Avrupa İstatistik Kurumundan (Eurostat) yapılan açıklamaya göre, 2014'te AB ülkelerinde yaklaşık 7,3 milyon kişi, en az 10 çalışanı olan işletmelerde yöneticilik yaptı. Yöneticilerin yüzde 65'ini erkekler, yüzde 35'ini ise kadınlar oluşturdu. Böylelikle AB ülkelerindeki her 3 yöneticiden sadece 1'i kadın oldu. Kadın yönetici oranı yüzde 53 ile en yüksek Letonya'da olurken, bu ülkeyi yüzde 44 ile Bulgaristan ve Polonya, yüzde 43 ile İrlanda, yüzde 42 ile Estonya takip etti. Türkiye'de kadın yönetici oranı yüzde 26 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye'de 401 bin 953 yöneticinin 102 bin 788'i kadınlardan oluştu. Lüksemburg, Belçika, Avusturya, Almanya, İtalya ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde ise kadın yöneticilerin oranı yüzde 25'ten az oldu.
Kadınların kazancı daha az
Kadınların toplam çalışan sayısının yarısını oluşturmasına rağmen yönetimde yeterince yer almadığı vurgulanan açıklamaya göre, yönetici pozisyonunda bulunan kadınlar, erkeklerden ortalama yüzde 23,4 daha az kazanıyor. Kadın ve erkek yöneticilerin kazançları arasındaki farkın en düşük olduğu ülke yüzde 5 ile Romanya oldu. Romanya'yı yüzde 12,4 ile Slovenya, yüzde 13,6 ile Belçika ve yüzde 15 ile Bulgaristan takip etti. Türkiye'de ise bu farkın Avrupa ülkelerine göre daha az olduğu görüldü. Türkiye'de kadın yöneticiler, erkeklerden yüzde 7 daha az kazandı. Bu farkın en yüksek olduğu ülkeler ise sırasıyla yüzde 33,7 ile Macaristan, yüzde 33,5 ile İtalya, yüzde 29,7 ile Çekya oldu.
Lojistikte kadının adı yok
Kadın girişimciler ya da tepe yöneticileri lojistik sektörümüzde yok denecek kadar az. Türkiye'deki veriler, kadınların lojistik sektöründe yeterince istihdam edilmediğini gösteriyor. Kadın tepe yöneticiler ise lojistikte kadına yönelik çok iş olduğunu ifade ediyor.
AHMET DOĞAN/LOJİSTİK EKİPMANLAR