LOJİSTİK TUHAFLIKLAR

Arapça, fakat Türkçe’de de zaman zaman kullandığımız ‘izan’ sözcüğünün karşısında ‘anlayış’ ‘anlama yeteneği’ yazar. Bu izan meselesinden...

Arapça, fakat Türkçe’de de zaman zaman kullandığımız ‘izan’ sözcüğünün karşısında ‘anlayış’ ‘anlama yeteneği’ yazar. Bu izan meselesinden çekmeyen yoktur aslında. Kavgaların çoğu yanlış anlamadan kaynaklanmıştır. Birçoğumuz da anlaşılamamaktan şikayetçidir. Bürokrasi hazretlerinin de bu konuda oldukça sabıkası vardır. İşte size onlardan bir demet sunuyorum. Bizim unuttuğumuz, fakat sizlerin de yaşadığı başka tuhaflıklar mutlaka vardır. Bizlerle paylaşırsanız ‘Lojistik Tuhaflıklar 2’ yazımız için de malzeme olur. Hadi buyrun bakalım nelerle karşılaşıyormuşuz.

Taşıt kartınızı kaybettiniz, yandınız

Elinizdeki belgeyi kaybeder, çaldırır ya da yırtarsanız yenisini almak için yüzde 50 fazlasını vermek zorundasınız. Örneğin, taşıt kartınızı kaybettiniz, ederi 50 TL, ama kaybederseniz 75 TL verip çıkarabiliyorsunuz. Mesela, ‘ben bu arabayı sattım, yetki belgemden düş’ diyorsunuz, ‘parasını ver düşeyim’ deniyor.

Sevsinler tehlikeli madde önleminizi

Köprü girişlerinde fark etmişsinizdir. Yanıcı, parlayıcı kimyasal madde taşıyıcıları belli bir yerde bekletilerek konvoy halinde geçirilir.  Bu aslında büyük bir faciaya davetiye çıkarmak anlamına gelir.  Çünkü, beraber seyahat etmemesi gereken malları aynı anda geçiriyor; önüne sadece bir itfaiye koyuyorsunuz. Allah korusun, o araçlardan birinde bir  şey olsa o itfaiye ne yapar ona sizce?

Aslını getir eziyeti

1000 TL verip K belgesi aldınız. K belgesi kaldırıldığı için paranızı geri almanız gerekiyor. Gidiyorsunuz, ‘makbuzun aslını getir’ deniyor. (Çünkü, K belgesinin parasını verdiğinizi ispat için banka makbuzunun aslı isteniyordu.) Aslını zaten onlara vermişsiniz ama ‘git bir tane daha al bankadan’ deniyor. Bankaya gidiyorsunuz, ‘Bir dekont daha basarsam 50 TL alırım’ diyor. Yani,  zaten kendinde olan makbuzun aslı isteniyor ve çözüm yerine ‘ne halin varsa gör’ deniyor.

Bir o biliyor başkası olmaz

Örneğin TIR  karnesinin bir koçanını kapatacaksın. Ya da buna benzer bir işin var. Muayene memuru size bir havale veriyor. Diyor ki, ‘işinizi Ahmet Bey yapacak.’ Gidiyorsunuz Ahmet Bey’e orada yok. Çünkü, Ahmet Bey iki gün izin almıştır.  İki gün boyunca havale değiştiremiyorsunuz. İki gün o memurun dönüşünü beklemek durumundasınız.  Ya da Ahmet Bey işe başladı; ama hastalandı. Bir hafta raporlu. Ancak işe, o başladığı ve onun bitirmesi gerektiği için dönmesini beklemek zorundasınız. Kimse kimsenin yetkisini alamıyor. ‘Birinin yaptığı işten diğeri etkilenmesin’ prensibi üzerine işler yürütülüyor. Ama, olan vatandaşa oluyor. Bu adam yanlış yapabilir diyorsan, niye orada tutuyorsun?

Benden aldın, hadi ondan da al bakalım!

Ağır tonajda yükleyene 2 bin, taşıyana 1000 TL ceza kesiliyor. Diyorsun ki, bu mal yurtdışından geliyor.  Türkiye’den çıkarken yükleyen kim ihracatçı. İhracatçıya 2 bin TL kesebilirsin, nakliyeciye de 1000 TL. Ama bu mal yurtdışından geliyor. 2 bin TL’yi kimden alacaksın? Kanun diyor ki, yükleyene  ceza keseceksin. Alıcı ‘bana ne, ben bu kadar istemedim’ deyip işin içinden sıyrılıyor. Yükleyen de yurtdışında olduğundan bu paranın tahsili mümkün değil. Hadi çık işin içinden...

Niyet ceza kesmekse yol bulunur

Aracın tonajının istiap haddini aşıp aşmadığını öğrenmek gerekiyor. Örneğin Ro-Ro’da araç, çekicisiz olarak sadece römork halinde gitmiştir. Burada mafinin ağırlığı konuyor. Mafi en ağır araç. ‘Benim aracım mafi değil, bu’ diyorsun. ‘Olmaz standart araç bu, tonajını buna göre tespit edeceğiz’ deniyor. Tonaja esas olan şeyi senin aracın ile birlikte değil, dışında ölçüyorlar. Doğal olarak bu kez ağır çıkıyor. Böylece mutlaka ceza kesmesi gerekiyorsa yöntemi de bulunmuş oluyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diğer Haberler

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
Ruhi Duman, Hakk'ın rahmetine kavuştu
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
En çok ülkeye uçan THY, Guinness dünya rekoru kırdı
Pegasus Hava Yolları’ndan tarihi uçak siparişi
Scania’dan Talay Logistics’e 41 Adet Çekici
MAN Kamyon ve Otobüs, ödüllerle taçlandırdığı 2024'ü değerlendirdi
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
Türk Telekom ve Petrol Ofisi'nden dijital dönüşüm hamlesi
BookingAgora ve Lufthansa arasında iş birliği!