Maaşına zam isteyen işçiye ‘terör’ soruşturması

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Renault ve Tofaş fabrikalarında 15 Mayıs’ta yapılan işçi eylemleriyle ilgili olarak terör soruşturması başlattığı ortaya çıktı.

Bursa’da maaşlarına zam yapılması için eylem yapan işçilere ‘terör örgütüne yardım ve yataklık’ soruşturması başlatıldı. Renault ve Tofaş’ın da aralarında bulunduğu otomotiv fabrikası çalışanları 15 Mayıs’ta eyleme başlayıp işverenle anlaşma sağlanınca 25 Mayıs’ta işbaşı yapmıştı. Ancak mesai arkadaşları işe giderken haklarında soruşturma başlatılan işçiler idari izinli olarak savcılığa giderek ifade verdi. Eylemdeki işçilerin avukatları da soruşturmaya dahil edildi. Bursa Barosu gelişme üzerine 29 Mayıs’ta Bursa Başsavcılığı’na yaptığı müracaatta soruşturmanın ‘işçilerin sendikal ve toplu eylem haklarının sorgulanmasına dönüştüğü’ne dikkat çekerek hak ihlallerinin yapılmamasını talep etti.

Hürriyet’in haberine göre Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘terör örgütüne yardım ve yataklık’ suçlamasıyla yürütülen soruşturmada işçilere ağır suçlamalarda bulunulması dikkat çekiyor. Savcılık sorgusunda işçilere ‘sendikalar çalışmalar’ ve ‘talimat aldınız mı’ şeklinde özetlenebilecek iki ayrı başlıkta sorular yöneltildi. Çalışanlara sendikalar faaliyetler başlığında yöneltilen sorular şöyle: “Çalıştığınız fabrikada yaşanan işçi olayları ile ilgili eylemlere katıldınız mı? Eylemlerde herhangi bir faaliyetiniz oldu mu? Bu konuda herhangi bir kimseden talimat aldınız mı? Düzenli bilgi aktardığınız kişiler var mıdır? Eylemlerin devam ettirilmesi amacı ile fabrikaya gelen avukatlar oldu mu? Bunların fabrika içerisine alınmaları konusunda yardımınız oldu mu? Bu konuda herhangi bir kimseden talimat aldınız mı? İlimizde metal sektöründe çalışan fabrikalarda bulunan toplam işçi sayılarını ve iş bırakma eylemlerine katılan işçi sayılarını yeni bir sendika kurmak amacıyla tespitine yönelik çalışma yaptınız mı? Bu süreçle ilgili avukatlardan seminer yöntemiyle bilgi aldınızmı?

KİMDEN TALİMAT ALDINIZ?
Savcılık sorgusunda işçilere sosyal medyaya bilgi aktarıp aktarmadıkları ve talimat alıp almadıkları da soruldu. Savcıların bu yöndeki soruları işe şöyle: “Çalıştığınız fabrikada devam eden eylemler ile ilgili olarak sosyal medya üzerinden haber yapılması amacı ile bilgi toplayarak herhangi bir bilgi aktardınız mı? Bu bilgiler herhangi bir sosyal paylaşım sitesinde yayınlandı mı? Çalışmış olduğunuz fabrikada işçi eylemeleri sırasında fabrikanın size vermiş olduğu iyileştirme zammı görüşmelerinde iyileştirmeleri kabul etmeminiz konusunda birilerinden talimat aldınız mı?” İşçilerle ilgili yürütülen ‘terör’ soruşturmasına avukatların da dahil edilmesi üzerine Bursa Barosu harekete geçip 29 Mayıs’ta suç duyurusunda bulundu.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Otomotiv şirketleri arasında Kasım ayında en fazla kazandıran Otokar
Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi
Mercedes'ten Gebze'ye lojistik merkez