Almanya’nın beklentinin üzerinde büyümesi, Avrupa’yı resesyondan çıkardı. Euro Bölgesi ikinci çeyrekte 2011’den bu yanaki en hızlı büyümeye imza attı.
Son yılların en büyük ekonomik durgunluğunu yaşayan Euro Bölgesi, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,3 ile beklentilerin üstünde büyüdü. Bölge bu şekilde 2011’den bu yana ilk kez büyüme performansı gösterdi. Avrupa Birliği istatistik kurumu Eurostat’ın verilerine göre, Euro Bölgesi’nde gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) birinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 0,7 ile beklentilerin altında daraldı. Analistler euro bölgesinde GSYH’nin çeyreklik bazda yüzde 0.2 büyümesini, yıllık bazda yüzde 0.8 küçülmesini bekliyorlardı.
İTİCİ GÜÇ ALMANYA
Kıtanın en büyük iki ekonomisi Almanya ve Fransa’dan gelen güçlü büyüme rakamları, Euro Bölgesi’nin tarihinin en sert resesyonundan çıkmasına yardım etti. Almanya ikinci çeyrekte ilk çeyreğe kıyasla yüzde 0,7, Fransa ise yüzde 0,2 olan beklentilerin üzerinde bir oranla yüzde 0,5 büyüdü ve resesyondan çıktı. Almanya’da GSYH mevsimsel etkilerden arındırılmamış verilere göre ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.9 büyüme kaydetti. Euro bölgesinin ikinci büyük ekonomisi olan Fransa yılın ilk çeyreğinde yüzde 0.2 daralmıştı.
İYİLEŞME HIZLANIYOR
Avrupa Birliği (AB) Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Euro Bölgesi ikinci çeyrek büyüme rakamlarının Avrupa’da ekonomik iyileşmeni hız kazandığına işaret ettiğini söyledi. Rehn, rakamların beklentileri aşmasına rağmen, “Euro Bölgesi’nin krizden çıktığını söylemek için henüz çok erken” dedi. Ekonomistler Almanya’dan gelen büyüme rakamlarının bölgeye en büyük desteği verdiğini ifade etti. ING Bank’ın kıdemli ekonomistlerinden Carsten Brzeski, “Almanya’dan gelen büyüme rakamları kötü günlerin geride kaldığına işaret etti” dedi. Credit Suisse bankasının kıdemli danışmanlarından Bob Parker CNBC’ye yaptığı açıklamada, Almanya’dan gelen verinin kıta genelinde pozitif bir hava yaratacağına işaret etti.
Resesyon nedir?
RESESYON, makroekonomide geleneksel olarak reel gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyodda arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumudur. Ekonomide durgunluk olarak da adlandırılabilir.
HÜRRİYET