Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları (DLH) İnşaatı Genel Müdürü Ahmet Arslan, Marmaray Projesi'nin ikinci etabı olan banliyö hatlarının 3'e çıkarılması ve bütün sistemin yenilenmesiyle ilgili ihale sürecinin henüz bitmediğini belirterek, Gebze - Haydarpaşa ve Sirkeci -Halkalı arasında yapılan tren seferlerinin geçici olarak durdurulmasının 2008 yılının ilk yarısına kaldığını bildirdi.
Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları , Marmaray Projesi'nin ikinci etabı ''CR1'' denilen 64 kilometrelik hattın iyileştirilmesiyle ilgili ihale sürecinin devam ettiğini söyledi.
Arslan, ihaleyi yaptıklarını ve teklifleri aldıklarını ifade ederek, uygun teklifin geldiğini ve onunla ilgili sözleşme görüşmelerinin sürdüğünü kaydetti. Ahmet Arslan, ''Bu ihale süreci bittikten sonra detaylı projeler hazırlanacak, gerekli hazırlıklar yapılacak. Bütün bunlardan sonra hatlar kapanacak'' dedi.
Daha önce, tren seferlerinin projenin ikinci etabı kapsamındaki işlerin başlamasından yaklaşık 15-16 ay sonra yani 2007 yılı sonunda kapatılacağının ifade edildiğini hatırlatan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Banliyö hatlarının inşaatına 5-6 ay önce başlanmış olması çerçevesinde bu tarih öngörülmüştü. Ancak ihale süreci devam ettiği için henüz işin yapımına başlanmadı. Marmaray Projesi'nin ikinci etabı olan banliyö hatlarının 3'e çıkarılması ve bütün sistemin yenilenmesiyle ilgili ihale süreci henüz bitmediğinden, Gebze - Haydarpaşa ve Sirkeci - Halkalı arasında yapılan tren seferlerinin geçici olarak durdurulması 2008 yılının ilk yarısına kaldı. Çünkü biz '2007 yılının sonunda kapatacağız' dediğimiz zaman 'CR1' ihalesinin 2006 yılının ortalarında bağlamış olacağımızı düşünüyorduk. İhale süreci, bu yılın ilk çeyreğinde tamamlanmış olur.''
HATLAR 2'DEN 3'E ÇIKARILACAK
Ahmet Arslan, yapılacak çalışmalar kapsamında mevcut 2 olan banliyö hatlarının tamamen iptal edileceğini, yerine yeni 3 hat yapılacağını belirterek, bu 3 hattın son sistem, modern yüzeysel metro sistemine haiz hatlar olacağını söyledi. Arslan, 3 hattan 2'sinin banliyö trenlerine, diğerinin de ana hat olarak yük ve yolcu trenlerine hizmet edeceğini ifade etti.
Şu anki en büyük sıkıntının, ana hat trenlerinde yaşanan aksamanın banliyö trenlerini de etkilemesi olduğunu belirten Arslan, bu hatların trafiğinin birbirinden tamamen ayrılmış olacağı için sıkıntı da olamayacağını söyledi. Arslan, hatlar kapatılmadan böyle modern bir sistemin yapılarak devreye sokulmasının mümkün olmadığını dile getirerek, hatları kapatmadan yapılabilecek noktaya kadar çalışacaklarını, mecbur kalınan noktada demir yolu hatlarının kullanıma kapatılacağını bildirdi.
Hatların kapalı kalma sürecinin 2 yıl olarak öngörüldüğünü, bu süreyi kısaltmaya çalışacaklarını belirten Arslan, bu sürede, alternatif ulaşım sistemleriyle ilgili, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin koordinatörlüğünde DLH, Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü ve İstanbul Valiliğinden uzmanların yer aldığı bir grubun hazırlık yaptığını bildirdi.
Arslan, hatlar kapatıldığında herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için gerekli planlama üzerinde çalışıldığını ifade ederek, banliyö hatları kapanmadan önce neler yapılacağı, nerelere ek seferler konulacağı, deniz yolunun nasıl devreye sokulabileceği, özellikle belediye otobüslerinin sayılarının artırılması gibi konuların planlandığını anlattı.
METRONUN GÜZERGAHI
Genel Müdür Arslan, yeni sistemde Gebze'den kalkan metronun Söğütlüçeşme'den (Ayrılıkçeşmesi) yer altına girdikten sonra Üsküdar, Sirkeci ve Yenikapı istasyonlarından geçeceğini, ardından Kazlıçeşme'den tekrar yer üstüne çıkarak Halkalı'ya kadar gideceğini belirterek, şunları kaydetti: ''Yani banliyö hattı kesintisiz olacak.
Gebze-Halkalı arasında çalışacak modern, yeni yüzeysel metrolarımız Gebze'den 10 dakikada, Pendik'ten 5 dakikada bir, Söğütlüçeşme'ye geldiğinde de 2 dakikada bir çalışacak. Bu önemde bir proje yaparken, ister istemez insanlar kısa bir sürede olsa bir sıkıntı yaşayacaklar. Onun farkındayız ama iyi bir şey yapmak için başka bir çare yok. Gebze'den Halkalı'ya 3 hat olarak daha modern şartlarda hizmet vermek için sistemin tamamen sil baştan yenilenmesi gerekiyor. Bu yenilenme çerçevesinde de mecburen banliyö hatları bir dönem kapatılacak ve vatandaşlar biraz sıkıntı çekecek.'' Projede Üsküdar, Sirkeci ve Yenikapı yer altı istasyonları ile Kazlıçeşme'de yeni bir istasyon yapılacağını, onun dışında var olan 36 istasyonun yenileceğini kaydeden Arslan, tarihi istasyonların restore edileceğini, diğerlerinin ise tamamen yenileceğini söyledi.
Arslan, 40 istasyonun yüzeysel metroya hizmet edeceğini, 8 adet istasyona ise ana hat trenlerinin durabileceği yeni peronlar yapılacağını kaydederek, ana hat trenlerinin Gebze, Pendik, Maltepe, Bostancı, Söğütlüçeşme, Bakırköy ve Halkalı istasyonlarında duracağını bildirdi.
Ahmet Arslan, ''Mevcut banliyö trenleri burada devreden çıkarılacak, yerine yeni 440 adet daha modern, daha hızlı yüzeysel metro araçları alınacak'' diye konuştu.
KULLANILACAK ARAÇLAR
440 metro aracının alımı için ihale açacaklarını, birçok üreticinin bu konuyla ilgilendiğini anlatan Arslan, 440 araçlık bir paket olduğu için bütün teklif sahiplerine, bunun bir kısmını Türkiye'de üretecek yönde sistemlerini yapmalarını önerdiklerini kaydetti. Arslan, ihalenin 1-2 ay içinde yapılacağını ve her türlü hazırlıkların tamamlandığını da belirtti. Arslan, Marmaray hattında eski trenlerin hiçbirinin kullanılmayacağını ifade ederek, mevcut trenlerin TCDD'nin banliyö işletmelerinin faaliyette olduğu yerlerde, Ankara, İzmir gibi şehirlerde kullanılacağını söyledi. Pik saatlerde 10, daha az yoğun saatlerde 5 vagonlu araçların çalıştırılmasının planlandığını belirten Arslan, her vagonun çok çabuk hızlanıp durabilecek özellikte olacağını kaydetti.