Yeditepe Üniversitesi Lojistik Kulübü tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen, 5 panel ve 1 açık oturum şeklinde gerçekleştirilen Gelecek Lojistikte, Lojistik Forum – 2013 toplantıları gerçekleştirildi. İlk gün Yedi Tepe Üniversitesi Kampusu’nda, ikinci ve üçüncü gün oturumları ise Şile Doğa Tatil Köyü’nde yapıldı.
Yeditepe Üniversitesi Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölüm Başkanı Erdal Nebol, organizasyonun tamamını öğrenciler gerçekleştirdiğini belirterek katkıda bulunan herkese kendisi ve öğrencileri adına teşekkür ederek konuşmasına başladı. Bu yıl dördüncüsünü düzenledikleri toplantının organizasyonunda Lojistik Kulübü öğrencilerinin payının büyük olduğunu kaydeden Nebol, “Amacımız sektöre üniversite olarak katkıda bulunmak ve mevcut sorunlar hakkında bilgi birikimlerini paylaşmaktır. Burada geleceğin sektör mensupları olan öğrencilerimiz, hem kendi gelişimleri için hem de sektör için çok önemli bir çalışmanın altına imza atıyorlar. Biz de üniversite olarak onlara her konuda desteğimizi esirgemeyerek, hem onların hem de sektörün yanında olduğumuzun altını bir kez daha çizmiş olduk” şeklinde konuştu.
Toplantıda konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Demiryolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Lojistik Daire Başkanı İskender Akar, ülkemizde demiryollarının yolcu taşımacılığındaki payının yaklaşık yüzde 2, yük taşımacılığındaki payının ise yüzde 5 olduğunu belirterek, “Türkiye’nin rekabet gücününün ve toplumun yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlayan, güvenli, erişebilir, ekonomik, konforlu, hızlı, çevreye duyarlı, kesintisiz, dengeli ve çağdaş hizmetlerin sunulduğu sürdürebilir bir ulaştırma sistemi oluşturması bakanlığımızın temel hedefidir” ifadesinde bulundu.
“Çevre ve enerji önem kazanıyor”
Akar, “Emniyet, çevre, enerji ve ekonomik ihtiyaçları paralel olarak her geçen gün daha fazla önem kazanan ulaştırma sektörü, bu gelişmeler doğrultusunda oluşturulan vizyona gerekli katkıyı vereceğinden kimsenin kuşkusu olmasın. İnsan odaklı hedefler doğrultusunda şekillenen 2023 yılı Türkiye’sinin ulaşım gereksinimlerinin karşılanması amacı ile gelişen teknolojilerde uyumlu ulaştırma altyapı ağları ve modernizasyonunu tamamlanarak kaliteli yaşam standartları sağlanacaktır” şeklinde konuştu.
Demiryolunun payı artacak
2023 yılından sonra, demiryolunun yük taşımacılığındaki payının yüzde 18’in üzerine, yolcu taşımacılığındaki payının ise yüzde 10’un üzerine çıkarılmasını hedefledikleri söyleyen Akar, “Modern ekonomilerin dayandığı temel unsurlardan biri insan ve eşyanın amacına uygun taşınabilmesidir. Büyüyen nüfus ve ekonomi sonucunda ortaya çıkan yeni hareketlilik gereksinimlerinin karşılanabilmesi için daha etkin bir ulaştırma altyapısının oluşturulması zorunluluğu ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.
Küreselleşme Türkiye’yi de etkiledi
1990’lı yıllarda küreleşmenin artmasıyla işletmeler daha fazla ithalat ve ihracat yapmaya başladılar diyen Akar, “Böylelikle ulaştırma sektörü işletmeler için hem maliyet açısından, hem de zamanında yer alma isteğinden dolayı önemli bir faaliyet haline geldi. Lojistik ülkemizde yeni tanınan ve gelişen bir sektör olmasına rağmen küreselleşme ile birlikte artan uluslararası arz-talep ilişkileri neticesinde Avrupa Birliği ülkeleri ve diğer dünya ülkelerinin uluslararası taşımacılığı karşısında rekabet şansının korunması ve artırılması amacıyla özellikle uluslararası taşımacılık yapan nakliye firmalarının lojistik faaliyetlere yönelmesi artık kaçınılmaz hale gelmişti” ifadelerini kullandı.
Demiryolu karayolu denizyolu ve hava yolu taşıma modalarının kasıntısız ulaşımın sağlanmasında lojistik köyler önem arz etmektedir diyen Akar, “Ülkemizde lojistik sektöründe mevcut durumu ve geleceğine yönelik bakış ve tehlikeli maddelerin taşımasında kombine ve intermodal taşımacılığın odak noktaları olan lojistik köylerin, merkezlerin uluslararası standartlarda yaygınlaştırılması ülke ekonomisinin gereğidir. 2023 vizyonu kapsamında Türk lojistik sektöründe yıllık 40 milyar dolar katkı, 26 milyon ton ilave taşıma imkanı ile 8,4 milyon TEU konteyner stok ve elleçleme sahası sağlayacak olan 19 adet lojistik merkezin kurulmasına başlanılmıştır” ifadesinde bulundu.
Hali hazırdaki ve yapımı planlanan lojistik köyler
İzmit ( Köseköy), İstanbul (Halkalı) Konya (Kayacık), Kars, Eşkişehir (Hasanbey), İstanbul (Yeşilbayır ), Bilecik (Bozüyük), Mardin (Gap), Kayseri Boğazköprü), Balıkesir (Gökköy), Mesin (Yenice), Habur, Denizli (Kaklık), Erzurum (Palandöken ), Sivas, İzmir (Kemalpaşa), Samsun, Uşak, Kahramanmaraş (Türkoğlu).
Sektörün yüzde 85’i kayıt altına alındı
Yapılan tüm faaliyetler sonucunda sektörün yüzde 85’inin kayıt altına alındığını söyleyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Eşya Taşımacılığı Daire Başkanı Mahmut Gürses de, “Sektörün mali ve mesleki yeterliliği ile mesleki saygınlık düzeyi artırılmıştır. İstidamda artış sağlanmıştır. Yapılan araç meyaneleri ağırlık boyut kontrolleri sayısal takograf uygulamasıyla, eski araçların piyasadan çekilmesi sonucunda trafik kazaları ve taşıtların yakıt maliyetleri, bakım ve onarım masrafları azalmış, buna bağlı olarakta karayolu bakım onarım masrafları azalmıştır” ifadelerini kullandı.
“İntermodal teşvik edildi”
Gürses, “Türler arası dengenin ve entegrasyonun sağlanabilmesi için denizyolu, karayolu, havayolu ve demiryolu sistemlerinin kurulmasını sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılması tüm kamu ve özel paydaşlar işbirliğiyle intermodal ulaştırma ve lojistiğin teşvik edilmesine yönelik çerçeveyi oluşturan bir ulusal ana plan hazırlamalıdır. Bu ana plan tüm Türkiye’de transit ve yurtiçi ulaştırma için intermodal koridor kavşak ve geçitlerden oluşan bir ağ belirlenmesi için ulaştırma türlerinin teknik ve ekonomik açıdan en uygun yerlerde kullanıldığı dengeli akılcı ve etkin bir ulaştırma altyapısı oluşturularak Türkiye lojistik üs haline getirmiştir” şeklinde konuştu.
“Entegre taşımacılık öne çıkacak”
Toplantıda bir konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı’ndan Mehmet yıldırım, 2023 Yılına kadar gerçekleştirilecek yatırımlar ile Türkiye’nin doğu-batı, kuzey-güney aksında yüksek hızlı tren ve bunlara entegre havalimanı, raylı sistem bağlantıları ile konforlu hızlı seyahat imkanlarının sağlanmış olacağını belirtti. Yıldırım, “Bu durumda sosyo-ekonomik gelişmeleri de pozitif anlamda hızla yükseltecektir. Böylece ülkedeki kaynakların kullanımında maksimum fayda sağlanarak gelecek için de bir yatırım yapılmış olacak” ifadelerini kullandı.
Toplantıya yoğun ilgi vardı
Yeditepe Üniversitesi öğrencileriyle birlikte farklı üniversitelerden katılan öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantılarda katılımcılar, hem lojistik sektörünün hassas noktalarını birinci ağızdan dinlenme, hem de sektörde yer alan aktörlerle tanışma imkânı buldular. Forumun ilk gününde ‘Ulaştırmanın 2023 Vizyonu ve İhracat Hedefindeki Yeri’ konusu masaya yatırıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Strateji Planlama Daire Başkanı Recep Yüksel’in başkanlık ettiği ilk oturuma; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Demiryolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Lojistik Daire Başkanı İskender Akar, Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Eşya Taşımacılığı Daire Başkanı Mahmut Gürses, Deniz Ticaret Genel Müdürlüğünden Uluslararası Denizcilik İlişkileri Daire Başkanı Emre Dinçer ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden Önder Türker katıldı.
Toplantı sonunda programa katılanlara desteklerin dolayı teşekkür plaketi verildi.
[gallery ids="57428,57427,57426,57425,57424,57419,57420,57421,57422,57423,57418,57417,57434"]
Funda BİNGÖL -LOJİPORT