Lojistik çözümler üretecekler

Geleceğin lojistik trendlerini bugünün ürünleri haline dönüştürmeyi ve sektöre bu anlamda önderlik etmeyi amaçlayan DHL İnovasyon Merkezindeki bilimsel...

Geleceğin lojistik trendlerini bugünün ürünleri haline dönüştürmeyi ve sektöre bu anlamda önderlik etmeyi amaçlayan DHL İnovasyon Merkezindeki bilimsel araştırmalar Almanya?nın Fraunhofer Enstitüsü ile Boston ve Zaragoza da bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü işbirliği ile yürütülüyor. Ayrıca IBM, INTEL ve SAP gibi iş dünyasının lider şirketlerinin işbirliği ile de birçok laboratuar çalışması gerçekleştiriliyor.

 

Ziyarete de açık olan DHL İnovasyon Merkezinde, ürünlerin, taşımacılık ve lojistik proseslerin görülebileceği bir showroom bulunuyor. Ziyaretçiler burada aynı zamanda yeni geliştirilen ürün ve teknolojilerin prototiplerini de görme ve bunları kişisel bir deneyim haline getirebilme fırsatını yakalayabiliyorlar.

 

Showroom ve laboratuar dışında bir de konferans alanına sahip olan DHL Inovasyon Merkezi hali hazırda birçok laboratuar çalışmaları gerçekleştiriyor. Bu projelerden biri küresel ısınmaya karşı 2005 yılından beri pilot olarak uygulanan ?GoGreen? projesi. DHL, geliştirdiği bu proje kapsamında bir gönderinin neden olduğu karbondioksit emisyonunu en aza indirgeyecek alternatif taşımacılık araçları kullanarak çevreye daha da duyarlı taşımacılık çözümleri sunmayı amaçlıyor. Ana gündem maddelerinden biri ?Kürsel Isınma? olan World Economic Forum?un Davos?da düzenlenen yıllık toplantısı için katılımcılar toplantı materyallerinin gönderimini karbondioksit emisyonuna neden olmadan DHL?in GoGreen ürününü kullanarak yapma fırsatı buldular.

Üzerinde çalışılan ?dinamik güzergah planlama? projeleri de yine DHL İnovasyon Merkezinin çevreye katkı sağlamak ve aynı zamanda servis performansını arttırmak için üzerinde çalıştığı başlıca konular arasında yer alıyor.

DHL Inovasyon Merkezinin çalışmalarından bir diğeri de geleceğin en önemli lojistik trendlerinden bir olarak görülen ?RFID? (Radio Frequency Identification) teknolojisi üzerine. Bu teknoloji bir gönderiye ait birçok bilgiyi depolayabiliyor ve radyo dalgaları aracılığı ile bu bilgileri ilgili merkezlere iletebiliyor. Barcodlama sisteminden farklı olarak manuel bir işleme gerek duyulmayan RFID teknolojisinin daha hızlı ve efektiv lojistik sürecini beraberinde getireceği kuşkusuzdur. DHL Inovasyon Merkezi, bir ilaç şirketi ve IBM işbirliği ile RFID teknolojisini kullanarak ısıya duyarlı bir gönderinin sıcaklığını yolculuğu süresince kontrol etmeye yönelik çalışmaları da gerçekleştiriyor. 

Diğer bir örnek proje ise akıllı konteynerlar. RFID sadece paketin ısı kontrolünü ölçmekle kalmayıp aynı zamanda gönderinin nem, darbe ve titreşim gibi parametrelerini de ölçümleyebilmektedir. Böylece alıcı gönderi ile ilgili proaktif olarak hareket edebilme olanağına kavuşacaktır.


LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Firmalar-dernekler Haberleri

DKV Mobility'nin karbon salımını sıfırlama hedefine bilimsel onay geldi
"BP satın alımını ülkemize olan koşulsuz inancımızla gerçekleştirdik"
Sürat Kargo filosu, 2025'te 125 elektrikli araca ulaşacak
6.⁠ ⁠Hizmet İhracatının Şampiyonları Ödülleri sahiplerini buldu
UND geleneksel Lojistik Başarı Ödülleri sahiplerini buldu