LİMANLARDA NELER OLUYOR?

Selçuk Onur
Bu kez sizlere tek bir konu yerine, limanlardan kısa haberler vermek istiyorum. Enteresan yerler limanlarımız. Öyle konu bolluğu var ki, güzel bir yöntem olacağını düşündüm.
  • HABERSİZ GELEN KDV
Yılın bombası, limanlarda geriye dönük alınması gündemde olan KDV idi. Gazetem Perşembe Rotası’nda yazdığımda öyle çok telefon geldi ki, santralimiz birkaç gün bana çalıştı. Karar, Ambarlı Limanı’nda uygulamaya konmuştu bile. Ancak, tek bir resmi evrağa ulaşamayan liman yetkilileri de, haberin bir balondan ibaret olup olmadığının arayışı içindeydiler. Ama haber doğruydu. Kullanım izni sözleşmelerinden artık KDV alınacaktı. Hatta, 2002 yılından bugüne kadar olan bölüm de, gecikme faizi ile tahsil edilecekti. Ve bunun çalışmasının da yapılması için Maliye Bakanlığı talimatı vardı. Biz de, bunu artık sektörün gerçekten yetkin ve üst organı konumundaki TÜRKLİM yetkililerinden almıştık. İşbirliği anlayışları için teşekkür ediyorum.
  • İÇDAŞ’A SAĞLIK SIHHİYE NİYE GELMEZ?
İÇDAŞ, Çanakkale merkezine 1.5 saat uzaklıkta bir liman. Bir evrak için merkeze gitmek 1.5 saatini alıyor insanların. Liman yönetimi de, hizmeti ayağa götürme felsefesiyle gümrük, emniyet ve sıhhiye gibi olmazsa olmaz birimleri bir araya toplayabileceği bir bina kurmuş. Emniyet ve gümrük yerlerine taşınmış. Ama, bir türlü sağlık sıhhiyeyi ikna etmek mümkün olmamış. Yani İÇDAŞ’a yolunuz düşerse, önce Çanakkale merkezde sağlık sıhhiye ile ilgili işlerinizi halledin; sonra limana gidin. Çünkü, sağlık sıhhiyenin merkezdeki yerini bırakmaya hiç mi hiç niyeti yokmuş. “Gerektiğinde bizi limana taşırsınız” diyorlarmış. Duyurulur.
  • MEVZUAT HAZRETLERİ ÖYLE DİYO...
Bilindiği üzere, Ambarlı; Mardaş, Marport, Kumport gibi farklı terminallerden oluşmuş bir liman kompleksi. Alıcıya, bir mal geliyor ve beyannamede Kumport Terminali yazıyor. Ama, eşya Soyak Terminali’ne boşaltılıyor. Yani, son anda değişiklik yapılıyor. Eşya da, TSE’ye tabii. TSE görevlilerine, Kumport Terminali’ne geldiği söylendiği için onlar da, doğal olarak Kumport’a geliyor. Orada ise, eşyanın aslında Soyak Terminali’ne indirildiğini öğreniyorlar. “Soyak Terminali’nin memurları ayrı, biz oraya gidemeyiz” dedikleri için iki adım ötedeki eşya, 2 gün TSE görevlisi beklemiş oluyor.
  • ARTIK AİLE ADI TAŞIYAN LİMAN YOK
Son haberimizin biraz nostaljik bir yanı var. Bilenler bilir. Türkiye’de aile soyadıyla anılan bir tek liman vardı. Artık o liman büyük bir ihtimalle söz konusu ailenin adıyla anılmayacak. Çünkü, geçtiğimiz günlerde limanın şimdiki sahipleri; bir kuruma satış için kesin olarak anlaştılar. İşlemler henüz sürüyor. O nedenle, hiçbir şekilde adını zikretmeyeceğiz. Ama, gönlümüzden de şu geçiyor açıkçası.: O isim bir simge ve son kalan örnektir. Yıllardır o ad ile anılan limana isim tashihi yapmayınız lütfen.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.