Köprü ve otoyollar özelleştirilecek

Gelecek yıl özelleştirmelerde önemli hareketlilik bekleniyor. Türk Telekom'daki kamu hisselerinden yüzde 15'inin 2008 sonuna kadar halka arzı yönündeki...

Gelecek yıl özelleştirmelerde önemli hareketlilik bekleniyor. Türk Telekom'daki kamu hisselerinden yüzde 15'inin 2008 sonuna kadar halka arzı yönündeki Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlanırken, yine gelecek yılın ilk çeyreğinde ihaleye çıkması hedeflenen 2 köprü ile 6 otoyolda, tarife sorununa çözüm aranıyor. 15-25 yıllığına işletme hakkı devri yöntemiyle özelleştirilecek köprü ve otoyollar kapsamında, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri, Edirne-İstanbul-Ankara, Pozantı-Tarsus-Mersin, Tarsus-Adana-Gaziantep, Toprakkale-İskenderun, İzmir-Çeşme, İzmir-Aydın otoyollarının devrinin gelecek yıl sonuna kadar tamamlanması planlandı. Köprü ve otoyol özelleştirmesinde en önemli noktayı tarifelerin belirlenmesi oluştururken, tarifeler konusunda yatırımcıların da görüşü alınacak.

TEK PAKET İHALE

Köprü ve otoyolların tek paket mi, yoksa farklı paketler halinde mi satılacağına ilişkin kararın da henüz verilmediğini kaydeden yetkililer, bu konuda halen dünya uygulamalarının incelendiğini ancak, fazla sayıda işleticinin olmasının bazı dezavantajlarının olabileceğini belirtti. Bu saptama, köprü ve otoyol özelleştirmelerinin tek paket halinde yapılması olasılığını güçlendirdi. Ancak köprülerin tek, 6 otoyolun da yine tek paket olarak ihaleye çıkabileceğine dikkat çekildi.

Türkiye'de konu ile ilgili ikincil mevzuatın bulunmadığının altını çizen yetkililer, ikincil mevzuat üzerinde çalışıldığını, mevzuatın yatırımcılar açısından da büyük önem taşıdığını vurguladı. Köprü ve otoyollardan tek geçiş kartı üzerinde de çalışmaların sürdüğü bildirildi.

Köprü ve otoyol satışıyla beş yabancı şirket ilgisini ortaya koydu. Avustralya'dan Macquarie Infrastructure, İspanyol Abertis, Portekizli Brisa, Japon Itochu Corp ve İtalyan Atlantia şirketleri söz konusu özelleştirmeyle ilgilendiğini duyurmuştu. Köprü ve otoyolların özelleştirmelerinden elde edilecek gelirin nasıl değerlendireleceği siyasi iradenin kararına bağlı. Ancak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, gelirin yeni yolların yapımında kullanılacağını açıklamıştı.

TELEKOM ÖZENDİRİLECEK

Telekom'un yüzde 15'inden 2 milyar dolar gelir beklenirken, ayrıca, Telgraf ve Telefon Kanunu gereğince, hisselerin satışında Türk Telekom ve T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü çalışanları ile küçük tasarruf sahiplerine ayrılması öngörülen yüzde 5'lik payın yüzde 3'ünün, bu halka arzda tahsisi öngörüldü.

Türk Telekom İhale Komisyonu tarafından belirlenecek halka arzı özendirici her türlü imkan kullanılacak. Halka arz işleminde yurtiçi veya yurtdışı sermaye piyasalarında satış ile buna ilişkin zamanlamanın piyasa koşullarına göre tespiti ve ek satış hakkının kullanılabilmesi hususları, Türk Telekom İhale Komisyonu'nca belirlenecek. Türk Telekom'un yüzde 55 hissesi, 1 Temmuz 2005'de yapılan nihai pazarlık görüşmelerinin ardından, 6 milyar 550 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Öger Telecom'un olmuştu.

Model aranıyor

Dünya uygulamalarında tarifelerin belirlenmesinde 'sadece enflasyonun baz alındığı veya enflasyonun belli bir katsayıyla çarpıldığını' ifade eden yetkililer, bu konuda modellerin incelendiğini belirtti.

YENİ ŞAFAK 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı