Makas Fabrikasının temeli atıldı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 70 yıl boyunca demiryollarının ihmal edildiğini belirterek, ''Biz geldik, ihmal edilen, unutulan demir yollarını tekrar...

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 70 yıl boyunca demiryollarının ihmal edildiğini belirterek, ''Biz geldik, ihmal edilen, unutulan demir yollarını tekrar ayağa kaldırmakla kalmadık, demir yolları ile birlikte çalışan, Demiryollarının iş ortaklarını da unutmadık, onları da ayağa kaldırdık'' dedi.

 

TCDD, Kardemir ve Voestalpine ortaklığında kurulan Çankırı Makas Fabrikasının temel atma törenine katılan Yıldırım, Türkiye Avusturya ortaklığı ile yapılacak tesisin 2 ülke arasındaki ilişkilerin geldiği noktayı göstermesi açısından önemli olduğunu belirtti.

 

Avrupa Birliği üyeliği için Türkiye'nin emin adımlarla ilerlediğini vurgulayan Yıldırım, AB üyesi Avusturya ile yapılan bu yatırımın ayrıca önemli olduğunu bildirdi.

 

Dünya barışı, insanlığın refahı için daha fazla ortak çalışmaya ve işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Yıldırım, yapılan yatırımı anlamlı bir işbirliği olarak nitelendirdi.

 

Asırlık geçmişe sahip 3 tane büyük kuruluşun Çankırı'da imkanlarını birleştirerek Yüksek Hızlı Tren Makas Fabrikası'nın temelini attığını belirten Yıldırım, yapılacak tesisin çağdaş medeniyetlere ulaşma yolunda açılan önemli adımlardan biri olduğunu söyledi.

 

Devlet Demir Yollarının 70 sene boyunca kaderine terk edildiğini vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti: ''1950'den 2000'li yılların başına kadar demir yolları çok kan kaybetti. Bırakın yeni yol yapmayı mevcut yollarda yeni yapıldığı zamanki hızların da yarısına düşüldü. Bakımsızlıktan, yenileme yapılmamasından dolayı demiryollarımız, bu ülkenin yükünü taşıması icap ederken bu ülke demiryollarının yükünü taşır hale geldi. Demiryollarımızın geri gitmesi birçok önemli sanayi kuruluşumuzun da aynı şekilde gerilemesine neden oldu. Bunun en canlı örneği Kardemir'dir. Biz geldik, ihmal edilen, unutulan demir yollarını tekrar ayağa kaldırmakla kalmadık, demiryolları ile birlikte çalışan, Demiryollarının iş ortaklarını da unutmadık, onları da ayağa kaldırdık. Kardemir'de bunlardan bir tanesidir. Kardemir'de bugün yüksek hızlı tren rayları yapılıyorsa, ful kapasite ile çalışılıyorsa sadece Türkiye'nin değil, bölgenin prestijli bir fabrikası haline gelmişse bunu demiryollarına verdiğimiz öneme borçluyuz.''

 

Yolları böldük, hayatları birleştirdik

Demiryollarını ayağa kaldırmak için bir çok çalışmayı gerektirdiğini anlatan Yıldırım, şunları kaydetti: "Demiryollarını ayağa kaldırmak sadece yüksek hızlı tren işletmeciliğini Türkiye'ye getirmekle olmuyor, Türkiye'nin dünyada 8'inci, Avrupa'da 6'ncı büyük işletme olmasını sağlamakla olmuyor. Başka ne yapacaksınız, demiryollarında yerli sanayiyi de geliştireceksiniz. Yerli sanayi nasıl gelişecek? İşte Kardemir'e ray imal ettireceksiniz, YHT rayı yaptıracaksınız, Kırıkkale'de Makine Kimya'ya tekerlek sistemleri yapmak için görev vereceksiniz, Çankırı'ya YHT makası yapmak için görev vereceksiniz, Eskişehir'de lokomotif yapmak için Amerikalılarla ortaklık kuracaksınız, Sakarya'da YHT seti yapmak için Korelilerle ortaklık kuracaksınız, Erzincan'da ray bağlantı elemanları yapmak için Almanlarla ortaklık kuracaksınız, Çankırı'da Avusturyalılarla ortaklık kuracaksınız.

 

İşte bunları yaparak hem işsizlerimize iş sağlayacağız, ülkemizin, insanımızın geleceği olan tarihi kuruluşumuz demiryollarını da ayağa kaldıracağız. Bunun için çalışıyoruz. Bu ülke sevdalısı, bu ülke için çalışan, hayatını bile hiçe sayan bir ülke sevdalısı bir başbakanımız var. Onun talimatlarıyla, onun liderliğinde Türkiye'nin doğusunu, batısını, kuzeyini, güneyini bölünmüş yollarla donattık. Yolları böldük, hayatları birleştirdik.''

 

Karabük'teki bazı kişilerin makas fabrikasının neden kendi illerine yapılmadığı şeklinde bir takım söylemlerde bulunduğunu belirten Yıldırım, ''Karabük'ü ayağa kaldırdık, Karabük'ü iş, aş sahibi yaptık. Kardeşlik, dayanışma yok mu? Her şey Karabük'e mi olacak? Çankırı da alacak Karabük de alacak, her yer alacak. Her yerde, her şeyi yapacağız, yurdun her tarafını da ayağa kaldıracağız, birer birer üretime geçireceğiz'' diye konuştu.

 

Bakan Yıldırım, Çankırılıların temel atma törenine katılımının az olduğuna dikkati çekerek, ''O kadar mesafeden Avusturyalılar geliyor, Çankırılılar gelmiyor. Burada bir şikayet olarak bunu söylüyorum. Çankırılılar gelse de canları sağ olsun, gelmese de canları sağ olsun. Hizmetlerimiz onlara gelmeye devam edecek'' dedi.

 

Diğer konuşmacılar

Avusturya merkezli Voestalpine şirketi yöneticisi Dieter Fritz de yaptığı konuşmada Türkiye ile Avusturya ilişkilerinin 500 yıl öncesine dayandığını belirtti. Şirketi hakkında bilgi veren Fritz, Voestalpine'ye ait dünyanın çeşitli ülkelerinde 46 makas fabrikasının bulunduğunu, şirketin piyasanın yüzde 40'ına sahip olduğunu söyledi.

 

TCDD ve Kardemir ile ortak bir girişimi başlatmaktan mutlu olduklarını dile getiren Fritz, ''Hedefimiz, Çankırı'yı dünyadaki en iyi makas sistemlerinin üretildiği, dünya çapında demiryolu sistemlerinin yapıldığı bir merkez haline getirmektir. Bunun için şirket olarak her türlü imkanımızı buraya getireceğiz'' diye konuştu.

 

Yıl sonuna kadar 150 kişiyi TCDD, Kardemir ve Voestalpine şirketinin ortaklığıyla kurulan Vademsaş bünyesinde çalıştırmayı planladıklarını da ifade eden Fritz, sözlerini Türkçe ''Hayırlı, uğurlu olsun'' diyerek tamamladı. Kardemir Genel Müdürü Fadıl Demirel de şirketin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Son 8 senede 564 milyon TL değerinde yatırımlar yaptıklarını ifade eden Demirel, şirketin en önemli yatırımının tam kapasiteyle çalışan ray ve profil haddehanesi olduğunu söyledi.

 

Demirel, ''Önümüzdeki birkaç yıl içinde Kardemir, yılda 1 milyon 800 bin ton üretim kapasitesine sahip, enerjisini dışardan almayan, ray, ağır profil ve kaliteli kalın yuvarlak çelikler gibi katma değeri yüksek ürünlere yönelmiş, maliyet ve üretim yönetimini çok iyi kontrol edebilen, önü açık, geleceği aydınlık güçlü bir şirket haline gelecektir'' dedi.

 

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da yapılan tesisle ileri demiryolu sanayisine bir baca daha kazandırdıklarını söyledi. 2003'ten itibaren demir yolu sanayisinin öncelikli bir sektör haline geldiğini ifade eden Karaman, yerli ve yabancı özel sektörün dinamizmini demir yollarına katmak için çalıştıklarını kaydetti.

 

Demiryolu üretim tesislerine verdikleri önemi de belirten Karaman, komşu ülkelerle yapılan çalışmaları da anlattı. Karaman daha sonra TCDD, Kardemir ve Voestalpine şirketinin ortaklığıyla kurulan Vademsaş hakkında da davetlilere bilgi verdi.

 

AK Parti Çankırı Milletvekili Nurettin Akman ise Çankırı'nın tarihi bir gün yaşadığını belirtti. Akman, Ankara'ya yakın olmasından dolayı çeşitli dezavantajlar yaşayan Çankırı'nın yapılan yatırımlarla birlikte kentin makus tarihini yenmeye başladığını kaydetti.

 

Çankırı Valisi Şemsettin Uzun ise yapılacak fabrikanın Çankırı açısından çok önemli olduğunu belirtti. Konuşmaların ardından, Yıldırım, Fritz, Demirel, Karaman ve diğer davetliler tarafından fabrikanın temeli atıldı. Törenin ardından Yıldırım, İndağı bölgesinde yapılan karayolları çalışmalarını inceledi.

 

Çankırı'daki makas fabrikasının yanındaki 22 dönümlük arazide kurulacak fabrika TCDD ve yerel yönetimlerin makas ihtiyacının yanı sıra üretim kapasitesinin yüzde 10'unu ihraç edecek. Fabrikada ilk yıllarda 140 personel istihdam edilecek. Makas konusunda dünyanın ilk firması olarak gösterilen Voestalpine firmasının yüzde 51, Kardemir'in yüzde 34, TCDD'nin yüzde 15 olarak ortak olduğu Çankırı Makas Fabrikası 2 yıl içinde bitirilecek.

ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Acarlar Vagon'da üst düzey atama
Çin-Türkiye Lojistik Hattı Pasifik Eurasia ile Güçleniyor
Eurasia Rail, 11. kez Demiryolu Sektörünün Buluşma Noktası Olacak
Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler