Konya otomotiv sektöründe iddialı

Otomotiv yan sanayinde ağırlıklı   olarak saç üretimi gerçekleştiren Bursa'ya karşın 50'ye yakın alanda   ihtisaslaşmış üretim...

Otomotiv yan sanayinde ağırlıklı   olarak saç üretimi gerçekleştiren Bursa'ya karşın 50'ye yakın alanda   ihtisaslaşmış üretim yapan Konya, otomotiv firmalarının istediği yedek   parçaların tamamına yakınını karşılayabiliyor. 

Konya Ticaret Odasının hazırladığı Otomotiv Sektörü   konulu raporundan alınan bilgiye göre, bugün 80 değişik alanda üretim   yapılan Konya sanayisinin itici gücünü otomotiv yan sanayisi oluşturuyor. 

İkisi özel olmak üzere üç organize sanayi bölgesinin yer aldığı Konya'da   yüksek teknolojiye sahip birçok fabrikada üretim yapılırken, otomotiv   yan sanayinde faaliyet gösteren yaklaşık 1000 firma bulunuyor. 

Bunlardan 300-350'sini ise uluslararası rekabet pazarlarında ihracat   yapan ve teknolojik olarak ileri OEM (Orijinal Parça Üreticisi)   firmalarına yönelik üretim yapan firmalar oluşturuyor. 

Konya'da otomotiv yan sanayi firmalarından yüzde 30'unun, uluslararası   pazarlarda kabul gören ve ihracat için sahip olunması zorunlu olan   kalite belgeleri bulunuyor. 

Yurt dışından ithal edilen ham maddelere kendi doğal ürünlerini de   ekleyerek üretim yapan Konya'nın yan sanayi ihracatı da giderek artıyor.   Sektördeki Konyalı sanayicilerin yüzde 64,1'i ihracat yaparken, Konya   ihracatının yüzde 70'i AB ülkelerine yapılıyor. 

Firmaların kaliteye verdikleri önemin artması nedeniyle Konya, yedek   parça sektöründeki konumunu her geçen gün güçlendiriyor. Mercedes, Ford   gibi markaların yanı sıra Almanlar'ın Leopard tanklarına bile parça   üreten Konya otomotiv yan sanayinin ihracatı, Türkiye ortalamasının   üzerinde bulunuyor. 

Ağırlıklı olarak saç üretimi gerçekleştirilen Bursa'ya karşın 50'ye   yakın alanda ihtisaslaşmış üretim yapan Konya, dünyadaki otomotiv   firmalarının istediği yedek parçaların tamamına yakınını temin   edebiliyor. 

Konya otomotiv yan sanayisi, aynı zamanda Türkiye'de imal edilen taşıt   araçları için gerekli parçaların yüzde 80'ini (miktar olarak)   karşılayabilecek düzeyde bulunuyor. 

Raporda, yıllık üretimi 350 traktörken, özelleştirilmesinin ardından   üretimini 260 çalışanıyla ayda 450 traktöre çıkaran Türk Motor Sanayi ve   Ticaret A.Ş'nin (TÜMOSAN) Konya'da bulunmasının kente avantaj sağladığı   belirtiliyor. 

Konya Ticaret Odasında oto yedek parça imal edenler, oto traktör   tamircileri, rektifiyeciler, oto kaportacıları ve oto elektrikçileri   grubunda 463, oto yedek parça toptan ve perakende satanlar grubunda 419,   oto bayii, acenteleri ve oto galericileri, oto komisyoncuları, traktör   satanlar ile oto lastiği satanlar, kaplamacılar grubunda 275 firmanın,   Konya Sanayi Odasına da otomotiv sektöründe 150 firmanın kayıtlı   bulunduğuna yer veriliyor.

 

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı