geliyor. Kuzey Kıbrıs'a gelen sayısı ise çok az. Bizim de bundan sonraki süreçte özelikle kongre ve eğitim turizmine ağırlık vermemiz gerekir. Burada bir öğrencinin sadece üniversite için ödediği para 7-8 bin dolar civarında, ayrıca öğrencilere ekonomiye sağladığı katkı 350 milyon dolar seviyesinde. Şirketlerin üst düzey yöneticilerine burada eğitim verilmesi sağlanarak, hem Güney Kıbrıs'tan farklılaşabilir hem de daha fazla gelir bırakan bir alana kaymış oluruz. Malta Modeli ile bunu yapmaya çalışıyoruz."
Kuzey Kıbrıs butik turizme yönelmeli
Toplantıda konuşan Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı (KITOB) Başkanı Mehmet Dolmacı, Kuzey Kıbrıs'ın 2008'de 500 bine yakın turist ağırladığını, bu yıl ise yüzde 10-15 oranında artış beklediklerini söyledi. KKTC'de 120 tane otel olduğunu bunlardan 100 tanesinin faaliyette olduğunu kaydeden Dolmacı, yatak kapasitelerinin ise 15 bin 500 civarında olduğunu iletti. Dolmacı, "Şu anda inşa halinde olan yatak sayısı ise 11 bin civarında. Toplam projelendirmiş yatak sayısı ise 55 bin civarında. Bunun 45 bini 4-5 yıl içinde devreye girecek. Otellerdeki doluluk oranı ise geçen yıl yüzde 30 olarak gerçekleşti. Ülke bundan sonra yatak kapasitesini artırmak yerine, doluluk oranlarını artırmaya odaklanmalı. Ada hem su kaynakları, hem enerji hem de insan gücü bakımından yeni büyük otelleri artık kaldıramaz" dedi. Dolmacı, "Kuzey Kıbrıs'ın büyük oteller yaparak turizmde rekabet etme şansı olmadığı için pahalı ve butik turizme yönelmeliyiz" diye konuştu.
Leyla İLHAN - DÜNYA