Lojistik Sektörü Blockchain ile Buluşuyor: LaneAxis

LaneAxis adlı Blockchain projesi için taşımacılık ve nakliyat alanında ciddi bir gelişmeye imza atmayı hedefliyor. Şirket, bu sektörü on yıllardır zora sokan problemleri yenilikçi teknolojilerle çözmeyi planlıyor.

Dünya genelinde oluşturulan çoğu Blockchain projesi, belli başlı bir sorunu çözmek için yola koyuluyor ancak bu projelerin büyük bir kısmı başarısız oluyor. Bu başarısızlığın sebebi de ya projenin çözmeye çalıştığı sorunun aslında gerçek bir sorun olmaması ya da verimli bir çözüm üretememiş olmasından kaynaklanıyor. LaneAxis adlı Blockchain projesi için taşımacılık ve nakliyat alanında ciddi bir gelişmeye imza atmayı hedefliyor. Şirket, bu sektörü on yıllardır zora sokan problemleri yenilikçi teknolojilerle çözmeyi planlıyor.

LaneAxis projesi Blockchain teknolojisine dayanan ve lojistik sektöründeki sorunları çözmeyi hedefleyen bir nakliyat yönetim sistemi. Bu merkezsiz platform nakliyat sürecine dahil olan iki tarafın da birbiriyle doğrudan iletişim kurmasını sağlıyor ve taraflar süreç bilgilerini gerçek zamanlı olarak takip edebiliyorlar.

Yalnızca ABD’deki değeri 800 milyar dolar değerinde olan nakliyat sektörünün dünya çapındaki değerinin 2023 yılına dek 15 trilyon doları bulması bekleniyor. Lojistik sektörü aslında dünyadaki ekonomilerin bel kemiğini oluşturuyor ancak sektör buna rağmen kendi içinde çeşitli sorunlarla uğraşıyor. Günümüz nakliyat sektöründe yaşanan en büyük sorunlardan biri de tırların yüksüz bir şekilde yola çıkmaları. Bu durum lojistik sektörünün yaşadığı en büyük verimsizliklerden biri.

Yoluna yüksüz devam eden tırlar verimsiz sayılabilecekleri gibi çevresel sorunlar da yaratıyorlar. Çünkü bu gibi tırlar, boş yere yakıt tüketimi anlamına geliyor. Mesela ABD’yi her gün dolaşan ve 10 kilometrede yaklaşık 4 litre yakıt tüketen bir milyon tır, 6 saat boyunca 90 km/sa gibi bir hızla ilerleseler ABD’nin enerji şebekesinin 6 saat boyunca tükettiği toplam enerjiye denk miktarda enerji harcamış olurlar.

LaneAxis şirketinin CEO’su olan Rick burnett ise tüm bunları değiştirmek istiyor. Burnett’e göre artık nakliyat sektöründe bir değişiklik yapmanın vakti geldi. Burnett’in şirketle ilgili yaptığı açıklamanın bir kısmı şu şekilde:

“Kullandığımız patentli sistem, nakliyat sektöründeki tarafların günümüzde karşılaştıkları sorunları dijital olarak çözüyor. Dünya genelindeki nakliyat sektöründe kullanılabilecek, nakliyat işlemlerinin doğrulanmasını ve nakliye sürecindeki önemli hedeflerin takip edilebilmesini sağlayacak protokoller geliştirmek istiyoruz. Bizim platformumuzla birlikte yüksüz dolaşan tırların devri kapanabilir çünkü bizim kullanıcılarımız, tedarik ağlarındaki müsait kapasiteleri kolaylıkla görebilir ve böylece daha iyi yük dağıtımı ve taşımacılığı için iletişim kurulabilir.”

LaneAxis projesinin bir de AXIS adlı kendine ait bir tokenı var. Projenin ön-satışı şu anda aktif durumda ve token başına 0.18$ gibi bir fiyat var. Projenin genel token satışının ilk ayağı ise 21 Eylül’de, toen başına 0.25$ gibi bir fiyatla başlıyor olacak. LaneAxis’in token satışı 20 Ekim’de bitiyor olacak ve 21 Eylül-20 Ekim arasındaki zaman aralığında token fiyatlarında da adım adım artış yapılacak.

Ömer SAKMAR – KOİN BÜLTENİ

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Hisarcıklıoğlu: "Türkiye transit taşımacılıkta büyümeli"
Lima Logistics, ExpoCase ile katılımcıların fuar masraflarını azaltıyor
Almark Logistics, denizden aldığı Rusya yüklerini kapısına kadar ulaştırıyor
2024’ün en sıra dışı DHL teslimatları
Türkiye yüzyılı lojistiğin de yüzyılı olacak