MAN, daralmadan etkilenmedi

MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. Satış ve  Pazarlama Grup Müdürü Kemal Erdoğan, önümüzdeki yıl MAN'ın yeni  modellerinin Türkiye'ye geleceğini...

MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. Satış ve  Pazarlama Grup Müdürü Kemal Erdoğan, önümüzdeki yıl MAN'ın yeni  modellerinin Türkiye'ye geleceğini belirterek, "Hedefimiz, bir modeli  daha başarılı kılarak Türkiye'de üretilmesini sağlamak" dedi.

Erdoğan, gazetecilerle bir araya gelerek, kamyon ve otobüs sektöründeki  gelişmeleri değerlendirdi.

Geçen yıla göre, Türkiye ticari araç sektöründe kamyonda yüzde 25'e,  otobüste ise yüzde 30'a yaklaşan bir daralma olduğunu kaydeden Erdoğan,  "Ama bu yüzde 30 daralmadan çok etkilenmediğimizi söyleyebilirim" dedi.

Erdoğan, MAN'ın seyahat otobüslerindeki pazar payını geçen yıla göre  yüzde 17 oranında büyüttüğünü aktararak, "Yıl sonunda bu oranın yüzde  24'lere gelmesini bekliyoruz. Bu yaklaşık 240 otobüse denk geliyor.  Şehir içi otobüs olarak da 250 adet satmayı öngörüyoruz. Pazar da  yaklaşık 400 adetlik satış rakamıyla sonuçlanacak" görüşü dile getirdi.

Kemal Erdoğan, kamyonda ise pazar daraldığı için geçen yıla oranla  satışların düştüğünü ancak pazar paylarını koruduklarını ifade etti.

Şirketin en büyük kamyon üretim üssünün Münih, otobüs üretim üssünün ise  Ankara olduğunu aktaran Erdoğan, Türkiye'de yapılan üretimin geçen yıl 2  bin 200 civarında olduğunu, bu yılki üretimin 2 bini yakalayacağını  kaydederek, "Üretimin yüzde 75'ini 41 değişik ülkeye ihraç ediyoruz"  dedi.

 

"Türkiye'deki yan sanayi çok başarılı"

 

Kemal Erdoğan, Türkiye'deki yan sanayiyi çok başarılı bulduğunu da dile  getirerek, hızlı, esnek ve çok çabuk manevra yapan firmaların bu  başarıdaki etkisinin büyük olduğunu söyledi.

İtalya, Almanya gibi ülkelerde bir yedek parçanın üretilmesinin ayları  bulabildiğini kaydeden Erdoğan, "Ama Bursa'da o kadar özenli çalışan  firmalar var ki... En önemlisi esnek ve kriz çözücü firmaların olması.  Eğer Türkiye'de 1 milyon otomobil ihracatı varsa bu sadece işçilikle  anlatılamaz, kesinlikle buna yan sanayiyi de katmak gerekir" dedi.

Erdoğan, yurt dışında çok ucuza mal edilen araçların kamyon ve otobüs  sektörünü nasıl etkileyeceğine ilişkin olarak da, bu konuda Hindistan,  Çin, Endonezya gibi ülkeleri tehdit ve tehlike olarak görmemek  gerektiğini vurguladı.

Kemal Erdoğan, şöyle devam etti: "Bu ülkelerle otomotiv sektöründe işbirliği yapmak gerekir diye  düşünüyorum. Bize olumlu ya da olumsuz etkileri olabilir ama önemli olan  bu durumu kendimize uyarlayabilmemiz. Bu işbirliği; üretimin oralara  kayması olabilir, karşılıklı bilgi paylaşımı olabilir, bazı işleri  burada, bazılarını orada yapmak şeklinde olabilir. Yeter ki işbirliği  yapmanın yolunu bulabilelim. Bu ülkelerle rekabetten herkes etkilenecek.  Bunu, en az darbeyle atlatmanın yolu işbirliği yapmaktan geçiyor."

Şirket yapılanmasındaki yeniliklerden de bahseden Erdoğan, MAN Akademi  ile satış elemanları ve bayilerinin eğitilmesinin amaçlandığını aktardı.

Erdoğan, önümüzdeki yıl MAN'ın yeni modellerinin Türkiye'ye geleceğini  belirterek, "Umuyoruz ki kısa sürede Türkiye'de üretilmeye başlanacak.  Yani bir modelin üretimi daha Avrupa'dan Türkiye'ye kayacak. Hedefimiz,  bir modeli daha başarılı kılarak Türkiye'de üretilmesini sağlamak" diye  konuştu.

 

LOJİPORT

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Firmalar-dernekler Haberleri

DKV Mobility'nin karbon salımını sıfırlama hedefine bilimsel onay geldi
"BP satın alımını ülkemize olan koşulsuz inancımızla gerçekleştirdik"
Sürat Kargo filosu, 2025'te 125 elektrikli araca ulaşacak
6.⁠ ⁠Hizmet İhracatının Şampiyonları Ödülleri sahiplerini buldu
UND geleneksel Lojistik Başarı Ödülleri sahiplerini buldu