Lojistik merkezlerin 6'sı açıldı, 5'inde inşaat sürüyor

İhracata önemli katkılar sağlaması beklenen lojistik merkezlerden 6'sı faaliyete geçti. 5 merkezde inşaat, 8'inde planlama devam ediyor Türkiye'de, özellikle...

İhracata önemli katkılar sağlaması beklenen lojistik merkezlerden 6'sı faaliyete geçti. 5 merkezde inşaat, 8'inde planlama devam ediyor

Türkiye'de, özellikle ihracatta büyük imkan getirmesi beklenen lojistik merkezler peş peşe açılıyor. 19 merkezden 5'i açılmıştı. 6'ıncısı Hasanbey Lojistik Merkezi de (Eskişehir'de) 19 Mart'ta açıldı.

TCDD'nin kontrolünde yürüyen projede önemli mesafeler alındı. Kurumun verdiği güncel bilgilere göre açık 6 merkezin dışında, Balıkesir (Gökköy), Bilecik (Bozüyük), Mardin, Erzurum (Palandöken) ve Mersin (Yenice) lojistik merkezlerinin inşaat çalışmaları devam ediyor. Yani 5 merkez daha yakında açılmış olacak. Böylece bu dev projenin yarıdan çoğu tamamlanmış olacak.

Modern yük taşımacılığının kalbi olarak görülen, diğer ulaşım sistemleriyle entegre olarak kombine taşımacılığı geliştiren Lojistik merkezler, kent merkezi içinde kalmış yük garlarının; Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, etkin karayolu ve deniz ulaşımı bağlantısı olan ve yükleyiciler tarafından tercih edilebilir bir alanda, yük lojistik ihtiyaçlarına cevap verebilecek özellikte, modern, teknolojik ve ekonomik gelişmelere uygun şekilde, öncelikle Organize Sanayi Bölgelerine yakın ve yük potansiyeli yüksek olan yerlerde kurulması amacıyla başlatılmıştı.

Başlangıçta 12 merkez planlanmış ve İstanbul (Halkalı/Yeşilbayır), İzmit (Köseköy), Samsun (Gelemen), Eskişehir (Hasanbey), Kayseri(Boğazköprü), Balıkesir(- Gökköy), Mersin (Yenice), Uşak, Erzurum (Palandöken), Konya (Kayacık), Denizli (Kaklık) ve Bilecik'te (Bozüyük) kurulması öngörülmüştü. Daha sonra Kahramanmaraş (Türkoğlu), Mardin, Kars, Sivas, Bitlis (Tatvan) ve Habur Lojistik Merkezleri ile birlikte Lojistik Merkez sayısı 19'a ulaştı. Bunlardan Samsun (Gelemen), Uşak, Denizli (Kaklık), İzmit (Köseköy), Eskişehir (Hasanbey) ve Halkalı olmak üzere 6 adet Lojistik Merkez işletmeye açıldı.

5 merkezde inşaat çalışması devam ediyor

Balıkesir (Gökköy), Bilecik (Bozüyük), Mardin, Erzurum (Palandöken) ve Mersin (Yenice) lojistik merkezlerinin inşaat çalışmaları devam ediyor. TCDD'den alınan bilgiye göre diğer Lojistik merkezlerine ilişkin proje, kamulaştırma ve inşaat ihale işlemleri de sürüyor.

TCDD'nin analizine göre planlanan tüm lojistik merkezler hizmete girdiğinde buralarda elleçlenen yükün ticari değeri yıllık 40 milyar dolar olacak. Bu da Türkiye'nin ihracatının yüzde 25'i demek. Bu merkezlerde ayrıca 26 milyon ton ilave taşıma, 8 milyon metrekare konteyner stoku ve elleçleme sahası, 9 bin kişilik istihdam sağlanacak. Lojistik merkez yatırımlarının başlangıç proje tutarı 550 milyon lira olarak planlanmıştı. 2013 sonuna kadar 191 milyon lira harcandı. 2014 yılı tahmini yatırım tutarı 70 milyon lira olarak planlandı. Ancak tamamının planlanan rakamı çok aşması bekleniyor.

Eskişehir'e 100 milyonluk yatırımla kazandırıldı

İnşası tamamlanan en son lojistik merkezlerden Hasanbey Lojistik Merkezi oldu. Böylece Eskişehir'de yük taşımacılığı kent dışına çıkması bekleniyor. Eskişehir Gar Sahası da kentle bütünleşiyor. Eskişehir Lojistik Merkezi'nden ağırlıkla fayans, demir, seramik, tuğla, inşaat malzemeleri, feldispat, buzdolabı, konteyner, manyezit, gıda maddesi, su, kömür, kağıt, sunta ve plastik maddeler taşınacak. Hasanbey, lojistik sektörüne 1.4 milyon ton ek taşıma kapasitesi, 541 bin metrekare lojistik alan ve 500 kişilik istihdam kazandıracak.

DÜNYA

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Solmaz, eğitim üssüyle ürünleri daha etkili ticarileştirmeyi hedefliyor
"Atlas Lojistik Ödülleri, limanlarımızın tanıtımı için iyi bir fırsat"
Parsiyel Yük Nedir? Parsiyel Yük Taşımacılığı Hakkında
Japonya, şoför açığını 'konveyör bant' yolu ile aşma hedefinde
Nakliyeci, istasyondan yakıt temini şartına tepkili