Manisa'da lojistik köyü

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Barsan Global Lojistik AŞ ortaklığında kurulan Mosbar Lojistik Hizmetleri AŞ, Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde...

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Barsan Global Lojistik AŞ ortaklığında kurulan Mosbar Lojistik Hizmetleri AŞ, Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 20 milyon dolarlık yatırımla lojistik köyü kurdu.

Manisa OSB'de demiryolu ulaşımını getirmek ve lojistik köyü kurmak için başlatılan proje bölgedeki sanayicilerin taşımacılık maliyetlerini ciddi anlamda azaltacak. Karayollarının yükünü de hafifletecek projenin, Temmuz 2007'de hizmete girmesi bekleniyor. Manisa TSO ve Mosbar Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, bölgede 306 bin metrekarelik alanda yapılan çalışmaların yakında biteceğini söyledi. Koşmaz, ızmir-Manisa hattında Muradiye istasyonundan ayrılarak bölgeye ulaşan 7 bin 770 metrelik iltisak hattı ile bölge içerisindeki lojistik merkezden oluşan projenin, bölgedeki sanayicilerin yeni yatırımlar yapmasına olanak sağlayacağını belirtti.

Sanayicilerin taşımacılık giderlerinin, maliyetlerinin önemli bir kısmını oluşturduğunu belirten Koşmaz, projenin hayata geçmesindeki en önemli dayanak noktasının bu olduğunu bildirdi.

Koşmaz, "Projenin hayata geçmesi ile Manisa ızmir arasında günlük 400 TIR hacmine ulaşan konteyner taşımacılığı demiryoluna aktarılacak. Demiryolu taşımacılığı taşıma maliyetlerinde yüzde 50'ye varan düşüşler sağlayacak. 1 TIR'ın harcadığı enerji ile 10 TIR'lık mal taşınacak. TIR'ların trafikten çekilmesiyle de Manisa-ızmir karayolunda rahatlama yaşanacak. Karayolunda meydana gelen yığılmaların, trafik kazalarının, hava kirliliğinin de biraz olsun önüne geçilecek" dedi.

 

OSB'ler arasına demiryolu hedefi

 

Lojistik köy projelerinin TCDD'nin de projeleri arasında olduğunu kaydeden Koşmaz, Türkiye'nin diğer OSB'lerinde kuralacak lojistik köyler ile yurtiçi taşımacılığında önemli maliyet avantajları sağlanacağına dikkat çekti. Koşmaz, "Bizim projemizde olduğu gibi diğer OSB'lerin benzer çalışmalarla uluslararası demiryolu ağına bağlanması ve ihracat limanlarına ulaşması taşımacılıkta sanayiciye ciddi anlamda katkı sağlar. Diğer bir hedefimiz OSB'ler arasındaki taşımacılığın da demiryollarına kayması" diye konuştu.

 

Atıl depolar üretime

 

Yaklaşım yolları, betonarme üst geçit yapımı ve demiryolu inşaatı biten projede, lojistik depo ve açık alan inşaatlarına başlandığını ifade eden Bülent Koşmaz, merkezde yükleme boşaltma alanları, gümrük binası, TSE ofisi, gümrüklü, gümrüksüz alanlar, kapalı ve açık depolar, konteyner park alanları bulunacağını açıkladı. Sanayicilerin depolama maliyetlerinde de önemli kazanımlar olacağını ifade eden Koşmaz, "Bölgedeki sanayicilerin kendi depoları var. Bu 40 bin metrekarelik hacmi biz 25 bin metrekarelik depo alanımıza taşımak istiyoruz. Bir çok sanayicinin depo alanı atıl duruyor. Sanayiciler kendi depo alanlarını üretime yönlendirebilecekler. Böylece hem fazla giderlerden kurtulmuş, hem de yeni yatırım yapma imkanına kavuşmuş olacaklar" şeklinde konuştu.


Işık ÖRCÜN - DÜNYA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kombine Haberleri

Boltas'tan Grimaldi'nin Ambarlı-Trieste hattına güçlü destek
Adapazarı-Karasu Limanı demiryolu, Boğaz’ın yük trafiğini azaltacak
Tüm taşıma modlarını birleştiren Omnilog, efektif lojistik vadediyor
ArkasLogistics Polska, Çin ile Avrupa'yı demiryoluyla birleştirecek
Karasu-Köstence Ro-Ro ihracatta %80, ithalatta %40 dolulukla gidiyor