Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 20 No’lu Uluslararası Yük ve Eşya Taşımacılığı Meslek Komitesi Meclis Üyeleri pandemi sürecinde sektörde yaşananları değerlendirdi. Bu dönemde kimi zaman zorlandıklarını, kimi zaman güzel çalışmalara imza attıklarını kaydeden Meclis Üyeleri, ülke ekonomisine daha fazla katkı sunabilmek adına beklentilerini anlattı. Özellikle ÖTV ve KDV’siz yakıttan uluslararası taşıma yapan tüm Türk plakalı araçların yararlanabilmesi talebinde bulunan Meclis Üyeleri, çeşitli dış pazarlarda yaşadıkları sorunlardan, uygulanan cezalara kadar birçok konuya değindi.
20 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Cizre Cihan Nakliyat Firması sahibi Necmettin Cabadak ise ağırlıklı olarak Kuzey Irak’ta yaşanan sorunlara değindi. Bu bölgeye yapılan taşımalarda anlamlandıramadıkları ödemelerle karşı karşıya kalmaları nedeniyle maliyetlerinin yükselip rekabetçi yapılarını kaybettiklerini anlatan Cabadak, “Örneğin Irak tarafı araçlarımız için sigorta ücreti alıyor ancak aracımız orada bir kaza yaparsa bu sigortadan yararlanamıyoruz. Gözetim firmasına araç başına 500-1000 dolar arası ödeme yapmak durumunda kalıyoruz ama kimse bu ödemeleri neden yaptığımızı bilmiyor. Haksız yere alınan paralardan çok şikayetçiyiz” dedi. Geçmişte Türkiye için önemli bir pazar olmasına rağmen bu yıl Irak taşımalarının yaklaşık yüzde 60 azaldığına da değinen Cabadak, son bir aydır bu bölgeye taşımaların rayına oturduğunu ancak yılı, geçen yılın çok altında tamamlayacaklarını düşündüğünü söyledi. Türkiye’deki trafik sigortalarına da değinen Cabadak, sürekli yurtdışında olan Türk plakalı araçlara trafik sigortası yapılmasını da anlamlı bulmadıklarını vurguladı. Türkiye’ye araçların birkaç gün bakım için geldiğini onun dışında yurtdışında seferde olduklarını belirten Cabadak, “Buna rağmen araç başına 5-6 bin liralık trafik sigortası yaptırmak zorunda kalıyoruz. Oysa bu araçlarımız Türkiye’de hiçbir trafik riski oluşturmuyor” ifadelerini kullandı.
20 No’lu Komiteden Meclis Üyesi ve Öz Kayalar Uluslararası Nakliyat Firmasının sahibi Yaşar Özkaya ise Kazakistan ve Özbekistan taşımalarına değindi. Bu bölgede Türk plakalı araçların çok ciddi sorunlar yaşadığını vurgulayan Özkaya, “Kimse sesimizi duymuyor. Sektörümüz sahipsiz kaldı” dedi. Özbekistan, Tacikistan, Kazakistan taşımalarında Türk plakalı araçların daha önce kullandıkları kara yolu güzergahında taşıma yapmasına izin verilmediğini, Gürcistan ya da Azerbaycan’dan Ro-Ro gemileriyle geçiş yaparak başka bir güzergahtan taşıma yapmalarının şart koşulduğunu belirten Özkaya, bu durumun da navlunu araç başına 2 bin 500 dolar civarında artırdığını söyledi. “Böyle bir durumda kimse Türk araçlarıyla çalışmak istemiyor” diyen Özkaya, “Önümüzde devasa proje taşıma şansımız var ama araçlarımız garajda yatıyor. Yabancı araçlar ise Türkiye’de cirit atıyor. Durum böyle olunca sadece biz değil sigortacıdan gümrükçüye, lastikçiden tamirciye birçok sektör etkileniyor” diye konuştu. Kimi firmanın şoförünü çıkarmak durumunda kaldığını, kiminin aracını sattığını anlatan Özkaya, bu bölgeye çalışan Türk firmalarının yavaş yavaş kapanmaya başladığını söyledi. Çemberin çok daraldığını ifade eden Özkaya, “İran ve Irak pazarlarının durumu ortada. Türk Cumhuriyetlerini de kaybettik. Bu bölgelerle siyasi ikili ilişkiler güçlendirilmeli ve yaşadığımız sorunlar çözülmeli. Biz ekmeğimizi geri istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Hediye EROĞLU - MERSİN / LOJİPORT