Maliye akaryakıt indirimine karşı

Tüketiciler, bir taraftan sözbirliği etmişçesine her yerde aynı fiyat açıklayan ana dağıtım şirketleri için rekabet şikâyetinde bulunurken, diğer...

Tüketiciler, bir taraftan sözbirliği etmişçesine her yerde aynı fiyat açıklayan ana dağıtım şirketleri için rekabet şikâyetinde bulunurken, diğer taraftan ücret içinde yaklaşık yüzde 60 paya ulaşan vergilerin azaltılmasını talep ediyor. Vergilerin düşürülmesi fikrine Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş da destek veriyor. Ancak Maliye Bakanlığı bu yöndeki taleplere sıcak bakmıyor.

Enerji Üst Kurulu Başkanı Hasan Köktaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada kurşunsuz benzinin 3,48 YTL'lik litre satış fiyatı içindeki vergi payının 2 YTL ile ürünün yüzde 58'i civarında bulunduğuna dikkat çekmişti. Kalan yüzde 42'lik bölümün de rafineri, dağıtıcı ve bayi arasında paylaşıldığını kaydetmiş ve şirketlerin bu oran içinde rekabet etmek zorunda olduğunu dile getirmişti. Merkezî yönetim bütçesine göre 171,2 milyar YTL olan vergi gelirlerinin 44,7 milyar YTL'sinin Özel Tüketim Vergisi'nden sağlanması öngörülüyor. Maliye Bakanlığı verilerine göre, 27 Mayıs günü itibarıyla İstanbul Avrupa yakası akaryakıt satış fiyatları baz alındığında, 95 oktanlı kurşunsuz benzinin litre başına rafineri çıkış fiyatı 1,09 YTL seviyesinde bulunuyor.

Buna 1,4765 YTL ÖTV, 0,0014 YTL üst kurul payı eklendiğinde 2,5698 YTL'lik bir tutar belirleniyor. Bu tutarın üzerine yüzde 18'lik KDV olarak 0,46 YTL eklendiğinde rakam 3,03 YTL'ye yükseliyor. KDV hariç sektör payı olan 0,38 de dahil edildiğinde piyasa fiyatı olan 3,48 YTL'ye ulaşılıyor.

Maliye Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, vergi indirimi konusundaki düşücelerini, "Bütçede, dolaylı vergiler, gelir kalemleri arasında önemli bir yer tutuyor. Dolayısıyla petrol fiyatlarına bağlı olarak artan akaryakıttan alınan vergide herhangi bir değişiklik planlanmıyor." ifadelerini kullandı. Reuters'a bilgi veren söz konusu yetkili, akaryakıttan alınan verginin fiyata bağlı olmadığını ve maktu olan vergide herhangi bir değişiklik yapılmadığını kaydetti. Petrol fiyatlarının yıl başından bu yana yüzde 40'ın üzerinde artış gösterdiğini ve varilinin 130 dolar civarından işlem gördüğünü belirtti. Fiyatların serbest piyasada ve kamunun bir etkisi olmadan belirlendiğini kaydeden yetkili, "Son dönemdeki artışın temel gerekçesi sonuçta petroldeki hızlı yükseliş." değerlendirmesinde bulundu.

Petrol fiyatları 125 dolara geriledi

Uluslararası piyasalarda geçtiğimiz hafta 135 doların üzerine çıkan petrol fiyatları, ABD Doları'nın değer kazanması üzerine 126 doların altına geriledi. Önceki gün 4,41 dolar azalan ABD ham petrolünün varil fiyatı dün de 86 sent gerileyerek 125,76 dolara düştü. Londra Brent tipi petrolün varil fiyatı da 69 sent düşüşle 126,20 dolar oldu. ABD ekonomisinin ilk çeyrekte daha önceki tahminlerden daha fazla büyüdüğünün belirlenmesinden sonra doların değer kazanmasıyla birlikte yatırımcılar ABD'de hisse senedi piyasasına dönmeye başladı. Dolar ayrıca, ABD ekonomisinin ilk çeyrek büyüme rakamlarının revize edilmesinin ardından yen karşısında son 3 aydır en yüksek seviyesine çıktı.

ZAMAN 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Ruhi Duman, Hakk'ın rahmetine kavuştu
Avrupa’ya Açılan En Kolay Yol: Yunanistan ve Letonya Golden Vize Programları
Mercedes, meme kanseriyle mücadelede farkındalık için Travego ile yola çıktı
Ticari araçların trafik sigorta primleri yüzde 10 arttı
İstanbul ve Kocaeli’de Lojistik Depolama Alanları En Yüksek Seviyede