Lojistikçiler Avrupa’da akaryakıta 1 milyar euro ödüyor

Türk lojistik firmalarının yakıt alamı için Avrupa ülkelerine yılda 1 milyar euro ödediklerini açıklayan DKV Euro Service Türkiye Satış Müdürü Deniz Çokcoş Sezer, genel gider içerisinde akaryakıt maliyetinin yüzde 35’e ulaştığını belirtti.

İstanbul Türkiye dış ticaretinin omurgasını oluşturan lojistik firmaları, ticaretin en yoğun olduğu Avrupa’da akaryakıt alımları için yılda 1 milyar Euro harcama yapıyor. Lojistik firmaları genel giderler içindeki payı yüzde 35’lere yükselen akaryakıt maliyetlerini düşürmek için çareler arıyor. DKV Kart ile Avrupa’da 42 ülkedeki 55 bin 400 kabul noktasında, farklı yakıt markalarının satıldığı en geniş ve en yaygın dolum istasyon ağında hizmet verdiklerini belirten DKV Euro Service Türkiye Satış Müdürü Deniz Çokcoş Sezer, lojistik firmalarına akaryakıt maliyetlerini düşürmek üzere bazı önerilerde bulundu. Firmalara öncelikle KDV iadesi avantajı sunan ülkeleri tercih etmelerini öneren Sezer, “Avusturya, Fransa, Lüksemburg ve Belçika gibi ülkelerden yakıt kartıyla alım yapmalarını öneriyoruz. Akaryakıt alımlarını KDV iadesi alınabilen ülkelerden yapan lojistik firmalarımız yüzde 17 ile 24 arasında bir maliyet avantajı sağlıyorlar. Yakıt kartıyla yapılan toplu alımlarda ayrıca büyük indirimlerden de faydalanabilirler” dedi.

Fiyatların en çok düştüğü ülke Çek Cumhuriyeti
Avrupa’daki akaryakıt fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Deniz Çokcoş Sezer, 2013-2014 yılları arasında yüzde 2.02 ile sadece Romanya’da bir fiyat artışının göze çarptığını, bu artışın ise akaryakıta getirilen 7 cent’lik ek vergiden kaynaklandığını belirtti. Diğer Avrupa ülkelerindeki fiyatların ise yüzde 2 ile yüzde 5 civarında düşüş kaydettiğini söyleyen Deniz Çokcoş Sezer, “Bu tarih aralığında Çek Cumhuriyeti yüzde 5.83 ile akaryakıt fiyatlarının en çok düştüğü ülke konumunda. Türkiye’deki fiyatlar ise aynı dönemde yüzde 2.5 düzeyinde arttı” dedi. 2014-2015 için ise fiyat düşüşlerinin dramatik bir seyir izlediğini vurgulayan Sezer, “Çek Cumhuriyeti yüzde 12.9 ile yine lider konumda. Onu yüzde 11.5 ile Avusturya takip ediyor. En düşük oran ise yüzde 7.3 ile Bulgaristan’ın. Türkiye’deki fiyat düşüşü Avrupa’ya kıyasla çok daha gerilerden geliyor. Türkiye yüzde 9 ile düşüşün en az olduğu 3 ülkeden biri” diye konuştu.

25 araçlık bir filoya sahip lojistik firmasının yılda ortalama 550 - 600 bin Euro’luk akaryakıt harcaması yaptığına dikkat çeken Sezer, Türk lojistik firmalarının yakıt alımı için Avrupa ülkelerine yılda yaklaşık 1 milyar Euro ödediklerini belirtti. Bu yıl Avrupa’da akaryakıt fiyatlarının son 6.5 yılın en düşük seviyesinde seyrettiğine de dikkat çeken Deniz Çokcoş Sezer, “Fiyatların aşağı yönlü seyrinin uzun süreceğini düşünmüyoruz. 2016 yılında brent petrolün yüzde 30 - 35 civarında bir artış göstermesini bekleyebiliriz” dedi.

Ucuz akaryakıtın adresi Lüksemburg
Akaryakıt alımlarının KDV iadesi alınabilen ülkelerden yapılmasının lojistik firmalarına yüzde 17 - 24 arasında bir maliyet avantajı sağladığını belirten Sezer, “Firmalara Avrupa’nın en düşük akaryakıt fiyatını sunan Lüksemburg’dan alım yapmalarını tavsiye ediyoruz” dedi. Gerek güzergâh üzerinde bulunması, gerekse de fiyat avantajı nedeniyle Türk nakliyecisinin Avusturya’ya özel bir bağlılığı olduğunu söyleyen Deniz Çokcoş Sezer, “Bir dönem düşük fiyatlarıyla cazibe merkezi haline gelen Slovenya ise getirdiği ek vergi ile bugün eski avantajını kaybetmiş durumda. Bu nedenlerle lojistik firmalarına KDV iadesi avantajı sunan Avusturya, Fransa, Lüksemburg ve Belçika gibi ülkelerden yakıt kartıyla alım yapmalarını öneriyoruz. Yakıt kartıyla yapılan alımlarda yüksek indirimlerden de faydalanmaları mümkün” şeklinde konuştu.

Tek kart ile sorunsuz ve pratik vergi iadesi
DKV olarak müşterilerine “tek kart” ile çok kapsamlı bir hizmet sunduklarını belirten Deniz Çokcoş Sezer, “DKV Kart, Avrupa’da 42 ülkedeki  55 bin  400 kabul noktasında, farklı yakıt markalarının satıldığı en geniş ve en yaygın istasyon ağına sahip yakıt kartı. DKV olarak ayrıca müşterilerimize tek elden sorunsuz ve pratik vergi iadesi hizmeti sağlıyoruz” dedi. DKV müşterilerinin bu kart ile Avrupa’da ülkelere göre değişiklik gösteren paralı otoyol, tünel ve köprü ödemelerini yapabildiklerini kaydeden Sezer, “Nakitsiz hizmetten, otoyol geçiş ücretlerine ve vergi iadesi ödemelerine uzanan geniş bir yelpazede maliyet iyileştirme ve filo yönetim hizmeti sunuyoruz. Müşterilerimiz aynı zamanda DKV Kart ile tedarikçilerimizin sunduğu 7/24 araç bakım-onarım ve temizlik hizmetlerini de kapsayan yol yardımından, güvenlikli park alanlarımızdan faydalanabiliyorlar. DKV müşterileri ayrıca, feribot ve tren geçişleri ile gümrük ödemelerini de kartlarını kullanarak yapabiliyorlar. Müşterilerimize Avrupa’da ve 2016’dan itibaren genişleyecek olan ağıyla Rusya’da da taşıma esnasında araç ve şoförün ihtiyaç duyabileceği her türlü desteği sağlayarak, aracın en hızlı şekilde rotasında seyrini sağlamak bizim başlıca görevimiz” diye konuştu.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
'5 yılda 5 bin kadın sürücü projesi' 2025’e damga vuracak
TLS Lojistik, yeni deposunda ABD operasyonlarına başladı