Marmaray araçlarına yerli doping

Türkiye-Kore ortak girişimiyle Adapazarı'nda üretime başlayan Türkiye'nin ilk hızlı tren fabrikası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TCDD tarafından...

Türkiye-Kore ortak girişimiyle Adapazarı'nda üretime başlayan Türkiye'nin ilk hızlı tren fabrikası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TCDD tarafından daha önce ihale edilip Hyundai-Rotem tarafından kazanılan proje için toplam 159 adet aracın üretimini gerçekleştirdi.

Halen Marmaray projesinde hizmet verecek metro araçlarının üretimine devam edilen fabrikada, metro araçlarının üretimi tamamen yerli iş gücü kullanılarak gerçekleştirilecek.

Türkiye'de teknolojisi bulunmayan her türlü elektrikli tren dizileri, hafif raylı araçlar ve hızlı tren setleri ile hızlı tren yolcu vagonlarının üretimi için kurulan hızlı tren fabrikası üretimine devam ediyor. 2008 yılında faaliyete geçen fabrikada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi için üretilen araçlar Taksim-Levent hattında çalıştırılmaya başladı. Projede ilk teslimat 2008 yılında başlatıldı ve fabrikada bu proje kapsamında 84 adet araç (vagon) üretimi gerçekleştirildi.

Diğer yandan, TCDD tarafından daha önce ihale edilen ve Hyundai-Rotem tarafından kazanılan araçlar da burada üretildi. Bu projede de 2008 yılında başlayan imalat süreci tamamlanarak, 75 adet aracın üretimi gerçekleştirildi ve Ankara'da hizmet vermeye başladı.

170 kişilik istihdam

Asrın projesi olarak adlandırılan ve Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayacak olan Marmaray projesi tamamlandığında hizmet verecek metro araçları da bu tesislerde üretilecek. Bu projeyle ilgili çalışmalar tamamlanırken, ilk 8 aracın gövde izolasyon ve montajı için çalışmalara başlandı. 2 yıldan fazla sürecek projeye ait metro araçlarının üretimi tamamen yerli iş gücü kullanılarak gerçekleştirilecek.

Adapazarı'ndaki fabrika ve İstanbul'daki genel merkez olmak üzere 170'e yakın çalışan ile üretim ve satış faaliyetleri gerçekleştirilen fabrikada, Marmaray projesi üretim çalışmaları kapsamında ilave istihdam da yakın zamanda gerçekleştirilecek.

Yerlileştirmeye hız verildi

Fabrikada yerlileştirme faaliyetleri de sürdürülüyor. Fabrika yetkilileri, bu kapsamda tekerlek-aks-dişli grubu, boji, hava ve kablo kanalları, koltuk, cam, iç ve dış giydirme malzemelerinin yerli temini yoluna gidildiğini belirterek, "Marmaray projesi kapsamında cer motoru ve kapı imalatlarının da yerli imkanlarla gerçekleştirilmesi yönünde çalışmalar sürdürülüyor. Bu yerelleştirme faaliyetleri sürdürülürken TÜVASAŞ ve TÜLOMSAŞ gibi TCDD'nin yan kuruluşları ile işbirliğine gidilirken, özel sektör sanayi kuruluşları ile birlikte faaliyetler gerçekleştiriliyor" dedi.

Yetkililer, Hyundai-Rotem'in, bir yandan çevre ülkelerde açılan ihaleler kapsamında üretimde yer alabilmek için pazarlama faaliyetleri ve ana ortak Hyundai-Rotem ile işbirliğini devam ettirdiğinin altını çizdi.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler
Pasifik Eurasia DTİ, yılda 750 bin ton ihraç yükü taşımayı hedefliyor
Raylar, OSB’lere bağlanacak; Türkiye’nin ihracatı katlanacak
"Süper hızlı trenle Ankara-İstanbul 80 dakika olacak"