Şirketin Kurumsal İletişim Müdürü Ali Tulgar, şirketlerin risk payını artırarak yeni pazarlara açıldıklarını söyledi.
Nakliye sektöründeki gelişmeleri değerlendiren Ali Tulgar, global taşımacılık pastasının daralmasıyla şirketlerin yeni pazarlar aradığını ifade etti. Şirket, bu çerçevede İran'a sefer başlatmış. Hedefteki bir diğer coğrafya Kuzey Afrika. Mars Lojistik, K.Afrika'nın nakliyede yüzde 10'luk bir pay kazanmasını planlıyor. Tulgar, dünyada krizin 2008'in Eylül ayından itibaren daha etkili hissedilmesine rağmen, lojistikteki kötü tablonun 2009'da ortaya çıktığını ifade etti. Tulgar, geçen senenin ocak ayına göre yüzde 50 düşme yaşandığını aktardı. Bu düşüşten en fazla küçük ve orta büyüklükteki işletmeler etkilendi. 2007'ye kadar rekorlar kıran ihracat lojistikte de pastayı büyütünce, birçok firma krediyle yeni yatırımlar yaptı. Kriz, krediyle yatırım yapanları da vurdu. Nakliye fiyatlarındaki sert düşüş ve pazarın daralması, birçok firmayı kapanma noktasına getirdi. Tulgar, piyasanın açılmaması halinde KOBİ ölçeğinde çok sayıda firmanın hazirandan itibaren kapıya kilit asacağı görüşünde.
Taşımacılıktaki en büyük darbeyi ise denizcilik yedi. Navlun fiyatları yüzde 90 düştü. Birçok gemi sefere çıkmazken, seferdekiler de çekildi. Halihazırda deniz, kara, hava, demiryolu, depolama gibi bu işi entegre yapan firma sayısı 20 civarında. Türkiye'de taşımacılığın yüzde 60'ı deniz, yüzde 35'i karayoluyla yapılıyor. Havayolunun payı yüzde 2. Demiryolunda ise bölgesel gelişmeler dikkat çekiyor. Avrupa'nın en büyük TIR filolarından biri 40 bin araçla Türkiye'de. Türk TIR'ları kota problemleriyle uğraşıyor. Yabancı araçların en büyük avantajı kabotaja takılmamaları. Yani yabancı araçlar malları istedikleri ülkeden istediği bir başka ülkeye taşıyabiliyor. Türk filosu ise başka bir ülkeden başka ülkeye taşıyamıyor. Muhakkak, Türkiye topraklarından geçmesi gerekiyor.
2009 planını eylülde yaptı hedeflerini tutturdu
Mars Lojistik 1989'dan beri sektörde faaliyet gösteriyor. Şirket, yeni dönem stratejik planlarını her sene eylül ya da ekimde yapıyor. Geçen eylülde krizin etkisini göstermesiyle firma, operasyonları buna göre ayarlamış. Devam eden yatırımları tamamlanırken, bu seneki yatırımlar askıya alınmış. 2008'de ciro önceki seneye göre 148 milyon dolardan 159 milyon dolara çıkmış. Şirketin bu seneki büyüme hedefi yine yüzde 10. Şirketin öz kaynakları ile büyümesi kriz döneminde büyük avantaj oluşturuyor. Toplam 441 araca sahip Mars Lojistik hepsini uydudan takip ediyor.
Geçiş belgesi problemi çözülemeyince Rusya'ya nakliyat durdu
Rusya'nın, Türk karayolu taşımacılarına hak edilen geçiş belgelerini vermemesi ihracatı tıkamaya başladı. Geçiş belgesi alınamaması sebebiyle Rusya'ya yapılan karayolu nakliyatının 20 Mart 2009 tarihinden itibaren tamamen durduğu bildirildi. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND)'nden yapılan açıklamaya göre, dün itibarıyla ihraç malı taşıyan 400'den fazla Türk aracı Rusya'ya gitmek için limanlarda beklemeye başladı. Sorunun giderek büyüdüğüne ve ihracatı tıkadığına dikkat çeken nakliyeciler, hükümetin bir an önce devreye girmesini bekliyor. Rusya ile uzun zamandır süren bürokratik ve teknik çalışmaların başarılı olamadığını açıklayan UND Başkanı Tamer Dinçşahin, hükümetin soruna acil olarak sahip çıkmasını istedi. Bugüne kadar yapılan bürokratik ve teknik çalışmaların sonuçsuz kaldığına dikkat çeken Dinçşahin, "Bürokratik düzeyde çözümlenemiyor. Artık siyasi otoritenin acilen devreye girmesini bekliyoruz. İhracatın da önünü tıkadığı için, sorun sadece taşımacıların sorunu değil, ülkenin sorunu olarak görülmelidir." dedi. Rusya tarafının, daha önce yapılan tüm anlaşma ve protokolleri hiçe sayarak, 2001'den bu yana başarıyla uygulanmakta olan 'Bonus Sistemi'ni de uygulamadan kaldırdığını söyleyen Dinçşahin, "Artık Rusya ne geçiş belgesi ne de hak edilmiş 'Bonus geçiş belgesi' veriyor. Sorun, iki ülke taşımacılarına da pazar kaybettiriyor." şeklinde konuştu. 2001'den beri uygulanan sistem sayesinde iki ülkenin taşımacılık sektörlerinin de başarılı sonuçlar elde ettiğine dikkat çeken Dinçşahin, 2001'de 10 bin sefer seviyesinde olan Türk araçların nakliyat sayısının, 2008'de 18 bine ulaştığını bildirdi. Rus taşımacılarının sefer sayısının da aynı dönemde 11 kat artarak, 300'den, 3 bin 200'e çıktığına dikkat çeken Dinçşahin, "Türkiye'nin Rusya'ya yönelik taşımaları 2008 Ocak-Mart döneminde 3 bin 303 iken, yüzde 44 düşüşle 2009'un aynı döneminde bin 854'e geriledi." bilgisini verdi.
ZAMAN