Konteyner yok, 60 milyon $'lık mermer elde kaldı

Konteyner üretimindeki düşüşler nedeniyle siparişlerini alıcılara gönderemeyen doğaltaşçılar, 2 ayda 60 milyon dolarlık sevkiyatı gerçekleştiremedi. Üreticiler konteynerlı taşımacılığa alternatif arıyor.

Çinli ve Hintli alıcıların mermer siparişlerini son 2 aydır konteyner yetersizliği ve navlun fiyatlarındaki artış nedeniyle sevk edemediklerini dile getiren mermerciler, sorunun çözümü için armatörlerle bir araya geldi. Yaklaşık 60 milyon dolarlık malın ocakta kaldığını belirten Maden Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Efendioğlu, ihracatlarını alternatif olarak başlattıkları açık gemi taşımacılığıyla sürdürdüklerini söyledi.

MADSİAD organizasyonunda bir araya gelen taraflar konunun çözümü amacıyla görüş alışverişinde bulundu. Armatörler yaptıkları sunumlarda sorunun kaynağının, dünya devi Güney Koreli armatör firmasının iflası ve bazı firmalarda birleşmeye gidilmesiyle yaşanan konteyner üretimindeki düşüşler olduğunu ifade etti. 1,300 dolar olan konteyner maliyetinin 2 bin 300 dolara çıkmasının da üretim pazarının yüzde 75’ine hakim Çinli firmaları zorda bıraktığını, aynı zamanda Çin tatili ve İspanyol limanında işçilerin greve gitmesiyle de talep azlığı yaşandığını aktaran temsilciler, Türkiye’ye yansıtılan navlun fiyatlarınında 400 dolardan bin dolarlara çıktığını aktardı. Navlun fiyatlarındaki artışın suni olduğuna vurgu yapan armatörler, fiyatların yavaş yavaş geri çekileceğini açıkladı. Mermerciler de buldukları orta yol ile sorunun birkaç ay içinde çözüleceğini, aynı zamanda alternatif olan açık gemi taşıma çözümüyle de ihracatların süreceğini bildirdi.

MADSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Efendioğlu, “3 yıldır ürün satamadığımız Çin ve Hindistan pazarı bu yıl açıldı. Fakat bu kez son 2 aydır ürettiğimiz malı sevk etmek için konteyner bulmakta zorlanıyoruz. Yazın 400 dolar olan navlun fiyatları 3 kat artarak bin 200 dolara çıktı. Çinlinin, Hintlinin aldığı mal ocaklarda birikti” dedi.Son 10 yılda konteyner ile 40 milyon ton mermer taşındığını aktaran Efendioğlu, önümüzdeki 10 yılda ise bu firmalara 60 milyon tonun üzerinde yük taşıtacaklarını belirtti.Armatör firmalarla yaşanan sıkıntıların da birkaç ay içinde çözüme kavuşacağını söyleyen Efendioğlu, “Armatörlerden gelen öneri, İspanya’dan, Libya’dan, Avrupa’dan 20’lik konteynerleri mermer için daha çok Türkiye’ye sevk edecekleri yönünde. Başka bir deyişle boş konteynerlerin Avrupa’dan Türkiye’ye sevkini düşünüyorlar” ifadelerini kullandı.

“Açık gemi taşımacılığı ile kısmen rahatlayacağız”

Konteyner sorununun tamamen çözülmesinin zorluğuna vurgu yapan MADSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erol Yüce de, “2017 doğal taş yılı oldu. Büyüme daha çok artacağı için farklı projeler geliştirdik. Önceki hafta Bilecik’ten 10 bin ton civarında mal körfez limanına çektik.Oradan bir açık gemi ile 26 bin 500 ton gönderiyoruz. Çin’de bunun geniş bir çalışmasını başlattık. 100 bin tonluk 30 civarı Avrupa’ya hurdaya gelen gemileri, Akdeniz’den, Körfez’den İstanbul’dan, Gemlik’ten açık gemiler yapıp, malımızın en az yüzde 30-40’ını çekerek bu sıkıntıyı çözebileceğiz. Açık gemi uygulaması kısmen rahatlatacak” dedi.

Halihazırda 300 bin ton civarında mermerin ocakta sevkiyat beklediğin dikkati çeken Yüce, bu malın 60 milyon dolarlık bir iş hacmi olduğunu ve sorun çözülmezse gelecek yıllarda katlanan bir stok olacağını anlattı. Yüce, Türkiye’nin Çin’in mermer ihtiyacının yüzde 75’ini karşıladığını sözlerine ekledi.

Zehra ORUÇ – DÜNYA

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Talay Logistics, yeni yıla Doğu Avrupa’ya yatırımla başladı
Türkiye-İran ticareti kapıda kaldı:1000 TIR sınırda bekliyor
"Yeni şekillenen Suriye'nin lojistik üssü Hatay olacak"
Sektör temsilcilerinden lojistikte çıtayı yükseltebilecek öneriler
Eyüp Lojistik, “Yük Taksi”leri 3 günde Avrupa’da