"Krizde ihracatta ezber bozduk"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "2011 Aralık-2012 Ekim dönemi TÜİK ve 2012 yılı Kasım ayı TİM ihracat rakamlarına göre son 12 ayda toplamda 151,5 milyar...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "2011 Aralık-2012 Ekim dönemi TÜİK ve 2012 yılı Kasım ayı TİM ihracat rakamlarına göre son 12 ayda toplamda 151,5 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. Bugün OVP hedefinin üzerindeyiz ve yıl sonunda da üzerinde olacağız ve ihracatta yeni bir rekor kıracağız" dedi.

Türkiye İhracatçı Meclisi'nin (TİM) açıkladığı Kasım 2012 ihracat kayıt rakamlarını değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İhracatçı Birlikleri Kayıt rakamlarına göre Kasım ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artışla 12 milyar 772 milyon dolar olarak gerçekleşmesinin önemli bir gelişme olduğunu söyledi. 12 milyar 772 milyon doların Kasım ayları içinde rekor ihracat olduğunu belirten Bakan Çağlayan, "Artık ihracatçılarımız her ay gerçekleştirdikleri ihracatla rekor üstüne rekor kırıyorlar. İhracatımızda yaşanan bu performans, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine emin adımlarla ilerlediğimizi göstermektedir. TÜİK'in dün açıkladığı verilerde 10 aylık ihracatımız 126.3 milyar dolar olmuştu. TÜİK'in açıkladığı 10 aylık ihracat ve TİM'in açıkladığı Kasım ayı ihracat rakamları ile birlikte 11 aylık ihracatımız, yüzde 13.6 artışla 139 milyar doları aşarak 2011 yılının tamamında gerçekleştirdiğimiz ihracatı 11 ayda yaptık. Bu veriler ihracatta Orta Vadeli Program hedeflerinin üzerine çıkacağımızın kanıtıdır. 12 aylık ihracat verileri de bunu teyit etmektedir" diye konuştu.

Kasım ayında AB ülkelerine yapılan ihracatın yüzde 16,7 artarak 5.6 milyar dolar olduğunu söyleyen ve bunun uzun zamandır görülmeyen bir artış olduğunun altını çizen Bakan Çağlayan, "11 aylık dönemde ise yüzde 6,6 oranında azalma var. Gerilemenin yavaşça hız kestiğini görüyoruz. Diğer ülke ve bölgelerdeki performansımız ise oldukça parlak. Afrika'ya artış yine yüzde 30'un üzerinde. 11 aylık dönemde en büyük ihracat pazarımız olan AB ülkelerine ihracatımız yüzde 6.6 azalmasına rağmen, ihracatımızda yaşanan artış proaktif çalışmalarımızın ürünüdür ve bugün meyvelerini topluyoruz. AB'nin içinde bulunduğu ekonomik krizin düzelmesini beklemek yerine yeni pazarlara açılım, hedef ülkeler stratejisi sayesinde ihracatımızı artırmaya devam ediyoruz. Proaktif çalışmalarımız sonunda 2012 yılında bugüne kadar ihracatta 45 ülkeye rekor kırmış durumdayız. Yıl sonunda bu sayı iki katına çıkacak. Türkiye pazarlarını çeşitlendirerek ihracatını artırıyor, büyümesini net ihracatın katkısı ile sürdürüyor. Yılın ilk yarısında olduğu gibi kalan yarısında da bunu göreceğiz. Önümüzdeki günlerde açıklanacak olan 3. çeyrek büyüme performansında net ihracatın katkısını bariz şekilde göreceğiz. İhracatta gerçekleştirdiğimiz bu performans hem Türkiye ekonomisini büyütüyor hem de cari açığımızı azaltıyor" şeklinde konuştu.

İhracatçı Birlikleri Kayıt rakamlarına göre Kasım ayında yüzde 20'i aşan ihracat artısının büyük başarı olduğunu belirten Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sanayi ürünlerinin tamamında istisnasız artış var. Şunun özellikle altını çizmek istiyorum, Türkiye 97 fasılda 20 binden fazla ürünü dünyanın dört köşesine satabilmektedir. Bu ürünlerin üçte ikisinde ihracatımız artmış durumda, ülkelerin yarısından çoğuna ihracatımızda artışlar yaşandı. 11 aylık dönemde 27 ülkeye 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdik. Yine bu dönemde 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren il sayımız 16 oldu. 2012'de ihracatımızda Anadolu illerinin performansı büyük katkı sağladı. Bu da tüm Türkiye'de ihracat seferberliğinin kabul edildiğinin kanıtıdır. İhracatımızda yaşanan bu gelişmeler yıl sonunda Orta Vadeli Program hedefi olan 149.5 milyar dolar ihracat hedefini rahatlıkla aşacağımızı göstermektedir. Cumhuriyet tarihinde bir ilk gerçekleşti ve ihracatımız 150 milyar doları aştı. 150 milyar dolar ihracat, 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmada psikolojik bir eşiktir. Bundan 10 yıl önce, 2002 sonunda ihracatımız 35 milyar dolar civarındaydı. 10 yıl içinde ihracatımızı 4 kat artırdık. 2012 sonunda 150 milyar dolara gelmiş durumdayız. Bu bir eşik, simdi 200 milyar dolara, 250 milyar dolara bakacağız. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023'te 500 milyar ihracat hedefini ihracatımızın her yıl artan performansı ile yakalayabileceğiz. Bu hedefe ulaşmayı da daha fazla sanayi üretimi ile, yüksek katma değer ile, tasarım ile, markalı ihracatla gerçekleştireceğiz."

www.lojiport.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Türkiye yüzyılı lojistiğin de yüzyılı olacak
8. LOJİ&TED Konferansı İstanbul’da Sektör Devlerini Buluşturuyor!
Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor