"Lojistikçilerin sorunu çok, çözümleri yok"

MTSO Yurtiçi Yük ve Eşya Taşımacılığı Komitesi Başkanı Muazzez Araç, Mersin’de doğrudan 100 binin üzerinde insanın lojistik sektöründen geçimini sağladığına dikkat çekerek, “Sesimizi duyun, sorunlarımıza çözüm üretin” çağrısını yaptı.

Türkiye’nin lojistik üssü Mersin’de sektörün çatı kuruluşlarından olan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yurtiçi Yük ve Eşya Taşımacılığı Komitesi Başkanı Muazzez Araç,  özel açıklamalarda bulundu. Kentte sektörden doğrudan ekmek yiyen kişi sayısının 100 binin üzerinde olduğunu ve bu rakamın aileleri ile birlikte onlarca kat arttığını işaret ederek, böylesine büyük bir kitlenin sorun ve taleplerine kayıtsız kalınmaması gerektiğini bildirdi.

“SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN BİRARAYA GELDİK”

Sektör temsilcileri olarak geçtiğimiz günlerde oda bünyesindeki diğer komitelerle bir araya gelerek Lojistik Ortak Çalışma Grubu kurma kararı aldıklarını anımsatan Araç, bu oluşuma neden gerek duyduklarını şöyle anlattı: “Sorunlarımız, sıkıntılarımız ortak. Bu sıkıntıları bertaraf etmek için bir araya gelmemiz gerekiyor. Daha önce de bir araya gelmiştik ve ikinci buluşmada böyle bir karar aldık” dedi.

SORUN ÇOK, ÇÖZÜM YOK!

Kentte sektörün gelişiminin önünü tıkayacak çok azla sorunla karşılaştıklarını ve bunların çözümü için de bir araya gelmek gerektiğine inandıklarını dile getiren Muazzez Araç, “Mersin’de, limanda yaşanan sorunların yanında ulusal ve uluslararası anlamda da pek çok sorunumuz var. Fiyat politikası, bir niteliğimizin olmaması, yurtdışındaki vize sorunu bunlardan bazıları.

Vizesiz şoförler ile çalışmak zorunda kalıyoruz ancak şoförler araçları yolda bırakıp kaçıyorlar ve biz mahkemelerde hiçbir şey yapamıyoruz çünkü mahkemeler işçiden yana. Mesela; şu anda benim bir aracım Sırbistan’da kaza yaptı ve ben bu aracı kaldırmak için 12 bin TL ceza ödedim. 2500 TL kazançla taşıdığım bir yük için bu kadar yüksek para cezasını nasıl ödeyeceğim? Bunların düzeltilmesi gerekiyor. Toplantılarda bunları dile getiriyoruz. Örneğin; otobanlar, köprüler çok sıkıntılı. Ayrıca araçları yılda bir muayeneye sokuyoruz. Tamam bunlar olsun ama ufak tefek hatalar varsa orada yapılsın. Ama araçları bize geri gönderip, zaman kaybetmemize neden oluyorlar. Yani sorun çok, çözüm yok! Biz bu konuların çözülmesini istiyoruz” dedi.

“BİRBİRİMİZİN EKMEĞİYLE OYNAMAMIZ GEREKİYOR”

Türkiye’de gelir getiren başlıca sektörlerin ihracat ve lojistik olduğunu vurgulayan Başkan Araç, “Biz istiyoruz ki hem ülkemiz kazansın hem de biz kazanalım. Ama bu birliktelik ile sağlanır. Ama firmalar arasında böyle bir birliktelik yok. Toplantılarımızda bunu konuşuyoruz. Koordineli bir çalışma yürütelim istiyoruz. Koordinasyon bizim için çok önemli. Birbirimizi kollamamız gerekiyor, fiyat düşürmede, şoför istihdamında birlikte hareket etmeliyiz. Birbirimizin ekmeğiyle oynamamız gerekiyor.

Belgesi bulunmadan bir araç sahibi olan ‘lojistik firmasıyım’ diyor. Biz ise binlerce TL ödeyip aldığımız belgelerin hakkını vermeye çalışıyoruz.

“BARAKALARDA NAKLİYECİLİK YAPILIYOR”

Eksiğimiz çok, yetersiziz. Mersin’de barakalarda nakliyecilik yapılıyor, dönüp bir baksınlar nakliyeciler sitesine. Bize bir yer versinler. Mersin’in 3. büyük gelir kapısı olan lojistik sektörüne destek olsunlar. Tüm belediye başkanları bu sektöre sahip çıksınlar. Mersin’i güzelleştirsinler. Mersin’de taş üstüne taş koyan tüm belediye başkanlarının ellerinden öpmeye hazırız. Hiçbir şeyimiz eksik değil, her şeye fazlasıyla sahibiz” dedi.

“HÜKÜMET SESİMİZİ DUYSUN”

Son olarak hükümetin, iktidarın; seslerini duymasını ve yanlarında olmasını isteyen Muazzez Araç, sözlerini şöyle tamamladı; “Hükümetin en büyük desteği bize vermesi gerekiyor. Cumhurbaşkanı ve Dış Ticaret Başkanı sorunlarımızı, taleplerimizi dinlemeli. Hükümetimiz sesimizi duysun. Biz istiyoruzki; hem biz kazanalım, hem de ülkemiz kazansın. Ben devletime yararlı olmak, bu yönde başarılı olmak istiyorum”.

Hediye EROĞLU - MERSİN / LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
'5 yılda 5 bin kadın sürücü projesi' 2025’e damga vuracak
TLS Lojistik, yeni deposunda ABD operasyonlarına başladı