Master plan gıda lojistiğine ne getirecek?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Lojistik Master Planı ile ürün kayıpları, taşıma maliyetleri ve mükerrer alım satımların azalmasıyla nihai tüketici fiyatlarının gereksiz yükselmesini engelleyeceklerini kaydetti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Lojistik Master Planı ile taze gıda, balıkçılık veya çiçekçilik gibi sektörlerin hava kargo ile entegrasyonunun sağlanmasının maliyetlere olumlu yansıyacağını söyledi. Turhan, ürün kayıpları, taşıma maliyetleri ve mükerrer alım satımların azalmasıyla nihai tüketici fiyatlarının gereksiz yükselmesini engelleyeceklerini kaydetti.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından Ankara YHT Garı’nda düzenlenen toplantıda tanıtılan Lojistik Master Planı, gıda lojistiğinde özellikle taze meyve ve sebzedeki kayıpları azaltmayı hedefliyor.

“Lojistik altyapının güçlendirilmesi gerekiyor”

Toplantıda konuşan Ulaştırma Bakanı Turhan, lojistiğin çok boyutlu bir alan olduğuna dikkati çekerek, üreticiden tüketiciye, taşımacıdan ihracatçıya, diğer hizmet sağlayıcılara ve düzenleyicilere kadar çok sayıda paydaşın bu alanda atılacak adımlarda söz sahibi olması gerektiğine inandıklarını kaydetti.

Türkiye Lojistik Master Planı’nın gelecek dönem lojistik yatırımlarına yön vererek, Türkiye’nin dış ticaret hedeflerini destekleyecek büyük yatırım hamlesi olarak görülebileceğini vurgulayan Turhan, elde edilecek maddi kazanımlara ilişkin de şunları söyledi:

“Türkiye’nin 2053 yılındaki 1 trilyon dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için lojistik altyapının güçlendirilmesi gerekiyor. Özellikle İpek Yolu olmak üzere tüm koridorlardaki yük talebinin Türkiye üzerinden geçmesini amaçlıyoruz. Transit koridorların ülkemiz üzerinden geçmesi sayesinde, üreticilerimizin ihracatı artırıcı avantajlar elde etmesini sağlayacağız. Ulaşımda kayıpların azaltılması, lojistik altyapı sayesinde üretim ve tüketimde lojistik maliyetlerinin minimize edilmesini sağlayacağız, rekabet gücümüzü artıracağız. Bunların yanı sıra elde edeceğimiz başka faydalar da olacak.”

Lojistik Master Planı, taze meyve sebzedeki kayıp ve maliyetleri azaltacak

Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılan çalışmalara göre, Türkiye’de meyve ve sebzelerin tarladan sofraya ulaşması sürecinde yüzde 40 kayıp yaşandığına dikkati çeken Turhan, taşımacılığın genelde karayoluyla yapılması dolayısıyla maliyetlerin fiyatlara yansıdığını kaydetti.

Sera odaklı tarımın tüketim bölgelerine yakın noktalarda yapılmasının lojistik maliyetlerini azaltmasını düşündüklerini dile getiren Turhan, “Taze gıda, balıkçılık veya çiçekçilik gibi sektörlerin hava kargo ile entegrasyonunun sağlanması maliyetlere olumlu yansıyacak.” dedi.

Toplama ve dağıtım merkezleri arasında demiryolu taşımacılığını artıracaklarını ifade eden Bakan Turhan, ülke içindeki kamyon trafiğini azaltarak kamyonların daha yakın mesafelerde taşıma yapmasını sağlayacaklarını, ürün kayıpları, taşıma maliyetleri ve mükerrer alım satımların azalmasıyla nihai tüketici fiyatlarının gereksiz yükselmesini engelleyeceklerini bildirdi.

Yeni lojistik merkezleri ile sanayinin rekabet gücü artırılacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da, organize sanayi bölgeleri (OSB), özel endüstri bölgeleri, limanlar ve serbest bölgeleri içeren 294 kilometrelik iltisak hattı yapma hedeflerinin olduğunu, bu hatlarla birlikte yeni lojistik merkezleri kurarak sanayinin rekabet gücünü artıracaklarını ifade etti.

“Türkiye’nin coğrafi konumu lojistik sektörü için avantaj”

Türkiye’nin coğrafi konumunun lojistik sektörü için ciddi bir avantaj sağladığını dile getiren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise şöyle konuştu:

“Türkiye, taşımacılık sektöründeki yaklaşık 18 milyar dolar cirosuyla dünyada ilk 20 ülke arasında yer alıyor. Hükümetimiz tarafından yapılan büyük altyapı yatırımları ve firmalarımızın mevcut imkanları etkin kullanma becerisi sayesinde bu rakamların çok daha ileri seviyelere ulaşmasını bekliyoruz. Türkiye, Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksi’nde 47’nci sırada yer alıyor. Hedefimiz hep beraber burada hak ettiğimiz ön sıralara gelmek.”

GIDA HATTI

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
'5 yılda 5 bin kadın sürücü projesi' 2025’e damga vuracak
TLS Lojistik, yeni deposunda ABD operasyonlarına başladı