Makedonya transport çalışması yapan firma sayısı çoğalıyor

Ülkemizin tüm bölgelerinden yüklemeleri yapılan ürün gruplarının Makedonya geneline ulaşımı maksimum 3 gün gibi oldukça kısa bir sürede gerçekleşiyor.

Yakın geçmişte adını Kuzey Makedonya olarak değiştirmiş olan doğu Avrupa ülkesi ile ihracat ağırlıklı ikili ilişkilerimiz ülkemiz genelinde üretim yapan dış ticaret firmalarımızın yoğun çalışmaları çerçevesinde sürekli kapasite büyüterek gelişmeye devam etmektedir.

Başkenti Üsküp olan Makedonya üretime dayalı verimliliğe sahip bulunmadığı için inşaat malzemelerinden sağlık ekipmanlarına, makine sanayiinden gıda sektörüne varıncaya kadar yüzlerce ürün çeşidini yurt dışından temin etmektedir. Yurt dışından ithal edilen ürünlerin büyük bölümünü ülkemizden temin eden ülkede lojistik sektörü önemli ölçüde gelişim göstermiştir. Bu bağlamda faaliyetlerini sürdürmekte olan Türk ve Makedonya nakliye firmaları her alanda yapmakta oldukları işbirliklerini kesintiye uğratmaksızın devam ettirmektedirler.

Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunan tüm üretim tesislerinden Makedonya’ya mutlak surette ihracata dayalı ticari ürün sevkiyatı yapılmaktadır. Yapılan sevkiyatların neredeyse tamamına yakını karayolu tır nakliyesi şeklinde ilerlemektedir. Ülkemizin tüm bölgelerinden yüklemeleri yapılan ürün gruplarının Makedonya geneline ulaşımı maksimum 3 gün gibi oldukça kısa süreye tekabül etmektedir.

Komple tır taşımacılığı yöntemi ile yapılan sevkiyatların yanı sıra parsiyel, kargo ve grupaj kapsamında bulunan küçük boyutlu ve hafif ağırlıklı ticari ürün gruplarının taşınması da komple tır nakliyesinden farklı olarak bilhassa İstanbul ilimizde bulunan depolar aracılığı ile sevk edilmektedir. Ülkemizin dört bir yanından İstanbul depolarına iç nakliye ile gönderilen parsiyel yük grupları Makedonya nakliye çalışmaları yapan taşıma şirketlerince nakledilmektedir.

Makedonya parsiyel nakliye çalışmalarında ürünlerin İstanbul toplanma merkezlerinden çıkarıldığı gibi ihracat veya transit gümrük işlemlerinin de yine İstanbul gümrüklerinden yapılması gerekmektedir. Yükleme ve gümrükleme işlemleri yapılan gerek komple gerek parsiyel kapsamında bulunan yük gruplarının sevk işlemleri Türk veya Makedon plakalı tırlar ile gerçekleşmektedir.

Türkiye’den Makedonya’ya yapılan nakliye çalışmalarında iki ayrı güzergah kullanılmaktadır. Bu güzergahlardan sıklıkla kullanılanı İpsala sınır kapısı çıkışlı Yunanistan üzeri güzergahtır ki sık kullanılıyor olmasının sebebi hem sınır kapısının geçişlerde daha rahat olması, hem de mesafenin daha kısa bulunuyor olmasıdır. Zaruri haller durumunda kullanılan diğer güzergah ise Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarından çıkışlar yapılmak suretiyle kullanılmakta olan Bulgaristan üzeri güzergahtır.

Haber: Mehmet Ali BAL
Haber kaynağı: İstanbul lojistik firmaları

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
'5 yılda 5 bin kadın sürücü projesi' 2025’e damga vuracak
TLS Lojistik, yeni deposunda ABD operasyonlarına başladı