Mavi Kart sisteminin Muğla bölgesinde bulunan marina, liman ve balıkçı barınaklarında pilot uygulama olarak 2 yıldır denendiğini söyleyen Alanya Marina Müdürü Savaş Ayas, tamamen doğal dengenin korunması adına iyi niyetle yapılan bu projenin uygulamada bazı sıkıntıları beraberinde getirdiğini bildirdi. Bu sene Antalya’da da başlatılan Mavi Kart uygulamasına Alanya Marina olarak dahil olduklarını söyleyen Ayas, “Teknelerde bulunan atık su; liman, marina ve balıkçı barınaklarında yer alan atık su depolama birimlerine dijital kaydı alınarak aktarılıyor. Her yat ve teknenin olağan atık suyu biliniyor. Böylece hiçbir tekne ve yat, atık suyunu denize boşaltamıyor. Sistem bu anlamda sıkı denetim sağlıyor. Kural ihlali yapanlara ise 10 bin 400 TL para cezası kesiliyor” dedi.
“Sisteme uygun değiller”
Eski teknelerde atık su tankı bulunmadığını belirten Ayas, “MARPOL sözleşmesine uygun olan bu tekneler atıklarını açık denizlerde bırakıyor. Marina’da bulunduğu süre içerisinde zaten karada bulunan mutfak, banyo ve duşlar kullanılıyor. Sonuç itibariyle bu tip tekneler Mavi Kart sistemine uygun değil. Bu uygulama yüzünden bu tip tekneler Türk marinalarına giremiyor. Bu sebeple Mavi Kart sisteminin biran önce yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Aksi taktirde yat turizmi büyük risk altına girecek” dedi.
“Göç yolda düzelir mantığı yanlış”
Sektör temsilcilerinin görüşleri alınmadan yapılan her düzenleme sonrasında sorun çözmek için daha fazla enerji harcandığını dile getiren Ayas, “Göç yolda düzelir mantığı çok yanlış. İşler bir şekilde itirazlar sonucu düzeliyor fakat, o süreç içerisinde sektörler zarardan payını almış oluyorlar” şeklinde konuştu.
MARPOL nedir?
1973 yılında imzalanan 1978 yılında değiştirilen Denizlerin Gemilerden Kirlenmesini Önleme Uluslararası Sözleşmesi. İngilizce Marine Pollution teriminden türetilmiştir. Kısaca MARPOL 73/78 olarak ifade edilir.
Sözleşme, kirliliği önleme, atıkların nasıl saklanacağı ve bertaraf edileceği hakkında kurallardan oluşur.
LOJİPORT