Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği (Türkiye Karid)'in Başkanı Ajlan Yanaşan, Kargo/Lojistik taşımacılığının gelişmesinin ve ülke çapında yaygın bir hal almasının kısa sayılabilecek bir zaman süreci içinde tamamlandığını söyleyerek, sektörün "70 bin kişiye istihdam sağladığını" ifade etti. Kargo sektöründe genelinde acente/şube sayısı 3 bin 500, günlük hareket eden araç sayısı ile 7500 olarak tahmin ediliyor. Günlük kargo hizmetinden yararlanan kişi/kurum sayısı ise yaklaşık 3 milyon.
SEKTÖRÜN DERDİ KAYITDIŞI
Sektörün en büyük sorunları arasında başta kayıtdışılık, Denetimsizlik, Mali Yükümlülükler ve haksız rekabet olduğuna değinen Yanaşan, sektörün 2004 yılına kadar herhangi bir yasal zemininin olmadığına dikkat çekerek şöyle konuştu: "Sektör kendi kendisini düzenliyordu. Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği 2004 yılında yasalaştı ama halen tam anlamı ile uygulanmaya başlamadı. Halen sektörde bir denetimsizlik devam ediyor. Sektörde yer alan ulusal işletmelerimiz bir yandan kayıt dışı illegal firmalar ile mücadele etmekte, diğer yandan yapılarını çok uluslu firmalar ile rekabet edecek düzeylere ulaştırmaktadır. AB ülkelerindeki firmalar uzun zamandır sektörü düzenleyen yasalara sahip ve piyasalarını olumsuz etkileyen kayıt dışı ekonomileri yok" diye konuştu. Başkan Yanaşan, özellikle firmalara bir uyarı yaparak yetki belgesi olmayan taşıma şirketlerine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Üye firmalarının tamamının ulaştırma Bakanlığı'ndan gerekli olan yetki belgesine haiz firmalar olduğunu söyleyen Yanaşan, "Tüketicilerimiz kargo gönderilerinde mutlaka taşıma yaptıracakları firmanın Ulaştırma Bakanlığı'ndan almış olduğu yetki belgesini aramalıdır. Böylece yaptıracağı taşımanın kayıt altında ve gerekli yasal güvenceler ile taşınacağını bilinmelidir" diye konuştu.
SEKTÖRÜN HACMİ 52 MİLYAR DOLAR
Yanaşan, gelişmiş ülkelerde GSMH'nın yüzde 12-15'ini lojistik sektörünün oluşturduğunu, dile getirerek: "Türkiye'de ise bu oranın yüzde 7-8'ler de? olduğunu söyledi. Hem dünyada hem Türkiye'de hızla genişleyen sektörde, dünya lojistik pazarının değeri 5 trilyon dolar. Yanaşan, 2015 yılında 120 milyar doların üzerinde bir değere ulaşması beklenen lojistik sektörünün şu anda 52 milyar dolarlık bir hacme sahip olduğunu kaydetti.
YENİ ŞAFAK