Dünyada manyetik raylı tren (Maglev) teknolojisine sahip Alman Eoro Rapid firması, Türkiye için 2 yıldan uzun bir sürede hazırladıkları projeleri tanıtmak için Ulaştırma Bakanlığı'na çıkarma yaptı. Proje kabul edilirse Türkiye, Çin'in rekorunu alarak, dünyanın en hızlı tren işletmecisi olacak. Şanghay-Havaalanı arasında saatte 431 kilometre hızla giden süper hızlı trenin daha gelişmişi Antalya-Alanya arasındaki 139 kilometrelik bölümde faaliyete geçecek. Ortalama hızı 475 kilometre olacak hatta, trenin hızı zaman zaman 500 kilometreye kadar çıkacak. Tren Antalya ile Alanya arasındaki mesafeyi 38 dakikada alacak.
YİD MODELİ UYGULANACAK
Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle 4 yıl içinde inşa edilmesi düşünülen proje, yaklaşık 5.5 milyar euroya mal olacak. Eoro Rapid firmasının Türkiye (Eoro Türk Rapid) Genel Müdürü Ertan Develik, proje hakkında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet DemiryollarıTCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'la görüştüklerini açıkladı. Bakan Yıldırım'ın, devletin kasasından tek kuruş çıkmadan, yap-işletdevret (YİD) modeliyle projenin inşaatına sıcak baktığını bildiren Develik, Alman hükümetinin projeye finansman desteği sağlayacağını kaydetti. Develik, "Bu teknoloji Türkiye'ye gelirse, Antalya'ya gelen turist sayısı en az ikiye katlanır. Avrupa'dan binlerce turist treni görmek için Şanghay'a gidiyor" dedi. Karaman ise, projeye soğuk olmadıklarını, fizibıl olması halinde "Tamam" diyebileceklerini kaydetti.
Havada süzülüyor
Manyetik raylı tren (Maglev) "MAGLEV" sözcüğü İngilizce "Magnetic Levitation" sözcüklerinin kısaltılmasıyla elde edilmiş, "manyetik olarak havada tutma, yükseltme" anlamına geliyor. Manyetik hızlı tren hiçbir yere değmeden havada süzülerek gidiyor.
Hamdi ATEŞ - SABAH