Maliyet artacak ama geleceğimiz kurtulacak

Birleşmiş Milletler, deniz taşımacılığına getireceği düzenlemelerle dünya çapında çocukluk çağı astımını azaltmayı hedefliyor.

Birleşmiş Milletler bünyesindeki Uluslararası Denizcilik Örgütü, 2020 yılında uygulamaya geçirilmek üzere taşımacılık sektöründe temiz yakıt dönemini başlatacak. Yakıtlardaki sülfür miktarı, yüzde 3.5’ten, yüzde 0.5’e düşürülecek. Bu düzenlemeyle çocukluk çağı hastalıklarının küresel olarak yüzde 3.6 oranında azaltılacağı düşünülüyor. Düzenleme, Finlandiyalı ve New Yorklu bilim insanlarının ortak gerçekleştirdiği çalışmaya dayanıyor.

Finlandiya ve New York’tan bilim insanları, Nature Communications’da “Cleaner fuels for ships provide public health benefits with climate tradeoffs” başlıklı bir çalışma yayınladı. Deniz taşımacılığında düşük sülfürlü yakıt kullanmanın, halk sağlığına ve iklimlere etkisi araştırıldı. Araştırma sonucunda, temiz deniz yakıtlarının küresel kalp ve damar hastalıkları ile akciğer kanserinden ölümleri yüzde 2.6 oranında azaltacağı bulundu. Çalışmada ayrıca yıllık çocukluk çağı astımı vakalarının 6 buçuk milyona ulaştığı ve sülfürsüz yakıtlarla bu oranda yüzde 3.6 azalma sağlanabileceği söylendi.  

Temiz yakıt, maliyeti yüzde 60 veya 100 oranında artıracak

Araştırmacılar, en fazla sülfürlü yakıt kullanan sektörün deniz taşımacılığı sektörü olduğunu söylüyor. Ne var ki, değişiklik taşımacılık şirketleri için ucuza mal olmayacak, artık daha temiz ama pahalı yakıt almak zorunda kalınacak. Değişiklikle birlikte, yakıtların maliyetinin yüzde 60 ile 100 arasında artacağı düşünülüyor. Uluslararası Denizcilik Örgütü IMO, teknolojik olarak değişimi olmayanlar için 2020’den sonra 5 yıllık tahammül süreci öngörüyor. Uygulamanın en fazla Güneydoğu Asya ülkelerini ve Hindistan’ı etkileyeceği tahmin ediliyor. ABD’nin ve Kanada’nın halihazırda sülfür sınırlayıcı düzenlemeleri bulunuyor.

Uluslararası denizcilik ticaretinde yakıt kullanımına getirilecek sıkı düzenlemelerle, atmosfere salınan sera gazları ve hava kirliliği de azaltılacak.

Medimagazin

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Ruhi Duman, Hakk'ın rahmetine kavuştu
Avrupa’ya Açılan En Kolay Yol: Yunanistan ve Letonya Golden Vize Programları
Mercedes, meme kanseriyle mücadelede farkındalık için Travego ile yola çıktı
Ticari araçların trafik sigorta primleri yüzde 10 arttı
İstanbul ve Kocaeli’de Lojistik Depolama Alanları En Yüksek Seviyede