Danışmanlık, yazılım, UN sertifikalı ambalajlama, akredite MSDS oluşturma ve eğitim gibi tehlikeli kimyasal maddeler lojistiği sektörünün tüm alanlarında hizmet vermekte olan 4G Lojistik kurucu ortağı Şenay Derelioğlu, toplumsal olarak ‘Erkek Mesleği’ diye yaftalanan lojistik sektöründe kadınlara ihtiyaç olduğunu söyledi. Lojistik sektörüne bir kadın olarak değil; bir mühendis olarak tercih ettiğini dile getiren Şenay Derelioğlu, yüzde 99’unu erkeklerin oluşturduğu sektörde başarının; uyum ve iş arkadaşları ile doğru iletişimden geçtiğini ifade etti.
Mühendislik fakültesinden mezun olduktan sonra gelecek vadeden ve parlayan iki sektörden birisi olarak gördüğü ‘lojistiğe’ yöneldiği bilgisini veren Derelioğlu” o dönemde gelişecek, insanlara imkan ve bilgi sunacak iki sektör vardı: Bilgi işlem ve lojistik. Öyle de oldu. O dönemden bugüne en hızlı büyüyen ve büyümeye devam eden sektörler bunlar. Bilgi işlem sektöründe benim gibi çok var. Ben daha alaylı bir sektörde çalışmalı, o sektörün geleceğini şekillendirmeli ve değer yaratmalıyım diyerek lojistiğe yöneldim. Üst düzey rotalama ve optimizasyon programları geliştirecek, plazalarda toplantıdan toplantıya koşacaktım ve çok başarılı olacaktım. En kısa yolun en iyi kuru fasulye yapan kamyoncu lokantasından geçtiğini anladığımda artık çok geçti. Plaza toplantılarında boy gösterebilmem için depo ve rampalarda epey vakit geçirmem gerekti. Bir lojistikçi için öncelik sahadır. Kadın bir lojistikçi olmanız bunu değiştirmez ve evet iş arkadaşlarınızın yüzde 99’u erkek. Bu durumu önceden tahmin etseydim seçimim farklı mı olurdu? Hayır. Başarı ise uyum ve iş arkadaşlarınızla doğru iletişimden geçiyor” şeklinde konuştu.
İKİ CÜMLE NEDEN OLDU
Türkiye’nin kimyasal lojistik sektöründe faaliyet gösteren etkin firmalarından birisi olan Servisexpress Lojistik’in İş Geliştirme Müdürü olarak görev yaptığı dönemlerde Galata Business Angels’ın (GBA) düzenlediği mentörlük organizasyonunda bulunma fırsatı elde ettiğini bildiren Derelioğlu, organizasyonda Arya’nın kurucusu Ahu Serter’in söylediği iki cümlenin, yönünü lojistikte kadın istihdamına çevirmesinde etkili olduğunu belirtti.
Derelioğlu,“ Servisexpress Lojistik’in İş Geliştirme Müdürlüğünü yaptığım dönemde, bir yandan da kadınların evde ürettikleri ürünlerin internet üzerinden satılabileceği bir platform kurmaya çalışıyordum ki bu projenin vakfi bir proje olarak çalışmaları hala devam ediyor. Yani kadın istihdamı kişisel olarak özellikle ilgilendiğim bir alandı. 2013 Yılında Galata Business Angels’ın düzenlediği (GBA) mentörlük organisazyonunda bulundum. Organisazyonda Arya’nın kurucusu Ahu Serter ile kısa bir görüşme yapmıştık. Kendisinin elimi sıkıca tutarak söylediği iki cümle yönümü lojistikte kadın istihdamına çevirmeme neden oldu: 1-Sadece sosyal sorumluluk katkısı olacak olan değil; finansal katkısı olacak bir iş modeli üzerine çalışmalısın. Bu da en iyi bildiğin iş modelinde çalışmayı gerektirir. 2- Asla vazgeçme”
“KOLAY YOLUN ANNE VEYA ABLA GİBİ DAVRANMAK OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜM”
2010 Yılında Tehlikeli Maddelerin Karayolunda Uluslararası Taşınması ile ilgili bir Avrupa Anlaşması olan European Agreement Concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Road’a (ADR) taraf olduğunu ancak kervan yolda düzülür mantığı ile 2013 yılına kadar konu ile ilgili olarak somut adımların atılmadığını aktaran Derelioğlu” 2015 Yılında kimyasal üretimi ve lojistiği yapan firmaların Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (TMGD) istihdam etmesi zorunlu olacaktı. Bu da binlerce TMGD’ye ihtiyaç duyulması demekti. Ülkede bu konuyu bilen kişi sayısı ise bir elin parmaklarını geçmiyordu. Yani kıtlık vardı ve kıtlık varsa fırsat da var demekti. Hem de bu konu kadın özveri ve detaycılığını gerektirecek bir konuydu. Bu binlerce kadın TMGD demek olabilirdi. Lojistiğe kadın eli değecekti. FTA sertifikalı bir eğitim ve Londra’ya yapılan bir yolculuktan sonra çalışmalara başladık. Gebze’de kadın istihdamında en etkili isimlerden biri olan Buinsan Danışmanlık kurucusu Gülcan Çukan ile ortak olduk. Gülcan Hanım ülkemizde çoğalması için çabaladığımız, hayal ettiğimiz iş kadınının vücut bulmuş halidir. Ve 4G Lojistik kuruldu” dedi.
“ASLINDA TÜM OLAY SAMİMİYETTE GİZLİ”
Sektörde çalışanların çoğunluğunu ataerkil erkeklerin oluşturduğuna vurgu yapan Derelioğlu, kadın kimliği ile kabullenilmenin pek mümkün olmadığını söyledi. “Ataerkil kültürde kadın, anne veya abla değil ise saygıyı hak etmez; iş arkadaşı, amir yahut memur olamaz. Bununla baş etmek sahiden zor.” Şeklinde konuşan Derelioğlu şöyle devam etti: ”İşe yeni başladığımda kolay yolun anne veya abla gibi davranmak olduğunu düşündüm. Ama yeni mezundum ve yaşım tutmuyordu. Kadınlığını unutup, erkek gibi giyinip, erkek gibi konuşan (daha çok küfreden ) kadınların da iletişim kurup, kabul gördüğünü gözlemledim. Ancak kendi kimliğinden sıyrılarak kabul görmek anlamsızdı ve sadece bir yanılsamaydı .Bir süre kötü bir öğretmen gibi davrandım. Tersi ters, disiplinli, detaycı, çirkef bir cadı. Eh idare etti. Bu yüzden hala kulaklarımı çınlatanlar var .Ancak “idare eder” bizi idare etmemeli. Nerede kaldı geleceğe ışık tutmak? Değer katmak? Çok değerli bir yöneticimin mentorlüğü sayesinde aslında tüm olayın samimiyette gizli olduğunu anladım. Gerçekten iletişim kurmakta, dinlemekte. Ortak hedefe doğru yürüdüğünüzü hissettirmekte. Siz karşınızdakini erkek diye nitelendirirseniz o da size kadın der. Yani aslında sorunun yüzde 50 sebebi de siz olursunuz. “Ayh ne işim var benim bu kamyoncularla cınıımmm” diyorsanız o iş yürümez”
“LOJİSTİĞİN ‘ERKEK MESLEĞİ’ DİYE YAFTALANDIĞINA BAKMAYIN”
Lojistiğin ‘erkek mesleği’ diye yaftalanmasına bakılmaması gerektiğini söyleyen Derelioğlu,” Lojistiğin, savaşmayan-mücadele eden, rekabet eden değil - işbirliği yapan, detaylarda kaybolmayan ama gelişi güzele de tahammülü olmayan kadınlara yani kadın gibi kadınlara. Uyuma, berekete ve neşeye ihtiyacı var. Lojistik sektörü büyüyen, sürekli gelişen bir sektör. Müthiş bir potansiyeli var. Çok değerli ve asla bitmeyecek. Ekonominin en temel ihtiyaçlarından biri. Yani lojistiğe ihtiyacımız var. Belirttiğim gibi samimi ve işini sahiplenebilecek olan kadınlar için kaçırılmaması gereken bir fırsat bu. Özellikle TMGD’lik hem saygınlığı hem de sorumluluğu olan ve henüz erkek işi diye yaftalamamış değerli bir meslek. Şu anda sektörde binlerce danışman açığı var. Danışmanlık eğitimi almak içinse lisans mezunu olmak yeterli. Acele etsinler” ifadesini kullandı.
Bugün 4G Lojistik Tehlikeli Kimyasal Maddeler Lojistiği sektörünün (Danışmalık, Yazılım, UN Sertifikalı Ambalajlama, Akredite MSDS oluşturma, Eğitim vb) tüm alanlarda hizmet verebilmekte olup tüm Türkiye’de işleyen bir çözüm ortaklığı iş modelinin de kurucusu olduklarını söyleyen Derelioğlu,” ADR danışmanlığı, Tehlikeli Kimyasal Maddeler Güvenlik Danışmanlığı, ADR Yazılım Danışmanlığı ve 4. Derece Lojistik ( LMT Projeleri ) başlıca hizmet alanlarımız. Yine Arya mentörlerinden Münteha Adalı’nın iş birliği prensibini benimsememiz yönündeki tavsiyesinden yola çıkarak çalışmalarımızı çözüm ortaklığı prensibiyle sektör yapıcı bir şirket olarak şekillendirdik. Dilaver SRC, Bilkent Danışmanlık, Açılım Akademi ( Akredite TMGD Eğitimi veren firmalar) City Lojistik (Radyoaktif Taşımalar), Marmara OSGB ( TMGD ve İSG Danışmanlık), DGM Türkiye ( DGR – TMGD Danışmanlık) gibi sektörün yerel ve uluslararası önde gelen firmalarıyla çözüm ortaklığına gittik” şeklinde konuştu.
GEBZE KİMYASAL MADDELER LOJİSTİĞİNİN KALBİ
Kocaeli’yi ve özellikle de Gebze’yi kimya sektörünün kalbi olduğu gibi kimyasal maddeler lojistiğinin de kalbi diye tanımlayan Derelioğlu, kimyasal maddeler lojistiğinde yaşanabilecek kazaların doğal afetler kadar tehlikeli olduğuna vurgu yaparak bu anlamda bölgenin bu konuda en kritik bölge olduğunun unutulmaması gerektiğine dikkat çekti. Sektörün 15 bin danışmana ihtiyaç duyulacağının öngörüldüğünü ifade eden Derelioğlu şöyle devam etti:” Pek tabi bu danışmanların yarısından çoğu Marmara bölgesinde görev alacaklar. TMGD olmak için lisans mezunu olmak yeterli. Bir TMGD beş firmaya danışmanlık hizmeti verebiliyor. Ancak bu mesleği yarı zamanlı yapılabilecek, ek gelir getirecek bir meslek olarak görmek büyük hata olur. TMGD’ler sadece alınacak önlemleri prosedürlerden ezberleyip okuyan papağanlar değildir. Gerekirse lojistik süreçlerini yeniden yapılandıracak birikim ve alt yapı sahibi olmaları gerekir. Bunun için de zaman harcamaları. İyi bir TMGD iyi bir kimyacı olmak zorunda değildir, ancak iyi bir lojistikçi olmalıdır. İlerleyen zamanlarda konuyla ilgili akademik çalışmaların artacağını hatta üniversitede bölümlerinin açılacağını düşünüyorum. Genel olarak bakıldığında ise sektörün sadece danışman istihdamı olarak değil yazılım, koruyucu tertibat temini, UN ambalajlama, araç uygunluk tertibatları vb. konularda büyüme kaydetmesini bekliyoruz.”
(Dünya)
LOJİPORT