"Lojistik sektöründe kadının adı yok"

Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Özsoy, “Lojistik sektöründe çalışan kadınların oranı %9,1 düzeyinde. Nitelikli kadınların sektörde yükselmeleri çok güç. Başka bir ifadeyle lojistik erkek egemen bir sektör" dedi.

Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Özsoy, lojistiğin Türkiye’de kadın istihdamının çok düşük olduğu bir sektör olduğuna değinerek, şu mesajları verdi:

“Lojistik sektöründe çalışan kadınların oranı yüzde 9,1 düzeyinde. Kadınlar sektörde hem sayıca azlar hem de nitelikli kadınların sektörde yükselmeleri çok güç. Karar verici pozisyonlarda kadınları göremiyoruz. Başka bir ifadeyle lojistik erkek egemen bir sektör. Oysa, Lojistik sektörünün kadınlara çok ihtiyacı var. Lojistik sektöründe kadın istihdamını artırmak üzere danışma kurulu üyesi olduğum Wilat’ın başlattığı bu proje kadınların güçlendirilmesi açısından çok önemli bir adım.”

“Dernek aracılığıyla Türkiye’deki kadınların lojistik sektörüne hem daha fazla girmesini hem de karar alıcı pozisyonlara gelmesini teşvik etmek üzere projeler tasarladık. Wilat’ın mentorluk projesi, bunların ilki. Eylül ayında çalışmalarımıza başladık. Wilat’ın açılımı, Women in Logistics and Transport. Birleşik Krallık merkezli CiLT’in (Chartered Institute of Logistics and Transport) kadın kanadı aslında. Wilat Türkiye, üniversiteler ile iş birliği halinde bir ‘Mentorluk Projesi’ne start verdi. Biz de Altınbaş Üniversitesi olarak kadın öğrencilerimizle bu projede yer alıyoruz. Belirlediğimiz öğrencilerimiz önce bir kişilik envanterinden geçirilecek. Sonrasında ise orta ve üst düzey yöneticilerinden oluşan 10 mentor ile eşleşecek. Bu mentorler, öğrencilerimize lojistik sektöründe rehberlik edecekler.”

Projeye katılan öğrenciler, lojistik sektörüne ilişkin şu görüşleri paylaştı:

“Kamyoncu mu olacaksın”

- Eda Önal: “Bir kadının lojistik okuduğunu ya da lojistik sektöründe çalıştığını duyan kişilerin şu sözleri söylediğini çok kez duydum açıkçası: ‘Lojistikte kadın ne yapacak? TIR’cı, kamyoncu mu olacaksın?’ Örneğin bir kadının forklift operatörü olması ya da kurye olmasını hala garipseyen insanlar var. Bu görevlerin erkeklere ait olduğunu düşünüyorlar. Ama biz kadın lojistisyenler olarak bu algıyı yıkacağımıza inanıyorum.”

- Melisa Lara Boz: “Sektörün, teknolojiyle birlikte daha da büyüdüğünü görüyorum. Dünün, bugünün ve yarının en önemli iş alanından birisi. Erkek hakimiyetinin olduğu bu alanda ben de yer alır mıyım diye kendime sorduğumda hep ‘Neden olmasın’ dedim. Lojistik sektörüne yeni adımlarını atan bir kadın olarak kadınların başaramayacağı bir iş olmadığını düşünüyorum.”

- Şeyma Nur Aydın: “Herhangi bir pazarlama veya üretim organizasyonunun lojistik desteği olmadan kazanç sağlaması çok zor. Lojistik öncelikle çevreyi ve dolayısıyla insan sağlığını düşünerek planlanmalı. Bu sebeple şu anki amacım çevreci bir lojistik yöneticisi olmak. Çünkü bir yerden bir yere bir ürünün ulaşımını sağlarken hava kirliliği, atıklar, aynı zamanda canlı yaşam alanının yitirme gibi faktörleri en aza indirerek buna çözümler ve proje üretmek istiyorum.”

- Zeynep Kayra Çetkin: “Biz kadınların bu konularda erkeklerden daha yetenekli ve risk algısı daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Bu bölümü seçmemdeki en büyük sebep önü bu kadar açık olan bir sektörün, kadınlara fazlaca ihtiyacının olduğunu düşünmem. Yarısını biz kadınların oluşturduğu toplumda, önyargıların kırılması sektörde önümüzün açılmasıyla ülkemizde ve dünyada bu alanda büyük gelişmeler yaşanacağına eminim.”

- İlayda Tunç: “Özellikle pandemide, insanların ihtiyaçları ve istekleri sınırsız olduğu için lojistiğe daha çok ihtiyacımız olduğunu anladım. Bir kez daha çok doğru bir tercih yaptığıma inanıyorum.”

KAYNAK: MİLLİYET

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

Rahmi Koç'tan denizcilik öğrencilerine buggy jesti
CILT Türkiye, vizyon dersleriyle gençlerin vizyonunu genişletiyor
TKKD, kılavuz kaptan eğitimi vermesi için yetkilendirildi
Scania’dan Öğrencilere Kariyer Desteği
Otokar, üniversite öğrencilerini iş yaşamına hazırlıyor