LİMAKPORT İSKENDERUN LİMANI’NDAN BAŞLAYAN DÜZENLİ ROPAX SEFERLERİ İHRACATÇIYA GÜVENLİ YOL ALTERNATİFİ SUNUYOR… SADECE 3 AYDA ROPAX GEMİLERİ İLE 5 BİNİN ÜZERİNDE TIR İHRACAT SEFERİNE ÇIKTI
Limak tarafından 36 yıl süreyle işletme hakkı devralınan LimakPort İskenderun Limanı’ndan başlayan düzenli ROPAX seferleri ile ilgili düzenlenen törene Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı katıldı. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’in ev sahipliğinde LimakPort İskenderun Limanı’nda düzenlenen törende, İskenderun Limanı’ndan haftada iki kez hareket ederek Ortadoğu Bölgesi’ne ulaşan ROPAX gemilerinin bölgeye ihracat yapan Türk sanayicileri için yarattığı katma değere dikkat çekildi. Törende konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, seferlerin başladığı Ağustos sonundan bu yana sadece 3 ayda 5 binden fazla tır ve 3 binden fazla yolcunun hedef limanlara ulaştığını; bu seferlerin bölgedeki siyasi çalkantılar nedeniyle ortaya çıkan güvenlik zafiyetine karşı, sanayici ve tüccar için iş sürekliliğini sağlayan alternatif ve güvenli bir yol oluşturduğunu belirtti. Özdemir, “Türk ihracatçısının önünü kesen, risklerle dolu bu zor dönemde onlara destek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Limakport İskenderun Limanı’nın Türkiye’nin gurur projesi olması için elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz” dedi.
İskenderun Limanı işletme hakkı devri ihalesini 372 milyon dolarlık teklifi ile kazanan Limak, Türkiye ve bölge ticareti için çok önemli bir girişime daha imza attı. Yapılan yatırımlarla şu an 550 metre uzunluğunda rıhtım, 15.5 metre su derinliği, 200 bin metrekarelik istifleme sahası, kara ve demiryolu bağlantısına sahip (intermodal) kapalı ambarları ve modern ekipmanları ile konteyner elleçlemeye hazır hale gelen LimakPort İskenderun Limanı’nda Sisa Denizcilik’in işletme güvencesinde düzenli olarak ‘ROPAX’ seferlerinin başlaması nedeniyle düzenlenen törene Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı katıldı.
ROPAX gemileri ile sadece 3 ayda 5 bin tır, 3 bin yolcu taşındı
LimakPort İskenderun Limanı’ndan başlayan ROPAX seferleri, 2 gemi ile haftada 2 kez olarak gerçekleştiriliyor. Tırlar Mısır Port Said Limanı üzerinden Ortadoğu’daki farklı destinasyonlara ulaşıyor. Hem TIR hem de yolcu taşıyabilen gemiler, 185 TIR ve 320 yolcu kapasiteli ve ayrıca 62 adet soğutuculu (Thermo King) araç taşıma özelliğine sahip. Özellikle bölgeye ihracat yapanlar için ticaretin devamlılığı adına güvenli bir alternatif sunan gemilerdeki yüksek donanım; araç şoförlerinin gemi ile seyahat edebilmesi, organizasyon kolaylığı ve zaman kayıplarının minimize edilmesini sağlıyor. Yakın dönemde LimakPort’tan düzenli olarak Suriye-Tartus ve Lübnan-Tripoli seferlerinin başlaması için çalışmalar da devam ediyor. ROPAX seferlerinin başladığı Ağustos ayından bu yana, 5 binden fazla tır ve 3 binden fazla yolcu hedef limanlara taşındı.
Nihat Özdemir: “Zor dönemde ihracatçıya güvenli bir yol alternatifi sunuyoruz”
Törende konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, ROPAX seferlerinin başlamasının Kuzey Afrika ve Arap Yarımadası’ndaki ülkelere ihracatın devam edebilmesi için çok önemli bir gelişme olduğunun altını çizdi. ROPAX seferlerinin sadece Doğu Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki illerden değil, Türkiye’nin diğer bölgelerinden veya Avrupa üzerinden gelip aynı destinasyonlara gidecek araçlar için de kullanılacak bir alternatif olacağını vurgulayan Özdemir, Suriye’deki sıkıntılar nedeniyle zor duruma düşen her sektörden ihracatçının ticaretine devam edebilmesi ve pazar payını kaybetmemesi açısından güvenli bir alternatif oluşturduklarını söyledi. Zor dönemde ihracatçıya destek olmaktan mutluluk duyduklarını belirten Özdemir şöyle devam etti: “Limak İskenderun Limanı’ndan başlattığımız düzenli ROPAX seferleri bölge sanayicilerimize, ithalat ve ihracatçılarımıza alternatif taşıma imkanı sağlıyor. ROPAX gemileri ile gerçekleştirilen taşıma hem güvenli, hem ucuzdur, hem de zaman olarak karayoluna göre birçok avantaj sunmaktadır. Sanayicilerimiz ihracatına devam edebilecektir; tırlarımız boş beklemek yerine çalışmaya başlayacaktır; şoförlerimiz güvenli ve rahat bir şekilde gidecekleri ülkelere daha kısa bir zamanda varırken; yakıt tüketimleri ve araçların eskime oranları düşecektir.”
“Devirden sonra 1.5 milyon ton kuru yük elleçlendi, 25 bin otomobil yeni limanlara ulaştı”
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, LimakPort İskenderun Limanı’nda 2012 yılının hemen başından itibaren altyapı ve inşa çalışmalarına başlandığını belirterek, limanın modern ve uluslararası bir altyapıya ulaşması için çok hızlı yol kat ettiklerini söyledi. Özdemir, bugüne kadar yürütülen çalışmalar neticesinde elde edilen iş sonuçlarını şöyle sıraladı: “Limanımıza gelen ve limanımız üzerinden giden yüklerde çeşitliliği artırdık. Devir gününden bu yana toplam 1.5 milyon ton kuru yük elleçlendi. Öte yandan Nisan ayından itibaren başlayan araba gemileri ile 25.000 otomobilin transit olarak Irak'a sevki gerçekleşti ve bu hizmet halen devam etmektedir. Şimdi de ROPAX seferlerimizle ihracatçının işini sürdürebilmesine destek oluyoruz.”
“Şu ana kadar toplam 150 milyon dolarlık yatırım yapıldı, konteyner elleçleyebilecek altyapı oluşturuldu”
Devrin gerçekleştiği günden bugüne toplamda 150 milyon doları aşan tutarda yatırım yapıldığını ifade eden Nihat Özdemir, şöyle devam etti: “Şu an sahip olduğu 550 metre uzunluğunda lineer rıhtım, 15.5 metre su derinliği, hem kara hem liman içine kadar uzanan demiryolu bağlantısıyla (intermodal) Türkiye’de tek olan limanımız, 200 bin metrekarelik istifleme sahası, kapalı ambarları ve modern ekipmanları ile artık limanımız konteyner elleçlemeye hazır hale geldi. Limanımız genel olarak ise, 752 bin metrekare toplam alanı, 16 bin metrekarelik kapalı ambarları ile de Türkiye’nin en büyük limanlarından biridir. İnşaatı tamamlanan yeni rıhtımların yanı sıra, 365 metre uzunluğunda 48 metre genişliğinde ve 2 adet rampası olan iskelede genel kargo, dökme ve proje yükleri gibi tüm kuru yüklerin ve arabaların operasyonu kolaylıkla ve etkin bir şekilde yapılabilmektedir.” Yatırımların ikinci aşamasına da başlandığını açıklayan Özdemir, önümüzdeki dönemde limanın güney tarafındaki rıhtım ve sahaların yenileneceğini, bu yatırım kapsamında 370 metrelik lineer bir rıhtım ve yaklaşık 200 bin metrekarelik ilave konteyner sahası inşaatı yapılacağını vurguladı. Özdemir, “Devam eden inşaatımıza paralel olarak, limanımız için özel olarak sipariş edilen, STS ve RTG olarak tabir ettiğimiz elleçleme ekipmanları 2013 yılı Temmuz ayında işletmeye alınacak ve 2013 yılının sonunda kapasitemiz 1.3 milyon TEU'ya ulaşacak. Dış liman yatırımlarımızla birlikte hedefimiz, 3 milyon TEU'ya ulaşarak, hem Türkiye'mizin hem de Doğu Akdeniz'in en önemli intermodal konteyner limanlarından biri olmak. Bu hedef için gerekli tüm yatırımlarımız devam edecek” dedi.
LimakPort’ta devirden bugüne yürütülen altyapı üstyapı çalışmaları
- Konteyner gemileri için en önemli unsurlardan biri olan tarama ve derinleştirme çalışmaları tamamlandı.
- Yürütülen çalışmalarla limanının derinliği 15.5 metreye ulaşırken, liman büyük tonajlı gemilerin kullanabileceği derin suya sahip modern bir tesis özelliğine kavuşmuş durumda.
- İlk aşamada 550 metre uzunluğunda kazıklı rıhtım inşaatı tamamlandı.
- Bu rıhtımda kullanılacak modern konteyner vinçlerinin imalatı devam ediyor, 2013 yılının Temmuz ayında operasyonel olması planlanıyor. Bu süreçte kullanılacak mobil konteyner vinçleri hazır.
- Rıhtımın arka alanında 200.000 metrekarelik bir konteyner sahası tüm alt ve üst yapıları ile tamamlandı ve operasyona hazır duruma getirildi.
- 4.000 metrekarelik yeni kapalı ambar inşaatı tamamlandı, 9.000 metrekarelik kapalı ambarın inşaatı devam ediyor; 3 ay içinde de tamamlanması planlanıyor.
- Gemilerden sıvı atıkların alınıp arıtılacağı bölgenin en modern Atık Alım Tesisi'nin inşaatı tamamlandı.
- Intermodal liman olma özelliği nedeniyle limana hem karayolu hem de demiryolu ile yük taşınabiliyor.
[gallery columns="2"]