En hızlı teslimat yapanın bir adım öne geçtiği e-ticaret sektöründe, ‘hız’ın adresi İstanbul Havalimanı oldu. Amazon, Trendyol, Alibaba gibi şirketler özellikle Körfez bölgesine yönelik ürünler için dağıtım merkezi olarak seçtiği İstanbul Havalimanı e-ticarette aktarma merkezi ol- ma yolunda ilerliyor. Son iki ayda İstanbul’dan özellikle Suudi Arabistan’a yönelik e-ticaret taşımacılığındaki artışa dikkat çeken sektör temsilcileri geçici depoların Riyad’a giden mallarla dolduğuna dikkat çekiyor.
Körfez Bölgesi’ndeki ikinci pop-up mağazasını Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde açan Trendyol satıcıları, Ramazan’da Körfez bölgesinde 1 milyonun üzerinde satış gerçekleştirdi. Körfez’e yönelik satışlar, tüm satışların yüzde 25’ini oluşturdu. E-ihracatçılar en çok satışı Riyad, Cidde, Bakü, Dubai, Mekke ve Abu Dabi’ye yaptı. Bölgede 8 ayda 2 milyon aktif müşteriye ulaşan Trendyol, yıl sonuna kadar müşteri tabanını 6 milyona çıkarmayı hedefliyor. Geçen yıl 650 milyon dolar ihracat yapan Trendyol’un bu yılki hedefi ise 2,5 milyar dolar.
E-ticaret operasyonlarının yüzde 99’unun gerçekleştiği İstanbul Havalimanı, bu yılın başında Türkiye’nin kargo taşımacılığını tek başına sırtladı. Yılın 4 ayında yüzde 97 artarak 629 tona ulaşan hava kargo taşımacılığının önceki yıla göre artıda kalmasını tek başına İstanbul Havalimanı sağladı.
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Eren, Trendyol, Hepsiburada, Alibaba gibi online pazar yerlerinin Suudi Arabistan’a çok ciddi hava kargo çıkışları olduğunu ifade etti. Özellikle son iki aydır İstanbul’dan Riyad’a çok yoğun bir trafik olduğunu dile getiren Eren “Geçici depolama yerleri buraya giden mallarla dolu. Suudiler online alışveriş yapmaya başladı. E-ticarette en hızlı teslimat yapan rekabet üstünlüğü sağlıyor. Hızlı teslimat için İstanbul Havalimanı’nı tercih ediyorlar. Çin’den toplanan mallar da İstanbul’da konsolide olup dağıtılıyor. E-ihracat operasyonlarının yüzde 99’u İstanbul’dan yapılıyor” dedi.
“İstanbul e-ticaret üssü olacak”
Dünya çapında her 4 e-ticaret paketinden birinin yurtdışına gittiğini, Türkiye’de ise bu oranın 5’te 1 olduğunu ifade eden Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu da, “Sektör olarak 2024’ün sonunda 3,3 trilyon liralık ciroya ulaşmayı hedefliyoruz ve e-ihracatın bu rakamlara ulaşılma- sında oldukça etkili olacağını dü- şünüyoruz. Sınır ötesi e-ticaret dünyada hızla büyüyor. İstanbul Havalimanı kapasitesinin büyüklüğüyle doğal olarak bu talebi karşılamak için öne çıkıyor. Kısa zamanda İstanbul Havalimanı’nın e-ticaret üssü olacağına inanıyoruz” dedi.
Asset Worldwide Express Genel Müdürü Onur Tekin ise “Özellikle Körfez bölgesi tüketim açısından yerli ve yabancı pazaryerlerinin hedefi haline geldi. Türkiye’deki pazaryerlerinin haricinde Uzakdoğu firmaları da bölgede çok rekabetçi kampanyalar yapıyor. Durum böyle olunca globalde uçak kapasiteleri oluşan talebi karşılamakta zorlanıyor. Bu noktada hem uçak sayısı hem de coğrafi yakınlıktan THY’de bölgede güçlü bir oyuncu olduğu için İstanbul Havalimanı e-ticarette bir aktarma merkezi olma yolunda ilerliyor diye konuştu.
Avrupa ve Amerika'da Türk ürünleri öne çıkıyor
Pazaryerlerinin daha önce kargo şirketlerinin yetmediği yerde kendi teslimat ağlarını kurduğunu hatırlatan ETİD Başkanı Hakan Çevikoğlu, “Hava yollarının yetmediği yerde de kendi uçaklarını alabilirler. Sadece Körfez ülkeleri değil. Avrupa ve Amerika’da Türk ürünleri e-ihracatta öne çıkıyor. Lojistik maliyetlerini de düşürmek için gemiyse gemi, uçaksa uçak alınacak. Başka ülkelerde depolar kuracağız” dedi. Onur Tekin de öngörülen artışlar gerçekleştiğinde arzın talebi karşılamada zorlanacağını belirterek “Pazaryerlerinin kendi uçaklarını aldığı bir döneme gireceğimizi gösteriyor” dedi.
LOJİPORT