Kuruyükte çıkış sona mı erdi?

 Hafta ortasında 2000 puana iyice yaklaşan piyasa haftanın son iki gününde gerileyerek bütün haftalık kazancını eritti. Capesize endeksinin % 5 gerilediği...

 

Hafta ortasında 2000 puana iyice yaklaşan piyasa haftanın son iki gününde gerileyerek bütün haftalık kazancını eritti. Capesize endeksinin % 5 gerilediği haftada 1927 puana kadar yükselen BDI % 1,3 gerileyerek 1814 puana çekildi. Diğer yandan handysize endeksi yerinde sayarken, panamax ve supramax endeksieri % 3’ün biraz üzerinde arttı.

Japonya’nın daha çok kömür ithal etmesi ve Çin’in demir cevheri stoklarını artırması piyasanın en son yukarı hareketindeki etken faktörler olarak öne çıkıyor. Ancak bu hafta piyasanın yönünün nasıl olacağı kritik. Çünkü geçen haftaya yine hareketli başlayan piyasanın Çin, Kore ve Hong Kong’daki kısa tatil nedeniyle hız kestiği görülüyor.

Avustralya’dan Çin’e yapılan kömür ve demir cevheri taşımalarının bolluğu ve  Japonya’nın artan kömür ithalatı nedeniyle BDI Temmuz sonundan Eylül ortasına kadar, tekrar düşmeye başlamasından hemen önce % 43,5 artarak yılın en yüksek değeri olan 1927 puana yükseldi ama yine de geçen yıl 26 Mayıs’ta ulaştığı 2010 yılındaki en yüksek değeri olan 4209 seviyesinden oldukça uzak kaldı. Demir cevheri taşımalarının son dönemdeki artışı capesize kazançlarının Temmuz sonundaki değerinin % 163 üstüne çıkmasına neden oldu.

Ancak piyasadaki yaygın kanaat son dönemdeki toparlanma hareketinin sadece teknik bir düzeltme olduğu ve bazı yükleme bölgelerinde gemi mevcudiyetinin kısa vadeli olarak az olmasından kaynaklandığı şeklinde. Belirtilen kanaate göre, capesize kazançlarındaki artış Çin’in spot demir cevheri talebinin azalması ile hız kesecek ve Ağustos başındaki seviyelerine geri dönecek. Çünkü Çin limanlarındaki demir cevheri stokları neredeyse 100 milyon ton’a yaklaşıyor.

HABER VE YORUMLAR

Rus kömür ihracatı artıyor;

Ocak – Ağustos 2011 döneminde Rusya’dan yapılan kömür ihracatı geçen yıl aynı döneme göre % 10,9 artarak 71,5 milyon ton’a ulaştı. Aynı dönemde kömür üretimi de % 2,3 artarak 212,23 milyon ton oldu.

Çin 8 ayda 447,5 milyon ton demir cevheri ithal etti;

Ağustos ayında Çin’in demir cevheri ithalatı hem aylık hem de yıllık bazda arttı. Ağustos ayında ulaşılan 59,09 milyon tonluk ithalat miktarı bir önceki aya göre 4,54 milyon ton daha fazla. Bir önceki yıl aynı döneme göre ise % 32,5 daha fazla. Sekiz aylık demir cevheri ithalatı ise 447,5 milyon ton ile geçen yıla göre % 10,6 daha yüksek.

CAPESIZE 

Capesize kazançları ve endeksi bir önceki haftaya göre düşüş gösterdiler. Hafta başında endeks yükselişle başladı ve hafta ortasına kadar çıkışını sürdürdü ancak Perşembe ve Cuma günü yaşanan düşüşler kapanışın negatif yönde olmasına neden oldu.Önümüzdeki hafta düşüşün devam etmesi bekleniyor.

PANAMAX

Panamaxlar genelde capesize piyasaları ile ters orantı göstermekteler.Bu durum zaman zaman doğru orantı gösterebiliyor ancak 2011 yılı içerisinde capesizelar düşüşe geçtiginde panamaks artışta ya da tam tersi durumlar gözlenebildi. Bu haftaki durumda aynıydı. Capesizelar düşüşe geçti ve panamakslar yükselişteydi. Özellikle trans-atlantik rotasında artış vardı. Ancak panamakslar iniş ve çıkışların hızlı olması nedeni ile önümüzdeki hafta piyasalardaki durum belirsizliğini koruyor.

SUPRAMAX/HANDYMAX/SIZE          

Akdeniz bölgesindeki handymakslar için kara bulutların dağılmaya başlandığı söyleniyor. İngiltere’den Akdeniz’e olan bağlantılar aynı şekilde devam ediyor. Trans-Atlantic rotasındaki handysizelar da bağlantılar azalmaya başladı. Pasific rotasındaki gemilerde ise kömür taşımaları artış gösteriyor.

COASTER                             

Coaster piyasasında geçtiğimiz hafta başında yük sirkülasyonu oldukça yoğundu. Hububat, kömür, çelik ve hurda yüklerinin piyasadaki sirkülasyonu armatörleri memnun edecek boyuttaydı. Hafta başı itibariyle bu yeni yük çıkışları için açık gemiler hemen talepleri karşılamaya başladı fakat özellikle Karadeniz çıkışlı yükler için artan yük sirkülasyonundan dolayı, diğer armatörlerin de gemilerini bu bölgeye göndermeye başladıkları görüldü. Hububat yüklemelerin, Novo’da hala gecikmeler olduğu ve Ukrayna limanları çıkışlı hububat yüklerinin artıyor olduğu gözlendi. Karadeniz çıkışlı ve Marmara varışlı hurda yüklerinin genelde 2.500-3.000 mt luk lotlarda bağlandığı görüldü. Karadeniz’in yanı sıra Akdeniz’de geçtiğimiz haftaya yük sirkülasyonu açısından hareketli başladı. Fakat hem Karadeniz hem Akdeniz’deki yük sirkülasyonuna rağmen, armatörler ve kiracılar arasında navlun beklentisi açısından hala ciddi farklar vardı. Fakat, Yunanistan, Türkiye-Karadeniz, Mısır ve Adriyatik’te artan yük yük hareketliliği kısa zaman içerisinde navlunlarda artış olabileceğinin sinyalini veriyordu. Genel durum her ne kadar yük hacmi açısından kısa vadede olumlu gözükse de birçok ekonomist, mevcut durumun aslında 2008 krizi gibi olduğu ve yaklaşan kış ayları için durumun armatörler açısından çok da olumlu olmayacağı yönünde görüş bildiriyor. 

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

"Jeopolitik krizler, bazı armatörlere 9 kat daha fazla kâr getirdi"
Kızıldeniz 2025’te açılır mı bilmecesine yanıt aranıyor
Yang Ming, “Arkas Bunker'la Yola Devam” dedi
Ambarlı Limanı'nda konteyner gemisi battı
Bankalar Galataport'a ortak oldu