23 Mayıs’ta Ceyhan’dan gemiye yüklenen Kürt petrolü bir türlü limana yanaşamadı. 115 milyon dolarlık hampetrol taşıyan gemi zig zaglar çizerek ilerliyor
Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi ile Bağdat arasındaki en büyük tartışma konusu petrol ihracı. Kuzey Irak'tan çıkan ilk petrol kargosunu taşıyan ve ne alıcısı, ne de varış yeri belli olan petrol tankeri Bağdat'tan gelen yasal tehditler üzerine Akdeniz'de zig zag çizerek yoluna devam ediyor.
Online gemi izleme hizmetlerinin göstergelerine “United Leadership" adı verilen gemi önce Atlantik'e doğru giderken görüldü ve varış noktası olarak Meksika Körfezi belirdi. Ancak Pazar sabahı Irak Başbakan Yardımcısı Şehristani’nin yaptığı sert açıklamalar sonrasında gemi pazartesi günü rotasını değiştirdi. Fas'ın Muhammediye bölgesine yöneldi. Bağdat yönetimi Kuzey Irak'tan Türkiye’ye ihraç edilen petrolün satışının yasadışı olduğunu ve bu petrolü alan şirket ve kurumlar hakkında uluslar arası suç duyurusunda bulunacaklarını açıklamıştı. Irak bu petrolü alan herhangi bir kuruma veya kişiye yasal yaptırımlarda bulunacağını da ifade etmişti.
Fiyat yüzde 50 düştü
Öte yandan petrol sektörü kaynaklarının Milliyet’e verdiği bilgilere göre yaşanan bu gerilimin ardından gemideki kargonun fiyatı da önemli oranda düştü. Hampetrol uluslararası piyasalarda 110 dolardan satılıyor. Ceyhan’da gemiye yüklenen kargonun piyasa değeri bu hesaba göre 115 milyon dolar idi. Ancak şimdi gemideki petrolün 56 milyon dolar karşılığı satılşmak istendiği konuşuluyor.
ABD yönetimi de uyarmıştı
Kürt Bölgesel yönetiminin Bağdat’a rağmen petrol ihraç etmesine ABD yönetimi de sıcak bakmıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Irak Federal Hükümetinin onayı olmaksızın yapılan ihracatları desteklemediklerini, bu onay olmaksızın süren petrol ihtacatı yapılmasının kendilerinde kaygı yarattığını dile getirmişti.
Maliki: Türkiye’nin tavrı kabul edilemez
Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Türkiye'nin Kuzey Irak petrolünün satışı ile ilgili adımlarının kabul edilemez olduğunu söyledi. Irakiye televizyonuna konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Maliki, Bağdat'ın onayı olmadan, Türkiye'nin Kuzey Irak Kürt Bölgesi petrolünü uluslar arası pazarda satışa aracılık etmesinin kabul edilebilir bir yanının olmadığını savundu. Maliki, kendilerinin onayı alınmadan gerçekleşen petrol satışının Irak'ın onurunu zedelelediğini illeri sürdü.
MİLLİYET
LOJİPORT