Dünyada “SARS-CoV-2” isimli vürüsün yol açtığı tehlikeli ve endişelendirici “COVID-19” pandemisi global ekonomi üzerindeki hayli olumsuz etkilerini sürdürmesine rağmen, tıpkı denizyolu, havayolu ve karayolu ile yük taşımacılığı gibi, demiryollarındaki marşandiz faaliyetleri de mümkün olduğunca aksamadan hatta yeni atılımlarla yaşamsal önem taşıyan varlığını devam ettirmeye çabalıyor. Bu alandaki son ses getirici gelişmelerden biri de geride bıraktığımız 29 Nisan günü gerçekleşti. O gün yeryüzünün en eski, ünlü ve büyük deniz taşımacılığı şirketlerinden Danimarkalı A.P. Møller-Mærsk Grubu’nun demiryolu nakliyatı birimi, Çin’in Shaanxi (Şensi) bölgesinin başkenti Xi’an (Şian) ile ülkemizin en önemli ulaştırma ve ticaret merkezlerinden Kocaeli ilinin İzmit ilçesi arasında haftalık ekspres marşandiz seferleri düzenlemeye başladığını açıklayarak, ilk yük trenini yola çıkardı. Böylelikle Maersk’in demiryolu taşımacılığı bölümü meşhur “Kuşak Yol” projesi kapsamında, Asya-Avrupa güzergâhına Türkiye’yi de eklemiş oldu.
Söz konusu ekspres marşandiz seferleri şimdilik her salı günü Çin’in Xi’an şehrinden yola çıkarak, Korgas (Çin), Aktav (Kazakistan), Bakü (Azerbaycan) üzerinden ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ile daha sonra da TCDD ulusal şebekesini kullanarak, 16-18 günlük bir yolculuğu takiben İzmit’e ulaşacak. Maersk uluslararası demiryolu hizmet ağının bir parçası olacak bu bir tür yeni rota ile geleneksel denizyolu taşımacılığından 15 gün daha kısa süreli bir nakliyat gerçekleştirilecek olmasının yanı sıra, İzmit’e ulaşan yüklerin özellikle modern DP World Yarımca Limanı aracılığıyla çeşitli Avrupa ülkelerine denizden aktarılması da sağlanacak. Diğer yandan, limandaki demiryolu bağlantısı sayesinde, Çin’den Türkiye’ye gelen yüklerin ülkemizin demiryoluna sahip tüm yörelerine daha ucuz ve güvenli erişimi de mümkün olabilecek. Haber doğallıkla sadece Maersk Grubu içerisinde değil, Çin ve Türkiye’deki demiryolu-denizyolu camiasında da sevinçle karşılandı.
Maersk üç yıl önce Çin'den Avrupa'ya demiryoluyla kıtalararası yük taşımacılığı hizmetini başarıyla başlattıktan sonra, hem Asya hem de Avrupa'daki farklı konumlardan müşterilerinin bu özel hizmet için ciddi oranda talep artışında bulunduklarını fark etti. İşte söz konusu sebepten ötürü de, gerek stratejik coğrafi konumu gerek geniş sanayi sektörüne sahip oluşu ve gerekse de hükümetin 2003 senesinden itibaren ülke genelindeki demiryolu altyapısını iyileştirip geliştirme konusundaki kararlılığı Danimarkalı taşımacılık devini popülaritesi devamlı yükselişteki “Kuşak Yol” demiryolu koridoruna Türkiye’yi de fazla gecikmeden katmasına olanak tanıdı. Bu benzersiz demiryolu hizmeti, hiç şüphesiz ülkemizdeki otomotiv ve diğer sanayi sektörlerindeki müşteriler ile pazara hızlı teslimat ihtiyacı olan segmentlerin hepsi için idealdir.
Kaptan Peter Mærsk Møller [1836 - 1927] ve oğlu Arnold Peter Møller [1876 - 1965] tarafından 1904’te kurulmuş A.P. Møller-Mærsk Grubu (Danca: A.P. Møller-Mærsk/APMM Gruppen), Danimarka kökenli ve Kopenhag merkezli bir deniz taşımacılığı şirketidir. Kısaca Maersk adıyla bilinen dev şirket halen gezegenimizin gerek filo gerekse de iş hacmi açısından en büyük ticari denizcilik ve konteyner taşımacılığı kuruluşudur. Açık deniz/Okyanus taşımacılığı (Maersk Line) dışında liman işletmeciliği (APM Terminals), römorkaj (Svitzer), havayolu-karayolu-demiryolu taşımacılığı ile tedarik zinciri ve depolama gibi pek çok alanda yatırımları bulunan şirket toplam 121 ülkede, 343 limanda 80 000’e yakın profesyonel çalışanıyla faaliyet göstermektedir. A.P. Møller-Mærsk Grubu 1993 yılında Mersin'de bir gemicilik şirketini acente olarak atayarak, Türkiye pazarına girmiştir. 2000 senesinde yapılan ortaklık anlaşması ile merkez İstanbul'a alınmıştır. Şirket 2008 yılında tamamen A.P. Moller-Maersk Grubu bünyesine geçerek, ülkemizdeki faaliyetlerini yine İstanbul (Ümraniye) merkezli olarak Maersk Denizcilik A.Ş. adıyla sürdürmektedir. Ayrıca İzmir (Bayraklı) ve Mersin (Yenişehir) kentlerinde de lokal hizmetler veren ofisleri mevcuttur. Örnek bir çalışkanlık, verimlilik ve mütevaziliği başta Danimarka olmak üzere, Türkiye’nin de dahil olduğu faaliyet alanı dahilindeki bütün ülkelerde temel şirket ilkelerinden hiç uzak tutmayan Maersk, özellikle ticari denizcilik camiasında “kendi kendisiyle yarışan kuruluş olma” niteliğiyle tanınmaktadır.
Verimli günler ve önümüzdeki pazar yine bu sütunda görüşmek üzere.