MAN’ın yeni nesil kamyon ve çekici portföyü

MAN, yeni nesil kamyon ve çekicilerini geliştirirken sürekli olarak sürücülere ve ulaştırma görevlerine odaklandı. Sonuç, her ulaştırma görevini en uygun biçimde yerine getiren bir ürün portföyü oldu.

Her ulaştırma görevinin kendine özgü güçlükleri vardır. Uluslararası uzun yol taşımacılığında bir kamyon ya da çekici, sadece yakıt tasarrufu ve rahat, yormayan sürüş için ergonomik operasyon değil, aynı zamanda dinlenme ve uyuma alanı için de uygun bir konsept sunmalıdır. Bu, sürücülerin molalarda ideal şekilde tazelenmelerini mümkün kılmaktadır. Çünkü onlar, ancak tamamen dinlendiklerinde kamyonlarını trafikte güvenli çevre dostu bir şekilde sürmeye odaklanabilirler. Trafik sıkışıklıklarında yarı otomatik sürüş ya da dönüş yardımı özelliği gibi yardım sistemleri, ek destek sağlamaktadır. Operatörler için güvenlik, sadece uzun yolda değil, inşaat sahalarında ve dağıtım ağlarında da kilit önemdedir. İyi görüş ve önemli sürüş bilgilerinin en uygun şekilde göstergelerde yer alması, şehiriçi sürüşlerde, zorlu inşaat sahalarında ya da hüner isteyen teslimat noktalarında hayati önem taşımaktadır. Şehiriçi dağıtım taşımacılığının günlük rutininin bir parçası olarak ya da belediye hizmetlerini yerine getirirken araç kabinine sık sık girip çıkmanın ergonomisi de, bir başka kilit özelliktir. İster üç yana devirmeli damper ya da kaydırılabilir damper, isterse frigo kasa veya çöp toplama aracı olsun yerine getirilecek taşımacılık görevi için doğru gövdeyi seçmek de önemlidir. Çünkü araç şasisi, en faydalı teknik ve elektronik arayüzleri sunmalıdır. Özellikle, uygun güç aktarma organları tasarımı, sürücü ve aracın taşımacılık görevini randımanlı ve göreve uygun bir şekilde yerine getirmesini garantilemekte kilit önemdedir. MAN, her seferinde en uygun çözümü sunmak amacıyla yeni ürün gamını, farklı taşımacılık sektörlerinin farklı ihtiyaçlarını karşılamak ve karşılaşılan görevleri yerine getirebilmek amacıyla modüler formda tasarladı.

Çeşitli ürün portföyü: Her görev için doğru kamyon

Test edilip onaylanmış olanı sürdürmek ve uygun olduğunda daha iyi bir hale getirmek, MAN’ın bilinen model serileri temelinde yükselen yeni nesil kamyon ve çekicilerinin arkasındaki temel düşüncedir. Uzun yol ve ağır yük taşımacılığı halen, geniş, uzun ve yüksek sürücü kabinleriyle tanınabilecek yeni MAN TGX modelleriyle yapılmaktadır. Daha önce olduğu gibi, yeni MAN TGX de üç farklı motor seçeneğiyle gelmektedir: 640 beygir gücüne kadar çıkabilen sınıfının en güçlüsü MAN D38,
430 ila 510 beygir gücü sunan orta sınıf MAN D26,
hafif uzun yol taşımacılığı için 330 ila 400 beygir gücü arasındaki MAN D15.

TGX için klasik 4x2 ve 6x2 yarı-römork çekiciler ve şasi ünitelerinin yanı sıra, ağır taşımacılık operasyonları için popüler seçim olan 6x4 ve 8x4 seçenekleri de mevcuttur.

4x2 çekici isteğe bağlı olarak, asfaltsız yüzeylerde ek yol tutuş sağlayan hidrostatik ön aks tahriki, MAN HydroDrive ile birlikte sipariş verilebilir. MAN TGX, bu çeşitlilik ile 18 tondan 41 tona kadar azami yüklü araç ağırlığı arasında seçenekler sunmaktadır. Ağır görev uygulamaları için 250 ton azami yük katar ağırlığı da bulunmaktadır.

Yeni MAN TGS’nin hedefi ise, daha önce de olduğu gibi ağır iş inşaat aracı, dağıtım ve belediye hizmet sektörleridir. Bu modelin serileri, dar kabinleri ile bilinmektedirler. Çünkü tipik uygulamalarda, hem boş araç ağırlığı, hem de iyi görüş kilit önemdedir. Motor olarak ise MAN TGS ile 330’dan 510 beygir gücüne uzanan geniş bir yelpazeyi kapsayan D26 ya da D15 motorunu sunmaktadır. Geniş seçenek yelpazesi, çekiş düzenine gelince MAN TGS’yi aslanların kralı yapmaktadır. Çekici ya da şasi şasi kamyon olarak 4x2 ve 6x2, geniş bir sektör yelpazesi için klasik 6x4, 8x2 ve 8x4, ya da 4x4, 6x6, 8x6 veya 8x8 olarak zorlu araziler için yapılandırılmış tüm tekerlerden çekişli zengin seçenekler bulunmaktadır. Eğer araç öncelikle asfalt yollarda kullanılıyor ve fazladan yol tutuş sadece arada sırada gerekiyorsa, MAN HydroDrive 2-, 3-, ya da 4- akslı bir MAN TGS ile birleştirilebilir. Böylesi değişken düzenlemelerle, yeni MAN TGS’nin azami yüklü ağırlığı 18’den 41 tona kadar değişmektedir.

MAN’ın yeni nesil hafif ve orta tonaj yelpazesi, TGL ve TGM’den oluşmaktadır. Bu segmentte ise kısa, uzun, yataklı yüksek ve çift-kabin olmak üzere dört yeni dar kabin seçeneği bulunmaktadır. Çift-kabin, inşaat sanayii, belediye hizmetleri ve acil durum hizmetleri için kullanılmaktadır. Yeni TGL, D08 motorunun 4 silindirli versiyonuyla birlikte 7.5 tondan 12 tona uzanan bir yelpazeyi kapsamaktadır. Eğer 160’tan 220’ye uzanan beygir gücü yetersiz kalırsa TGL, 6 silindirli 250 beygir gücündeki D08 motoru ile de donatılabilir. Bu aynı zamanda, MAN TGM yelpazesini 320 beygir gücüne çıkan 6 silindirli D08’e kadar uzatan temel motordur. Yeni MAN TGM’nin tonaj yelpazesi, yeni MAN TGL’nin durduğu yerden başlamakta, 12, 15 ve 18 tonlardan 26 ton azami yüklü ağırlığa kadar uzanmaktadır. MAN TGL sadece 4x2 versiyonlarında tek başına varken MAN TGM, 6x2, 6x4 ve 4x4 tekerlek seçeneklerini sunmaktadır. Bu da yeni TGM’yi sadece orta ağırlıktaki kara dağıtım ulaştırması ve kent lojistiği için değil, inşaattaki çoğu uygulama, belediye hizmetleri ve itfaiye için de çekici kılmaktadır.

Yeni kabinler: çeşitlilik anahtardır

MAN yeni kamyon neslinde en az sekiz farklı kabin sunmaktadır. En fazla alan GX, GM ve GN olarak adlandırılan üç geniş kapasiteli kabin tarafından sağlanmaktadır.

2.44 metrelik dış genişliği ile GX ve GM, uluslararası uzun yol taşımacılığı için mükemmel seçimdir. Yatak altındaki depolama alanı, içeriden de erişilebilen iki dış depolama kutusu, depolama bölmeleri ve ön camın üzerindeki tavan depolama üniteleri, bagaj için fazlasıyla alan sağlamaktadır. En yüksek tavan seçeneği ile GX kabini, 355 litreye kadar saklama alanı sunmaktadır. GB kabininin, alçak motor tüneli sayesinde 1.87 metrelik bir baş yüksekliği varken, GX’de ise bu yükseklik 2.07 metreye kadar çıkmaktadır. Sürücüler, olağanüstü hareket serbestliği, havadar iç ortam ve üst düzey konfor sağlayan iki en geniş kabin çeşidi ile yollarda olmaktan gerçekten mutlu olacaklar. Yüksek kalite panjurlu çerçeveleriyle rahat yataklar ve etkin kabin ses izolasyonu da, en dinlendirici uykuyu ve en faydalı dinlenmeyi garanti etmektedir.

Geniş kapasite kabin seçeneklerinden üçüncüsü, GN ise GM ve GX kabinlerindeki yüksek düzey konforu aynen sunmaktadır. Farklı bir dizi sektöre de özel uygulamaları için net faydalar sağlayan tavan yüksekliği ile diğerlerinden ayrılmaktadır. Bu uygulamalara örnek, silolar, tanker gövdeler ve yarı-römorklarla hassas yüklerin taşımacılığını içermektedir. Otomobil taşıyıcıları gibi bazı gövde üniteleri, alçak kabin üzerinde uzanmaktadır. GN, alçak motor tüneli sayesinde, aynı şekilde, 1.57 metrelik baş yüksekliği ile olağanüstü hareket serbestisi sunmaktadır. GX ve GM versiyonları gibi, yüksel kaliteli latalı rahat yatak konforlu bir uykuyu ve en kaliteli dinlenmeyi garanti etmektedir.

İnşaat sanayiinde, kentsel dağıtım lojistiği, tanker ve silo taşımacılığı, en uygun görüş alanı ve hafiflik, hayati önem taşımaktadır. Sık teslimat duraklarına uygun, ergonomik giriş ve çıkışlar da çok önemlidir. MAN, özellikle bu tür ihtiyaçlara cevap verebilmek amacıyla MAN, yeni nesil TGL, TGM ve TGS serileri için yeni 2.24 metrelik dar kabinler geliştirdi.

2.24 metre genişliği ile yeni FM kullanılmayacak yerine TM kabini, hafif ve kompakt tasarım ihtiyacını karşılamaktadır. Ancak benzer uzunluk ve aynı yüksek tavan ile GM kabini yüksek talepleri karşılamakta ve uyku rahatlığını sağlamaktadır. FM yerine TM kabini, yoğun-ticari yüklü ulusal uzun mesafe taşımacılık operasyonları gibi alanlar için idealdir. GM ve GX kabinleri gibi, FM’de yerine TM’de de içeriden ulaşılabilir dış depolama kutularının yanı sıra sayısız depolama bölümü ve ön camın üzerinde tavan depolama ünitesi bulunmaktadır.

Yeni alçak FN yerine TN kabini, sürücülerin ve operatörlerin ara sıra bir gecelik konaklamalar için yüksek kaliteli latalı yüksek tavan gerektirmeyen rahat yatağa, yüksek konfor standartlarına ve bol depolama alanına ihtiyaç duyulan uygulamalar için kullanılabilir.

Daha önce olduğu gibi, yeni NN kabini, yeni MAN TGS için en fazla tercih edilen seçenek olacaktır. İnşaat sanayiinde tipik uygulamalar damperli kamyonlar ve transmikserler dir. Bu kabin, kompakt 1.88 metre uzunluğuna rağmen, koltukların arkasında iş kıyafetleri ve gereçleri için yeterli alan sağlamaktadır. Sol çamurluk üzerinde bir yürüme platformu ve tavanda tutacağı olan opsiyonel giriş merdiveni, kabin arkasındaki kargo alanının güvenli ve uygun şekilde kontrol edilmesine de olanak sağlamaktadır. Aynı zamanda tasarımın tipik özelliği olarak çok güçlü yeni orta yükseklikte ya da yüksek şasili kabinler üç parçalı çelik tampona sahiptirler. Parçalar, büyük çarpışma hasarı olsa bile bölümlerde yenilenebilir niteliktedir. Merdiven ünitesinin esnek şekilde monte edilmiş, ağır etkilere hasarsız dayanabilmeleri için kaplamalarla güçlendirilmiş alt basamakları, bir diğer uygulama rahatlığıdır.

Yeni TGL ve TGM serileri, 2.24 metrelik dış genişliği ve 1.62 metrelik dış uzunluğu olan CC Cab’ı da kapsamaktadır. CC Cab, kompakt tasarımına karşın, yeni jenerasyonun diğer kabinleriyle aynı düzeyde ergonomi sunmaktadır ve kullanıcı dostudur. Dağıtıcılar, inşaat ya da belediye hizmetleri dâhil olmak üzere birçok sektördeki sürücüler, bu kabindeki düşük giriş yüksekliğinden ve geniş açılan kapılardan keyif almaktadır.

Yeni neslin en uzun kabini olan çift-kabin, ek yolcular için de bolca alan sağlamaktadır. DN olarak adlandırılan yeni dört kapılı çift-kabin, rahat dört koltuklu sırası ve önde iki ya da üç koltuğu sayesinde araç gereçleriyle birlikte yedi kişiye kadar rahat bir kapasite sunmaktadır. Aynı zamanda, arka sıradaki altları da dâhil olmak üzere bol depolama alanı yer alıyor. Bu özellikler çift-kabin, ticaret, belediye hizmetleri ve acil durum hizmetleri için ideal kılmaktadır.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kamyon - Treyler Haberleri

Ekay&Aytaş, ağır yükleri Tırsan Low-Bed’ler ile taşıyacak
Metalog, verimlilik için Tırsan'ı seçti
Volvo'nun elektrikli kamyonu 115 ton yükü çekebiliyor
Mercedes-Benz, eActros 600 elektrikli kamyonun teslimatlarına başladı
AYS Lojistik, filosuna 6 Schmitz Cargobull treyler daha ekledi