Kopyalanmaktan korkuyorum

Kopya Ferrari ve Jaguar'larla akılda kalan Pekin Uluslararası Otomobil Fuarı, sadece kaliteli araç üreten marka değeri yüksek firmaları korkutmadı. Zaman'a...

Kopya Ferrari ve Jaguar'larla akılda kalan Pekin Uluslararası Otomobil Fuarı, sadece kaliteli araç üreten marka değeri yüksek firmaları korkutmadı. Zaman'a açıklamalarda bulunan Chery Otomobil Başkanı Tongyue Yin, taklitlerin kendisini de korkuttuğunu söyledi. Chery'nin patronu Yin, "Sizin gibi Çinli otomobil firmaları rakipleriniz tarafından sürekli çakma araç üretmekle itham ediliyorsunuz? Bu duruma bir cevabınız var mı?" sorusuna, "Biz Chery olarak taklit araç üretmiyoruz. Bizim 6 bin kişilik kendi araç geliştirme ekibimiz var. Ayrıca 200 kişilik otomobil tasarım ekibimiz mevcut. Bazı firmalar bazı arabaları kopyalıyor. Ama biz hiçbir zaman böyle bir yola başvurmadık. Araç kopyalayan şirketlerle ilgili yorum yapmak istemiyorum ama ben de rakip firmaların benim arabalarımı kopyalamasından korkuyorum." diye cevap verdi.

Her yıl araştırma ve geliştirmeye 360 milyon dolar harcadıklarını hatırlatan Yin, bir Chery marka aracın tasarlanıp seri üretime konulmasına kadar 40 ay geçtiğini, özgün modeller ortaya koyduklarını söyledi. Arjantinli ünlü futbolcu Lionel Messi ile imzaladıkları reklam anlaşmasının tutarını iki tarafın yaptığı gizlilik sözleşmesi gereği açıklayamayacağını aktaran Chery Otomobil Başkanı, "Messi artık reklam yıldızımız. Arjantinli futbolcu ile özellikle Batılı gençlere ulaşmayı hedefliyoruz." dedi. Pekin Otomobil Fuarı vesilesiyle tüm dünyadaki distribütörlerini bir araya toplayan Yin, Şilili distribütörün "Dün Ford, bugün Toyota ve yarın Chery" şeklindeki öngörüsü için şunları söyledi: "Bu beklenti, motivasyonumuzu artırıyor. Beklentileri karşılamak için acele ediyoruz. Distribütörler iyi satış yaparsa hedefimize ulaşırız. Başarılı olamazlarsa hiçbir şey yapamayız, rakiplerimize yeniliriz."

Pekin Uluslararası Otomobil Fuarı'nda açıklamalarda bulunan Chery Başkan Yardımcısı Zhou Biren de 3 yıldır dillere pelesenk olan 'Chery, Türkiye'ye yatırım yapacak mı' sorusunu cevaplandırdı. Biren, "Türkiye, çok önemli bir pazar çünkü buradan Avrupa'ya açılıyoruz. Türkiye, Avrupa'daki en önemli stratejik noktamız. Gümrük Birliği'ne dahil olması ve diğer ülkelere göre lojistik maliyetinin daha düşük olması büyük avantaj bizim için." dedi.

Chery Türkiye Distribütörü Mermerler Şirketler Grubu Otomotiv Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Mermer ise geciken yatırım için net konuştu: "Yüzde bir milyon bu iş olacak. Her şey planlandı. Şu an son detaylar üzerinde görüş alışverişi yapıyoruz. 2010 yılı teşvik yasası bitmeden bu projeyi gerçekleştirerek Türkiye ekonomisine ivme kazandırıp tarihi tekrar canlandırmasını sağlayıp İpekyolu'nu tekrar oluşturup Türkiye'ye güç katacağız." Mermer, gecikmenin nedenini, "Hükümetin araziyi 49 yıllığına kiralamasını Chery kabul etmedi. Çünkü bir otomobil fabrikasını 49 yıl sonrasına taşımak mümkün değil ve Chery önünü görmek istiyor." şeklinde açıkladı. Sakarya Karasu'da fabrika yapılması düşünülen arazinin ortasında bataklık bulunduğunu, bunun inşaat maliyetinin 150 milyon dolarlık bir ek getirdiğini aktaran Mermer, bu sebeple Eskişehir'i ikinci bir alternatif olarak belirlediklerini ifade etti. Chery fabrikası için birçok valinin adeta atağa geçtiğini açıklayan Mermer, "Konya valisi 'Buraya gelin işçilerin paralarını 2 yıl biz ödeyelim.' dedi. Eskişehir valisi, enerji ve bina masraflarını karşılayacağını taahhüt etti. Keza Mersin, Bursa, Balıkesir valileri de benzer tekliflerde bulundu." diye konuştu.

Türkiye'de yüzde 17 ucuzlayacak

Kurulacak Chery fabrikasının maliyeti 500 milyon dolar olacak. Bunun yarısını Chery, yarısını Mermerler Şirketler Grubu karşılayacak. Fabrikadaki ortaklık payları yüzde 50 olacak. Motor ve şanzıman Çin'den getirilecek. Fabrikanın ilk yılda 20 bin araç üretmesi, 5 yıl içerisinde de üretim kapasitesini 100 bine çıkarması öngörülüyor. Türkiye'de, haziran sonunda 2011 model olarak satışa çıkarılacak A3 (Niche ve Chance), Kimo ve Rely model araçların üretilmesi planlanıyor. Türkiye'de üretim olursa fiyatlarda yüzde 17'lik düşüş olacak. Yerel parçaların kullanılması halinde mevcut piyasa fiyatı yüzde 30 ucuzlayacak.

ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Firmalar-dernekler Haberleri

Sürat Kargo filosu, 2025'te 125 elektrikli araca ulaşacak
6.⁠ ⁠Hizmet İhracatının Şampiyonları Ödülleri sahiplerini buldu
UND geleneksel Lojistik Başarı Ödülleri sahiplerini buldu
Türk Devletleri, lojistik ve taşımacılıkta birlikte hareket edecek
3.700 Ekol çalışanı DFDS kadrosuna geçti